Modelovereenkomsten

Kunstenbond heeft een aantal modelovereenkomsten opgesteld. Als je afspraken vastlegt met zo’n modelovereenkomst dan voldoet je opdracht aan de criteria van een zelfstandige klus voor de Wet DBA. Leden kunnen de modelovereenkomsten downloaden in de beveiligde ledenomgeving. Je moet wel even inloggen.

Ben je lid maar kun je niet inloggen? Neem dan contact op met de collega’s van de ledenadministratie op info@kunstenbond.nl

Heb je vragen over de modelovereenkomst? Neem dan contact op met de juridische helpdesk op juridischadvies@legal.kunstenbond.nl

Sessie overeenkomst

Sessie overeenkomst

Word je als musicus gevraagd voor geluidsopnames van het werk van een andere artiest, dan moet je vaak een sessie overeenkomst tekenen.  Met een sessieovereenkomst doe je afstand van de naburige rechten die anders gelden voor een geluidsopname van jouw werk. Dit doet men om de administratie van de rechthebbenden niet té ingewikkeld te maken.

Of je afstand wil doen van deze naburige rechten hangt af van jouw situatie.

Als je een sessieovereenkomst tekent, zorg er dan voor dat je een eerlijke beloning krijgt voor het werk dat je levert. Twijfel je aan je tarief? Check dan onze tarief-rekentools.

Maak gebruik van onze voorbeeld sessie-overeenkomst om zeker te zijn dat alles goed geregeld is.

Checklist opdrachtovereenkomst

Checklist opdrachtovereenkomst

Als zzp'er leg je je afspraken vast in een opdrachtovereenkomst. Waar je op moet letten lees je hier. Check ook een van onze modelovereenkomsten.

Helpdesk

Leden met vragen kunnen altijd terecht bij de juristen van de Kunstenbond.

Heb je vragen over contracten of intellectueel eigendom? Advies of juridische bijstand nodig bij dreigend ontslag, reorganisatie of faillissement van je werkgever? Duiding van wetgeving en coronamaatregelen? Stel je vraag aan onze juridische helpdesk.

Met deze tips leg je jouw afspraken altijd goed vast

Met deze tips leg je jouw afspraken altijd goed vast

Afspraken vastleggen met opdrachtgevers, klanten en samenwerkingspartners, hoe doe je dat?

Met deze tien praktische tips helpen we je op weg.
Contract screening beeld: Anne Claire de Breij Photography

Contract screening

Wil jij je afspraken contractueel vastleggen en vind je het fijn als een expert met je meekijkt?
Maakt dan een afspraak voor een contract screening met een van onze juristen.
Checklist licentiecontract

Checklist licentiecontract

Sta je op het punt een licentiecontract te tekenen maar weet je niet of het contract deugt? Check welke bepalingen maken dat je het contract niet (zonder meer) moet tekenen, welke zaken goed geregeld zijn en over welke onderdelen je nog verder kunt onderhandelen.
Checklist management en boekingen

Checklist management en boekingen

Sta je op het punt een contract met een manager te tekenen maar weet je niet of de afspraken deugen? Na deze checklist weet je welke bepalingen maken dat je het contract niet (zonder meer) moet tekenen, welke zaken goed geregeld zijn en over welke onderdelen je nog verder kunt onderhandelen.
Checklist uitgave / publishingcontract

Checklist uitgave / publishingcontract

In een uitgavecontract, ofwel publishingdeal, leg je vast dat een uitgever door jou geschreven liedjes gaat exploiteren. (Let op, dit gaat niet om opnames maar om composities.)

De uitgever ontvangt een deel van jouw inkomsten uit auteursrechten, voor de betreffende werken. 

Lees hier waar je op moet letten/
Check je distributiecontract

Check je distributiecontract

In een distributiedeal maak je afspraken over het distribueren van jouw geluidsopnames in fysieke en digitale vorm.

Lees hier waar je op moet letten.

Ben je niet helemaal zeker van je zaak en wil je graag dat er iemand met je meekijkt? Kunstenbondjuristen en advocaten met verschillende expertises staan voor je klaar.

Ben je lid? Neem contact op met onze juridische helpdesk.