Wel of geen contract nodig?

Is er voor jouw opdracht wel of geen opdrachtovereenkomst nodig? Dit is het advies van Kunstenbond juristen.
Contracten beeld: Guda Koster

Contract screening

Wil jij je afspraken contractueel vastleggen en vind je het fijn als een expert met je meekijkt? Maak dan een afspraak voor een contract screening met een van onze juristen.
Codicil persoonlijkheidsrechten

Codicil persoonlijkheidsrechten

Auteursrechten gelden tot 70 jaar na overlijden. Deze gaan vanzelf – via het erfrecht – over naar de erfgenamen of de bij testament aangewezen partij. Dit geldt niet voor de bij het auteursrecht behorende persoonlijkheidsrechten, zoals het recht op naamsvermelding en het tegengaan van ongewenste wijzigingen of verminking van een werk. Wil je dat je nabestaanden zich hierop kunnen beroepen, vul dan het Codicil Persoonlijkheidsrechten in. Een kleine moeite. Je kunt het document downloaden door in te loggen op je persoonlijke Kunstenbondprofiel (het bestand is te downloaden bij Producten > Contracten). De inhoud van het document wijst zichzelf.

Model lesovereenkomst

Ben jij werkzaam in de kunsteducatie als docent? Dan is het raadzaam om een lesovereenkomst op te stellen met je leerlingen waarin je duidelijke afspraken maakt over je voorwaarden.

Sessieovereenkomst

Werk je als muzikant mee aan studio opnamen voor de release van een andere artiest? Dan moet je vaak een sessieovereenkomst tekenen. Lees hier meer + download ons voorbeeldcontract.

Algemene voorwaarden voor zzp’ers in de culturele en creatieve sector

De Kunstenbond heeft algemene voorwaarden opgesteld die je kunt gebruiken bij je opdrachtovereenkomst. Download ze hier.

Opdrachtovereenkomst

Kunstenbond heeft een voorbeeld opdrachtovereenkomst voor zzp'ers in de culturele en creatieve sector opgesteld. Leden kunnen deze gratis downloaden voor eigen gebruik.

Standaardcontract voor optredens

De modelovereenkomst is bedoeld voor musici en artiesten die een kortlopende overeenkomst aangaan met een bedrijf of een persoon in de uitoefening van een beroep en die geen gebruik wensen te maken van de artiestenregeling. (De overeenkomst is dus niet bestemd voor particuliere opdrachtgevers zoals dat vaak het geval is bij bruiloften en privéfeesten.)
Checklist samenwerkings- overeenkomst

Checklist samenwerkings- overeenkomst

Voordat je een samenwerking aangaat met een andere partij is het altijd verstandig om afspraken tussen de samenwerkingspartners vast te leggen. Zulk soort afspraken worden vastgelegd in een zogeheten  samenwerkingsovereenkomst.
Checklist opdrachtovereenkomst

Checklist opdrachtovereenkomst

Als zzp'er leg je je afspraken vast in een opdrachtovereenkomst. Waar je op moet letten lees je hier. Check ook onze voorbeeld overeenkomst.

Tips voor afspraken vastleggen

Afspraken vastleggen met opdrachtgevers, klanten en samenwerkingspartners, hoe doe je dat? Met deze tien praktische tips helpen we je op weg.
Juridische helpdesk beeld: Anne Claire de Breij Photography

Juridische helpdesk

Heb je een juridisch verzoek of wil je graag juridisch advies inwinnen over een bepaalde kwestie met betrekking tot je huidige werkzaamheden? Lees hier wat onze juristen voor je kunnen betekenen!
Checklist licentiecontract

Checklist licentiecontract

Sta je op het punt een licentiecontract te tekenen maar weet je niet of het contract deugt? Check welke bepalingen maken dat je het contract niet (zonder meer) moet tekenen, welke zaken goed geregeld zijn en over welke onderdelen je nog verder kunt onderhandelen.
Checklist management en boekingen

Checklist management en boekingen

Sta je op het punt een contract met een manager te tekenen maar weet je niet of de afspraken deugen? Na deze checklist weet je welke bepalingen maken dat je het contract niet (zonder meer) moet tekenen, welke zaken goed geregeld zijn en over welke onderdelen je nog verder kunt onderhandelen.
Checklist uitgave / publishingcontract

Checklist uitgave / publishingcontract

In een uitgavecontract, ofwel publishingdeal, leg je vast dat een uitgever door jou geschreven liedjes gaat exploiteren. (Let op, dit gaat niet om opnames maar om composities.)

De uitgever ontvangt een deel van jouw inkomsten uit auteursrechten, voor de betreffende werken. 

Lees hier waar je op moet letten/
Checklist distributiecontract

Checklist distributiecontract

In een distributiedeal maak je afspraken over het distribueren van jouw geluidsopnames in fysieke en digitale vorm.

Lees hier waar je op moet letten.
Laat je contract screenen beeld: Guda Koster

Laat je contract screenen

Ben je niet helemaal zeker van je zaak en wil je graag dat er iemand met je meekijkt? Kunstenbondjuristen en advocaten met verschillende expertises staan voor je klaar.

Ben je lid? Neem contact op met onze juridische helpdesk.