Panelgesprek ADE: ‘Eerlijke royaltybetaling voor artiesten’ op 18 oktober

Panelgesprek ADE: ‘Eerlijke royaltybetaling voor artiesten’ op 18 oktober

Ben je dj, artiest, professional in de muziekindustrie of gewoon muziekliefhebber? Dan nodigen we je van harte uit voor ons panelgesprek 50/50! In search of fair streaming royalties in the aftermath of the Eminem and Four Tet cases tijdens het Amsterdam Dance Event (ADE). Deze belangrijke sessie gaat over een van de meest urgente onderwerpen in de muziekindustrie: betaling van eerlijke royalty’s voor artiesten voor streaming van hun muziek. Het panel wordt gehost door A Lab en Plus One Legal en gecureerd door Kunstenbond en BAM! Popauteurs.

Datum: 18 oktober 2024
Tijd: 14:30 uur – 16:00 uur
Locatie: A Lab, Overhoeksplein 2, 1031 KS Amsterdam

Sinds 1999 speelt de digitale exploitatie van muziek een steeds grotere rol in de muziekindustrie. Wat begon met filesharing en downloads leidde uiteindelijk tot het huidige streamingtijdperk, met 2017 als het begin van een nieuwe economische opleving voor de industrie. Een opleving waarvan vooral de grote labels profiteren. Maar hoe zit het met de positie van de artiest? De uitkomsten van de recente Eminem-case (VS) en de Four Tet-case (VK) kunnen de weg vrijmaken voor een eerlijkere afspiegeling van de huidige digitale dynamiek tussen labels en artiesten. Met dit panelgesprek onderzoeken we de impact van digitale exploitatie van muziek en de manier waarop labels nu omgaan met streamingroyalty’s voor artiesten.

Panelleden:

Aneesh Patel (Engelse muziekadvocaat, betrokken bij de Four Tet-case)
Luc Gulinck (Belgische muziekjurist)
Linnea Schossow (Zweedse DJ/producer/artiest/vocalist/songwriter)|
Bjorn Schipper (Nederlandse muziekadvocaat, betrokken bij belangrijke rechtszaken over de eerlijkheid van streamingroyalty’s)
Moderator Amber Roner (presentator/journalist)

Onderwerpen die aan bod komen:

– De juridische en zakelijke impact van de Eminem en Four Tetzaken en wat dit betekent voor de muziekindustrie wereldwijd.
– Hoe de uitkomst van deze zaken een industriewijd gelijk speelveld kan creëren en de positie van artiesten kan versterken in het digitale tijdperk.
– De bredere impact van digitale muziekexploitatie sinds het begin van het streamingtijdperk.

Na afloop van het panelgesprek nodigen we je uit om met een drankje na te praten en te netwerken met de panelleden en andere aanwezigen.

Workshop: Auteursrecht beeld: Anne Claire de Breij Photography

Workshop: Auteursrecht

Als maker heb je altijd met het auteursrecht te maken. Maar hoe zit dat nou precies?Tijdens deze training leer je alles over het auteursrecht (en het naburig recht) dat nodig is voor je dagelijkse praktijk.
Workshop: Muziekrechten beeld: Caught In Joy

Workshop: Muziekrechten

De wereld van juridische regelgeving kan intimiderend lijken en gespecialiseerde advocatenkantoren vormen vaak een te hoge drempel voor creatieve ondernemers. Als creatieve professional in de muziekwereld kom je echter onvermijdelijk in aanraking met ingewikkelde juridische situaties, met name rondom auteursrecht, naburig recht en contracten. In deze interactieve training gaan dieper in op de juridische en praktische aspecten die relevant en bruikbaar zijn voor jouw specifieke situatie.
Training op maat beeld: Towfiqu barbhuiya

Training op maat

Heb je een training in gedachten rondom een ander onderwerp dat op deze pagina nog aan bod is gekomen maar dat wel van toepassing is op werkenden in de culturele en creatieve sector? Neem dan contact op met ons via trainingen@kunstenbond.nl; mogelijk kunnen we een training op maat voor je verzorgen.

Workshop: onderhandelen met lef

Workshop: onderhandelen met lef

In de training 'Onderhandelen met lef' komen handige tips en feiten aan bod die gaan over de positie die je als kunstenaar hebt in het onderhandelproces met een opdrachtgever. Uitgaande van de methode van Mihaly Csikszentmihalyi’s ‘Weg naar Flow’, leer je focus te krijgen en regie te behouden op dit proces, uitgaande van je eigen creativiteit. Hoe stel je een offerte op? Welke reacties kan je hierop verwachten? Wat zijn de do’s and don’ts in een onderhandelingsproces? We illustreren dit aan de hand van voorbeelden en oefeningen.
Workshop: Fair Practice Code beeld: Jip van den Toorn

Workshop: Fair Practice Code

Wat houdt de Fair Practice Code nu precies in? Hoe pas je ze toe in jouw werkpraktijk? Hoe leg je dat uit en verantwoord je dat in subsidie- en fondsenaanvragen? En welke uitdagingen kun je tegenkomen? In deze training krijg je handvatten om als organisatie tot een praktisch transitieplan te komen. Voor kunstenaars ligt de nadruk op het weten en herkennen waar organisaties mee worstelen en hoe jij als zzp'er hiermee om kunt gaan.
Workshop: Indecent Proposal beeld: Guda Koster

Workshop: Indecent Proposal

In de culturele sector kun je te maken krijgen met informele werksferen, ongelijke machtsverhoudingen en een afhankelijke positie. Dat zorgt ervoor dat het belangrijk is om je bewust te zijn van jouw eigen en andermans grenzen. Grenzen vormen dan ook het thema van de training Indecent Proposal. Hoe (h)erken je jouw grenzen en die van de ander?
Workshop: weet wat je waard bent beeld: Anne Claire de Breij

Workshop: weet wat je waard bent

Tijdens training 'Weet wat je waard bent' wordt geoefend met thema’s als onderhandelen, tariefbepaling en contracten. Met sheets, tweets en krantenkoppen worden deze thema’s in twee delen aan de hand van actualiteiten aan de kaak gesteld. Onze trainer geeft concrete informatie en creëert ruimte voor de deelnemers om hierop te reageren en vragen te stellen. De training heeft een zowel een theoretisch als een praktisch en interactief kader met voorbeelden uit de eigen beroepspraktijk.

Training aanvragen

In dit formulier kun je een aanvraag doen om een training af te nemen bij de Kunstenbond

"*" geeft vereiste velden aan

Je naam*
(indien van toepassing)
Adres waar de training zou plaatsvinden*
DD dash MM dash JJJJ

Meer informatie over trainingen

Heb je interesse in het aanvragen van een training, maar heb je nog vragen over hoe het in zijn werk gaat? Stuur dan een e-mail naar trainingen@kunstenbond.nl zodat we je verder kunnen helpen.