De Kunstenbond geeft trainingen om starters in de culturele en creatieve sector voor te bereiden op hun professionele beroepspraktijk. We delen inhoudelijke informatie over thema’s als tariefbepaling en contracten. Een trainer van de Kunstenbond komt (indien mogelijk) samen met iemand uit het relevante vakgebied. Beiden hebben vanuit de praktijk veel ervaring met deze thema’s en draaien al een aantal jaar actief mee in het vak. Ze bieden een theoretisch kader en vertellen daarnaast vanuit persoonlijke ervaringen hoe bovengenoemde thema’s speelden in hun carrières.

Tijdens de training ‘Weet wat je waard bent’ oefenen studenten met tariefbepaling en contracten. Door middel van sheets, tweets en krantenkoppen stellen we deze thema’s aan de hand van actualiteiten aan de kaak. Onze trainer geeft concrete informatie en creëert ruimte voor de deelnemers om te reageren en vragen te stellen. De training bevat voorbeelden uit de eigen beroepspraktijk.

Opzet
In de training komen handige tips en feiten aan bod die gaan over geld, uurtarieven, kortingen en hoe verschillende opdrachten zich tot elkaar verhouden. Hoe zit het met auteursrecht? Hoe weet ik zeker dat de mondelinge afspraken worden nagekomen? Welke kosten maak ik nu daadwerkelijk en hoe gebruik ik dat om mijn tarief te onderbouwen? Hoe kan ik mijn uren het beste bijhouden?

Desgewenst wordt deze training samengevoegd met de training ‘Onderhandelen met lef’. In dat geval gaan we ook in op de positie die je als kunstenaar hebt in het onderhandelproces met een opdrachtgever. Uitgaande van de methode van Mihaly Csikszentmihalyi’s ‘Weg naar Flow’, leer je focus te krijgen en regie te behouden op dit proces, uitgaande van je eigen creativiteit. Hoe stel je een offerte op? Welke reacties kan je hierop verwachten? Wat zijn de do’s and don’ts in een onderhandelingsproces? We illustreren dit aan de hand van voorbeelden en oefeningen.

 

Maximaal aantal deelnemers per trainer: 25 personen

Duur training: gemiddeld 2,5 uur

De kosten zijn afhankelijk of je de training wilt afnemen voor een groep of dat er sprake is van individuele deelname:

  • vanaf €325,- excl. btw excl. reiskosten voor een groep vanaf 15 personen
  • individueel kost de training €25,- voor leden en €35 voor niet-leden van de Kunstenbond (bij een groepsgrootte vanaf 15 personen)

 

Over de samenstelling van de training kunnen we in gesprek. Indien gewenst kunnen we extra onderdelen toevoegen of splitsen.

Voor meer informatie, vragen en boekingen kun je contact opnemen met trainingen@kunstenbond.nl

"Super initiatief en heel waardevol aanbod. De motivatie ligt bij onze studenten in het gat dat opgevangen moet worden tussen studie volgen en afgestudeerd zijn." ~ Docent ondernemerschap aan Codarts Bachelor of Dance, Rotterdam
"De training bij Minerva Academie voor Popcultuur in Leeuwarden werd gegeven aan studenten uit het hele jaar. Bijzonder hoe studenten tijdens de bijeenkomst met elkaar in gesprek gingen en daarin ook elkaars ervaringen konden delen." ~ Imke van Herk - Kunstenbond trainer, schrijver, columnist
"Vierdejaars studenten AKI veel hebben aan expertise van buitenaf. De combinatie van theorie en interactieve praktijk tijdens de training "Weet wat je waard bent" heeft hen veel gebracht. Naast de details en financiële aspecten van het kunstenaarschap is er een goede stap gezet in de juiste richting attitudeverandering van onze studenten." ~ Hoofd Crossmedia Design, Fine Arts, Moving Image aan Artez Academy of Arts & Design, Enschede
"Wij zijn zeer enthousiast, omdat de training erg concreet was. Het is belangrijk dat studenten deze informatie tot zich nemen en erover gaan nadenken voor de periode na hun studie. Het stuk over onderhandelen is relevant, omdat ieder zijn eigen voorwaarden kan creëren en zo zijn positie inneemt op de arbeidsmarkt." ~ Coördinator Public & Private aan Willem de Kooning Academie, Rotterdam

Training aanvragen

In dit formulier kun je een aanvraag doen om een training af te nemen bij de Kunstenbond

"*" geeft vereiste velden aan

Je naam*
(indien van toepassing)
Adres waar de training zou plaatsvinden*
DD dash MM dash JJJJ

Meer informatie over trainingen

Heb je interesse in het aanvragen van een training, maar heb je nog vragen over hoe het in zijn werk gaat? Stuur dan een e-mail naar trainingen@kunstenbond.nl zodat we je verder kunnen helpen.