Internationaal beeld: FIA

Kunstenbond en internationale samenwerking

De Kunstenbond is een actief lid van de FIA (de federatie van internationale vakverenigingen van acteurs, dansers en andere podiumkunstenaars (geen musici)). Dat doen we met hart en ziel omdat het ons veel oplevert:

  • informatie, kennis en hulp voor leden die internationaal werken.
  • informatie en kennis delen tussen vakorganisaties uit andere landen. Hoe tackelen zij de problemen die wij ook ervaren. Daar kunnen wij ons voordeel mee doen en jullie belangen beter behartigen. Soms kunnen we opgestelde richtlijnen of een aanpak rechtstreeks overnemen.
  • toegang tot en invloed op de lobby in Brussel. Veel nationale wetgeving wordt beïnvloed door EU-regels.
  • we pakken via projecten gezamenlijk issues op die we allemaal belangrijk vinden. Met elkaar is het makkelijker en levert veel meer bruikbare informatie op. Zoals concrete handboeken, richtlijnen en flyers en nuttige informatie die we kunnen doorzetten naar jullie, onze leden.

interview: wat doet Kunstenbond internationaal?

Het werk van dansers, filmmakers en acteurs houdt niet op bij de Nederlandse grens. Zeker niet in een digitale wereld. Dus alleen daarom al is lidmaatschap van de internationale federatie van vakverenigingen (FIA) nuttig. Wat heeft de Kunstenbond aan de FIA en wat hebben onze leden eraan?

Een gesprek met voorzitter Jurre Schreuder en belangenbehartiger Caspar de Kiefte.

Succesvolle onderhandelingen Kunstenbond bij ILO zorgen voor internationale afspraken over culturele arbeidsmarkt

Succesvolle onderhandelingen Kunstenbond bij ILO zorgen voor internationale afspraken over culturele arbeidsmarkt

EU: the Social Pillar

In 2017 introduceerde de Europese Commissie de Europese pijler van Sociale rechten. Bedoelt als EU-‘kompas’ om betere werk- en leefomstandigheden voor de Europese burgers tot stand te brengen. Lees hier hoe Kunstenbond dat kan inzetten.
UPDATE lobby EU Richtlijn – Digital Single Market beeld: Anne Claire de Breij Photography

UPDATE lobby EU Richtlijn – Digital Single Market

In de Europese Unie wil copyright wetgeving aanpassen naar 'deze tijd'. De Europese markt beschermt makers binnenkort beter tegen machtige internationale digitale platforms.

Kunstenbond voert samen met FIA lobby hiervoor bij de Europese Commissie. Een eerlijke betaling voor het werk dat van jou is, dat is het devies. 
Een nieuwe Europese Cultuur agenda beeld: Christian Lue, Unsplash

Een nieuwe Europese Cultuur agenda

Interview: wat doet Kunstenbond internationaal

Het werk van dansers, filmmakers en acteurs houdt niet op bij de Nederlandse grens. Zeker niet in een digitale wereld. Dus alleen daarom al is lidmaatschap van de internationale federatie van vakverenigingen (FIA) nuttig. Wat heeft de Kunstenbond aan de FIA en wat hebben onze leden eraan?

Een gesprek met voorzitter Jurre Schreuder en belangenbehartiger Caspar de Kiefte.

Optreden in het buitenland & copyright clearance

Je speelt op een festival in het buitenland, of je gebruikt werk van een buitenlandse artiest in jouw productie. Hoe regel je de internationale copyright?

Werk jij ook wel eens internationaal? beeld: Christine Roy

Werk jij ook wel eens internationaal?

… en weet jij wat dat betekent voor je BTW-aangifte, je sociale verzekeringen, je belasting en je copyright?

Kunstenbond werkt samen met internationale zusterorganisaties. Europese werkgeversfederatie PEARLE heeft samen met belastingdeskundige Dick Molenaar van All Arts en European Festival Association, een aantal zeer nuttige informatieboekjes gepubliceerd. In deze kennisbommetjes staan antwoorden op veel praktische vragen over werk en inkomen in een internationale context.

Je vindt de boekjes en veel meer interessante info op onze internationale pagina.

Dans Paspoort beeld: whereslugo

Dans Paspoort

Je werkt geregeld in het buitenland. Bijvoorbeeld in Engeland. En je hebt een vraag over een contract, over vergoedingen of je wilt advies over rusttijden of iets anders. Omdat je lid bent van de Kunstenbond en de Kunstenbond lid is van de FIA, kun jij gebruik maken van ons internationale netwerk. Je kunt gratis terecht bij onze Engelse collega’s van Equity UK.

De FIA heeft al een paar jaar het Dans-paspoort. Een document/regeling waarmee (dans-)leden van een van de Europese vakbonden bij elk van de andere lokale vakbonden terecht kan met vragen en voor advies wanneer je een tijdje in een ander land werkt. Een geweldig extra service voor Kunstenbond-leden (dansers), omdat juist dansers voor hun werk vaak internationaal reizen. Een lokale vakbond is vaak beter op de hoogte van lokale regelingen en de wetten van het land.

  • De contactgegevens van elke Europese vakorganisatie is op de website te vind.
  • Als Kunstenbond-lid kun je gratis antwoorden krijgen op vragen over de lokale wetten, regels, collectieve afspraken en zo verder.
  • De website van het Dans Paspoort is verder een bron van informatie. Er staat een groot aantal Frequently Asked Questions (FAQ’s) op, waarvan velen ook voor niet-dansers relevant zijn. Allemaal praktische vragen die je werkend in een andere EU-land kan hebben. Per land vind je op al die vragen antwoorden: kloppend met de lokale wetten, bestaande regelingen in het betreffende en de lokale gebruiken.

Internationaal werken & sociale verzekeringen

Je bent zelfstandig theateracteur en gaat als acteur een klus doen in Engeland voor een gezelschap waar iedereen als werknemer werkt. Kan dat zzp’er of moet dit als werknemer en moeten er premies worden afgedragen?

Je gaat een tijdje werken in het buitenland. Telt het mee en hou je gewoon dezelfde rechten op bijvoorbeeld bijstand, werkloosheidsuitkering en/of (later) AOW?

Internationaal werk & belastingen

Hoe voorkom je dat je zowel in de eigen land als in het land waar je een optreden hebt belasting betaalt. Als theatermaker regisseer je een stuk waarin je ook als acteur optreedt. Je speelt dit stuk in het buitenland en er wordt belasting ingehouden…? Is dit anders wanneer je een deel van het stuk in dat land als regisseur hebt ontwikkeld?

Internationaal werken & BTW

Je speelt een kleine voorstelling in een ander land. Moet ik BTW rekenen en hoeveel procent dan?

Het is voor een privé evenement. Maakt dit verschil?

Groenere doorstart voor toerende artiesten beeld: Barthelemy de Mazenod on Unsplash

Groenere doorstart voor toerende artiesten

Duurzamer optreden en toeren wordt een stuk makkelijker met de green rider. Goed nieuws voor artiesten die met hun impact op het milieu in de maag zitten.
Hoe werkenden in de kunsten, media en audiovisuele sector organiseren: het Good Practices Handboek (2020)

Hoe werkenden in de kunsten, media en audiovisuele sector organiseren: het Good Practices Handboek (2020)

Streven naar gelijkheid en diversiteit in de internationale audiovisuele sector

Contact formulier

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*