In de Europese Unie wil copyright wetgeving aanpassen naar ‘deze tijd’. De Europese markt beschermt makers binnenkort beter tegen machtige internationale digitale platforms.

Kunstenbond voert samen met FIA lobby hiervoor bij de Europese Commissie. Een eerlijke betaling voor het werk dat van jou is, dat is het devies.

Het gaat om deze Europese wet. Voor Kunstenbond is dit een erg belangrijk onderwerp omdat deze EU-richtlijn zich hard maakt vergoedingen voor kunstenaars en uitvoerend kunstenaars als tegenprestatie voor het beschikbaar maken van hun werk via internetplatforms zoals YouTube en Netflix.

Onlangs deed Netflix in Nederland nog stof opwaaien toen acteurs hun copyrights moesten weggeven in ruil voor een rol in een Nederlandse productie.

Hoe staat de lobby er nu voor? 

Er is lobby uit elke denkbare hoek gaande, het is lastig gebrachte verbeteringen overeind te houden en verslechteringen te voorkomen. Naast internet platforms zoals Netflix en Youtube, producenten en distributeurs en andere belangengroepen in de sector spelen ook de verenigingen van consumenten een belangrijke rol.

Een meerderheid van de Europese politici wil misschien nog wel dat acteurs een groter deel van de opbrengsten krijgen (ten koste van internetplatforms bijvoorbeeld), maar kan daar uiteindelijk toch tegen kunnen zijn omdat er vrees is dat dit zal leiden tot verhoging of introductie van abonnementskosten.