belastingservice IB 2023 is OPEN

Hulp nodig bij je belastingaangifte? Het is vanaf februari 2024 weer mogelijk om afspraken in te plannen voor de aangifte inkomstenbelasting over 2023.

Hieronder wordt uitgelegd hoe je een afspraak kunt maken met een van onze consulenten. Heb je toch nog vragen over het maken van een afspraak? Neem dat contact op met info@kunstenbond.nl of telefonisch via 020 2108050 (ma t/m vr van 10:00-13:00 uur).

AFSPRAAK MAKEN

Vanaf 1 februari kun je zelf online een afspraak inplannen voor de belastingservice. De kosten en duur van de afspraak zijn afhankelijk van je situatie, zie hiervoor het kopje kosten bij de voorwaarden. Houd er rekening mee dat de afspraak pas definitief is als de betaling via iDEAL binnen is. De afspraken vinden plaats van maart tot en met mei op het kantoor van de Kunstenbond, Oostenburgervoorstraat 152 te Amsterdam. Naast onze vertrouwde consulenten Alies Schuitema en Bas Toscani komt Mischa den Haring dit jaar het team versterken. Hierdoor kunnen we meer leden helpen met de aangifte inkomstenbelasting 2023.

Lees vóór je afspraak goed de checklist door die bij de bevestigingsmail zit.

Vindt jouw afspraak na 1 mei plaats? Vraag dan zelf uitstel aan bij de Belastingdienst.

Ons team van belastingconsulenten

Mischa den Haring komt dit jaar het team versterken. Hij heeft al ruim 30 jaar brede ervaring en runt sinds 2000 zijn eigen praktijk als belastingadviseur in de culturele sector. Daarnaast is hij professioneel muzikant en treedt geregeld op in binnen- en buitenland. Mischa kent daardoor als geen ander de fiscale uitdagingen die de praktijk met zich meebrengt.

Bas Toscani is sinds 2021 vaste belastingconsulent bij de Kunstenbond, en al tijden actief als lid van onze ledenraad. Bas heeft zijn eigen belastingadvieskantoor en is daarnaast freelance trompettist. Hij kent de fiscale kant van de culturele beroepspraktijk als geen ander.

Alies Schuitema verzorgt al sinds 2006 de belastingaangiften voor de leden van de Kunstenbond. Daarnaast heeft zij haar eigen kantoor als belastingadviseur in de culturele sector. Zelf komt Alies uit de beeldende kunst, alwaar zij vele jaren heeft gewerkt als professioneel kunstenaar. Dit maakt dat zij de behoeften van leden uit de culturele sector vaak goed aanvoelt en zodoende kan helpen met de lastige vraagstukken die een belastingaangifte met zich mee kan brengen

VOORWAARDEN BELASTINGSERVICE IN 2024

De service is beschikbaar voor zzp’ers met een volledig lidmaatschap
De belastingservice van de Kunstenbond is voor zelfstandigen die aangifte inkomstenbelasting doen. Het maakt daarbij niet uit of je jouw volledige inkomen haalt uit je beroepspraktijk of deels uit loondienst. Je partner mag mee, mits die in loondienst is. Je moet wel lid zijn van de Kunstenbond en een volledig lidmaatschap hebben, met of zonder gereduceerd tarief.

Wanneer zijn de consulenten beschikbaar voor afspraken? 
De consulten vinden plaats van maart t/m mei 2024. De beschikbaarheid van de consulenten zie je vanzelf als je een afspraak maakt via onze planner. De afspraken vinden plaats op het kantoor van de Kunstenbond in Amsterdam.

Kosten en tijdsduur zijn afhankelijk van jouw situatie
De totale kosten van de belastingaangifte hangen af van de geschatte tijd die een consulent met jouw aangifte bezig is. Dat wordt gebaseerd op je persoonlijke situatie (alleen of met partner, eerste keer aangifte of al eerder geweest).

 • Eerder geweest
  Heb je vorig jaar gebruik gemaakt van de belastingservice, kom je alleen én maak je nu een afspraak met dezelfde consulent als vorig jaar? Dan duurt een consult ongeveer 1 uur en 15 minuten en je betaalt €160,- (inclusief btw).
 • Eerder geweest met partner
  Heb je vorig jaar gebruik gemaakt van de belastingservice, kom je met je partner én maak je nu een afspraak met dezelfde consulent als vorig jaar? Dan duurt een consult 1,5 uur en betaal je €250,-.
  LET OP: dit geldt alleen als je partner in loondienst is. Voor een partner die zzp’er is, moet een aparte afspraak worden gemaakt.
 • Eerste keer dat je een afspraak maakt
  Maak je voor het eerst gebruik van de belastingservice? Ben je vorig jaar niet geweest? Of maak je een afspraak bij een andere consulent dan voorheen? Dan start je met een dubbel consult om je aangifte goed te verwerken. Een afspraak duurt 3 uur en je betaalt €325,-.
 • Eerste keer dat je samen met je partner een afspraak maakt
  Maak je voor het eerst gebruik van de belastingservice en wil je samen met je partner komen? Of maak je een afspraak bij een andere consulent dan voorheen? Dan start je met een uitgebreider consult om jullie aangiftes goed te verwerken. Een afspraak duurt ongeveer 3 uur en je betaalt €400,-.
  LET OP: dit geldt alleen als je partner in loondienst is. Voor een partner die zzp’er is, moet een aparte afspraak worden gemaakt.

Mocht je aangifte te ingewikkeld blijken voor één consult of als je aangeleverde informatie niet volledig of actueel is, kan er door de belastingconsulent een toeslag worden berekend.

Aftrekbaar en betaling
De kosten voor deze afspraak zijn fiscaal aftrekbaar. De betalingen gaan altijd via iDEAL en de afspraak kan alleen gemaakt worden als de betaling is voltooid.

Zelf aangifte doen met onze handleiding

Natuurlijk kun je als zzp’er prima zelf belastingaangifte doen. Omdat wij weten dat het best ingewikkeld is om je weg te vinden in het online aangiftesysteem van de Belastingdienst laten wij elk jaar een handleiding maken voor onze leden. Er zijn als creatief zzp’er bepaalde zaken waar je extra goed op moet letten. Uiteraard nemen wij die op in de handleiding inkomstenbelasting.

Onze belastingconsulent Alies Schuitema maakt speciaal voor Kunstenbondleden een Handleiding Inkomstenbelastingaangifte. De handleiding voor inkomstenbelastingaangifte is te downloaden in je persoonlijke Kunstenbondprofiel bij Producten.

Je persoonlijke Kunstenbondprofiel

5 redenen om lid te worden

1.Hoe groter, hoe meer impact

In je eentje krijg je weinig voor elkaar. Maar samen kunnen we ons hard maken voor een sterkere creatieve sector. Met een eerlijk inkomen voor alle werkenden, zzp en loondienst.

2.Samen behartigen we je belang beter

We praten met werkgevers, opdrachtgevers en overheden over structurele oplossingen, lokaal en in de politiek. Zo komen we na een lobby van jaren eindelijk dichterbij minimumtarieven voor zzp’ers.

3.We zorgen voor collectieve afspraken

Goede collectieve afspraken zijn, zeker als je in de culturele en creatieve sector werkt. Dat is elke keer weer maatwerk: voor een danser is een omscholingsregeling belangrijk, voor een muzikant een instrumentenverzekering. We sluiten collectieve arbeidsovereenkomsten met werkgevers.

4.We bieden je JURIDISCHE HULP als dat nodig is

Maakt iemand inbreuk op je auteursrecht? Ben je in een arbeidsconflict terechtgekomen? We hebben juristen in dienst die gespecialiseerd zijn in alle juridische aspecten van het creatieve vak. Zij begeleiden je met raad en daad, zodat je er niet alleen voor staat.

5.We geven je antwoord op al je vragen

Soms loop je tegen vragen aan waar je het antwoord niet meteen op weet. Wij helpen je op weg met praktische tools, een juridische helpdesk en een ploeg door de wol geverfde belangenbehartigers en juristen die met je meedenken.