Of je nu danser, ontwerper, musicus, beeldhouwer, app-bouwer, lichttechnicus, productieleider, kunsteducatiedocent, jazzmuzikant, fotograaf of animator bent. De Kunstenbond strijdt voor eerlijke betaling, goede contracten, meer zekerheid en een veilig en inclusief werkveld in de culturele en creatieve sector.

Rebecca van Vuure, tekstschrijver, lid van de Kunstenbond sinds 2008
Er gebeuren altijd dingen waar je niet mee bezig wilt zijn. Dan is het zó fijn als je professionele hulp krijgt. Al is het maar dat je even kunt bellen om te vragen: ‘Klopt dit wel?’ ~ Rebecca van Vuure, tekstschrijver, lid van de Kunstenbond sinds 2008

De Kunstenbond is er voor iedereen die de passie voor kunst en cultuur deelt en er diens werk van heeft gemaakt. Met die passie zit het wel goed, maar hoe zit het met de poen? Een eerlijk inkomen voor alle werkenden in de culturele en creatieve sector, dat klinkt logisch. Toch is het vaak niet de realiteit. Wij strijden ervoor om dat te veranderen.

samen voor elkaar

Werknemer of ZZP’er.
Word lid en sta sterker in je schoenen

 • Een goede cao voor jouw sector
 • Persoonlijk bedrijfskundig advies
 • Belastingservice voor zzp’ers
 • Een community met vakgenoten

zekerheid met het volledig lidmaatschap

De Kunstenbond staat achter je. Onze (juridische) adviseurs denken met je mee, ondersteunen je en maken desnoods de gang naar de rechter. Je hebt elk jaar recht op 3 tot 20 uur juridische bijstand (afhankelijk van de duur van je lidmaatschap).

Heb je een opdrachtovereenkomst of contract waarbij je de blik van een expert kunt gebruiken? Wij lezen graag met je mee. Voor hulp bij je belastingaangifte kun je gebruik maken van onze speciaal voor jou ontwikkelde handleiding of kun je een van onze adviseurs inschakelen.

altijd antwoord op je vragen

 • eerstelijns helpdesk, antwoord op je vragen over werk, inkomen, intellectueel eigendom, muziekcontracten, arbeidsrecht en sociale zekerheid
 • bedrijfskundig advies over je tarief, arbeidsongeschiktheidsverzekering, portfolio
 • contracten en opdrachtovereenkomsten screenen

volledig lidmaatschap

 • maximaal 20 uur juridische ondersteuning per jaar
 • voordelige hulp bij belastingaangifte zzp’ers (en gratis handleiding)
 • gratis incassoservice (facturen vanaf €350,-)
 • één gratis bedrijfskundig consult per jaar

Contributie

Een volledig lidmaatschap bij de Kunstenbond kost €22,50 per maand. Als lid van een vakbond kun je gebruikmaken van een fiscale regeling waardoor je een deel van je vakbondscontributie kunt terugvragen ofwel via je werkgever, ofwel via je bedrijfskosten als zzp’er. Dit kan oplopen tot 40% van het bedrag dat je jaarlijks betaalt!

Heb je een inkomen onder het wettelijk minimum, dan kom je in aanmerking voor een gereduceerd tarief van €16,50 per maand. Om gebruik te maken van het gereduceerde tarief, hoef je alleen een kopie van je meest recente aangifte inkomstenbelasting te uploaden.

Daarnaast zijn er, afhankelijk van jouw situatie, nog andere manieren waarop je kunt besparen op je lidmaatschap:

 • Beeldmakers en thuiskopieheffing
  Beeldend kunstenaars, illustratoren, fotografen, animatoren; iedereen die zich inschrijft bij onze vakgroepen Beeldend of DAMD krijgt via de Kunstenbond €30 per jaar aan thuiskopieheffing op diens bankrekening gestort. Pictoright, de stichting voor visuele auteursrechten, int dit geld en wij innen het weer bij hen. Het plan om thuiskopiegelden op deze manier rechtstreeks bij makers terecht te laten komen was een van de speerpunten van de Kunstenbond.
 • Cao Nederlandse Podia
  Ben jij werkzaam bij een podium dat de Cao Nederlandse Podia hanteert en ben je lid van de Kunstenbond? Dan heb je recht op een extra eindejaarsuitkering van 0,5% van je salaris.
 • Cao Poppodia en Festivals
  Ben jij werkzaam bij een poppodium of festival dat de Cao Poppodia en Festivals hanteert en word je lid van de Kunstenbond? Dan kun je de volledige lidmaatschapscontributie voor je eerste jaar terugvragen bij je werkgever.

beeldmakers en thuiskopieheffing

Beeldend kunstenaars, illustratoren, fotografen, animatoren; leden die zich inschrijven voor de vakgroepen Beeldend of DAMD krijgen via de Kunstenbond €30,- per jaar aan thuiskopieheffing op hun bankrekening gestort.

Stichting Pictoright int dit geld en wij innen het weer bij hen. Deze verdeling van thuiskopiegelden is een van de speerpunten van de Kunstenbond.

muziek/Ntb

Vanaf 1 juni 2018 is de muziekvakbond Ntb gefuseerd met de Kunstenbond. Ben je muzikant of werkzaam in de muzieksector, dan word je lid van de vakgroep Muziek/Ntb.

muziekauteurs en VCTN

Ben je als muziekauteur of componist ingeschreven bij Buma/Stemra en word je lid van Kunstenbond/Ntb? Dan worden jouw belangen direct vertegenwoordigd door de Vereniging Componisten en Tekstdichters (VCTN), een initiatief van de Kunstenbond/Ntb.

De bijdrage voor VCTN zit inbegrepen in het Kunstenbondlidmaatschap. Voor het volledige lidmaatschap geldt €6,75 en voor het volledige gereduceerde tarief geldt €4,95.

WIL JE MEER WETEN?

Bel ons gerust als je nog vragen hebt over een lidmaatschap. Ons telefoonnummer: 020-2108050