Wist je dat jij of je opdrachtgever zelf niet kunnen bepalen of er sprake is van een arbeidsovereenkomst of een opdrachtovereenkomst? De criteria van een arbeidsovereenkomst en de verplichtingen aan de werkgever die hiermee samenhangen, zijn per wet geregeld.

Met dit eenvoudige model kun jij toetsen of jouw contract eigenlijk een arbeidsovereenkomst is.

toets je contract

1) is er sprake van loonbetaling?

Krijg je voor je werk betaald? Dit is relatief makkelijk vast te stellen. Vrijwilligerswerk is geen betaald werk.

2) Moet je het werk zelf persoonlijk doen?

Er is sprake van de verplichting de arbeid persoonlijk te verrichten. Als op papier vrije vervanging mogelijk is maar in de praktijk blijkt dat dit niet gebeurt of eigenlijk toch niet mogelijk is zonder toestemming, dan is er feitelijk geen sprake van vrije vervanging.

3) Is er sprake van de uitoefening van gezag?

Hoe vrij ben je in de uitvoering van je werkzaamheden?

Werk je samen met mensen die hetzelfde werk doen als jij, maar zij doen dat in loondienst? Dan is er al snel sprake van gezag.

Doe je als zelfstandige hetzelfde werk dat je eerder als werknemer voor dezelfde organisatie deed?  Dan geldt hetzelfde.

Formeel gezag is ook een indicatie. Ook al heb je in praktijk veel vrijheid in je werk, formeel ondergeschikt zijn, wijst op in dienst zijn en dus op een arbeidsovereenkomst.

drie keer ja?

Heb je de toets met drie keer ‘ja’ beantwoord? Dan heb je een behoorlijk stevige indicatie dat er sprake is van een arbeidsovereenkomst.

tool voor Verder onderzoek

Wil je jouw arbeidsverhouding nog beter onderzoeken? De Rijksoverheid heeft de ‘weging standaard vragenlijst’ ontwikkeld, een handig hulpmiddel bedoeld voor opdrachtgevers. Daarmee kun jij in je zelftest ook een volgende stap in maken. Download de vragenlijst hieronder.

wettelijk een arbeidsovereenkomst, Wat betekent dit?

Het verschil tussen een arbeidsovereenkomst en een overeenkomst van opdracht betekent juridisch nogal wat.

Als je een overeenkomst van opdracht hebt, terwijl dit een arbeidsovereenkomst zou moeten zijn:

  • Alle rechten die de wet en de eventueel van toepassing zijnde cao aan de arbeidsovereenkomst toekent, worden jou onthouden. Denk bijvoorbeeld aan pensioen, ontslagvergoeding, loon bij ziekte en WW.
  • Degene die jou inhuurt is verplicht om loonheffingen in te houden (via de Belastingdienst). Dat betekent dat jouw belastingaangifte er mogelijk anders uitkomt te zien.

Schijnzelfstandig: wat moet ik doen?

1) samen sta je sterker

Ben jij deze enige in jouw organisatie die op deze manier aan het werk is? Of heb je collega’s die in hetzelfde schuitje zitten? Je staat er minder alleen voor en het voelt minder kwetsbaar als je met meerdere collega’s tegelijk voor je rechten kunt opkomt.

2) neem contact op met de kunstenbond

Win advies in bij onze juridische helpdesk om de vervolgstappen richting je werkgever te bepalen. Leden van de Kunstenbond hebben recht op juridisch advies van onze gespecialiseerde juristen en advocaten.

Op werkdagen is onze juridische afdeling bereikbaar tussen 13.00 en 17.00 uur op 020-​2108052. Je kunt je vraag ook altijd sturen naar juridischadvies@legal.kunstenbond.nl

Word ook lid van de Kunstenbond!

Kunstenbond is dé vakbond voor iedereen die werkzaam is in de culturele en creatieve sector.

Of je nou zzp’er bent of in loondienst. Autonoom kunstenaar of dienstverlener. Wij komen voor je op!

  • Wij bieden je juridische hulp.
  • Wij behartigen jouw belangen in de politiek.
  • We springen voor jou in de bres bij werk- en opdrachtgevers.
  • Wij sluiten jouw cao af en jij bepaalt mee.
  • Je kunt bij ons terecht met al je vragen over werk en inkomen.
  • Je krijgt korting op heel veel verzekeringen.
  • Je laat bij ons je contracten screenen.
  • Maak gebruik van onze voorbeeldcontracten, subsidiechecklist, incassobrieven, en veel meer.

Samen staan we sterker!