V*KTV is de webserie van de Kunstenbond over prangende zaken in de beroepspraktijk van kunstenaars. Als kunstenaar ben je, als homo universalis van deze tijd, een alleskunner die een uniek product maakt. Maar hoe vind je de balans tussen kunstenaar zijn en ondernemerschap?

Bekijk hieronder de eerste drie afleveringen en lees meer over de achtergronden.

#4: ARTIST VS ARTIST, SOLO OF SAMEN?

In V*KTV #4: ARTIST VS ARTIST, SOLO OF SAMEN komt de dynamiek tussen kunstenaars aan bod. Wanneer mag je jezelf kunstenaar noemen en hoe zit het met de onderlinge concurrentie? Wat is het voordeel van het bundelen van krachten en hoe betrek je omstanders bij sociale vraagstukken? We verkennen deze vragen omtrent kunstenaarschap, concurrentie en collectieven.

#3: studio

In V*KTV #3: STUDIO wordt het atelier onder de loep genomen. De beschikbaarheid van werkruimte voor beeldend kunstenaars staat al jaren sterk onder druk. Hoe ga je daar als maker mee om? Welke mogelijkheden zijn er al, en wat kunnen we samen bewerkstelligen om de situatie te verbeteren?

#2: SHOW

V*KTV #2: SHOW gaat over de noodzaak van publiek. Hoe zorg je als beeldend kunstenaar dat je werk wordt gezien, offline én online? We interviewen kunstenaars in hun atelier en gaan langs bij de KunstRAI om het ook van de andere kant, die van de kunstliefhebbers en galeriehouders, te bekijken.

#1: Moneywise

In V*KTV komen onderwerpen aan bod waar elke professionele kunstenaar mee te maken heeft, maar die weinig besproken worden. Om te beginnen met geld. Hoe richt je je leven zo in dat je kunst kunt maken? Hoe vind je de balans tussen het kunstenaarschap en het ondernemerschap?

V*KTV: De kunstenaarszaak inside out

Als kunstenaar ben je ondernemer, netwerker, marketeer, websitebouwer, grafisch ontwerper, boekhouder, magazijnbeheerder en innovator, kortom: de homo universalis van deze tijd. Maar heb je tussendoor nog tijd om kunstenaar te zijn?

In V*KTV komen onderwerpen aan bod waar elke professionele kunstenaar mee te maken heeft, maar die weinig besproken worden. Kunstenaars praten liever over de schoonheid van het werk dan over brood op de plank. Voor deze reeks ging de Kunstenbond een uitgebreid en openhartig gesprek aan met 10 beeldend kunstenaars die een boekje open doen over hoe zij de dingen aanpakken.

Als eerste op de hoogte zijn als er een nieuwe aflevering verschijnt? Abonneer je dan op de Kunstenbond Nieuwsbrief.

Geïnterviewde kunstenaars:

Selby Gildemacher, Wiesje Peels en Trijntje Keijser, Doménique Himmelsbach de Vries, Eline Peek, Jop Vissers Vorstenbosch, Keiko Masato, Lambert Kamps, Noreen Miriam Khan Riepma, Rinke Nijburg, Sophie Walraven, Wessel Verrijt en Wilma Vissers.

V*KTV is gemaakt door:

Regie: Anna Eijsbouts | Productie: Salwa Jabli & Iris Peters | Camera & geluid: Vincent Sparreboom Productieassistent & interviews: Lienke Roos | Montage: Richelle van Loon | Animatie, illustraties & titels: Tessa van Vuren | Ontwerp titels: Eva Straver Muziek, geluidsontwerp & audiopostproductie: Nozem Audio, Jeroen Jaspers & Bas van Win Voice-over: Jennifer Evenhuis | Kleurcorrectie: Sean Louw | Naar een idee van Salwa Jabli

weet wat je waard bent

Weet jij wat een eerlijk of gangbaar tarief is voor jouw soort werkzaamheden? Hoeveel geld heb je nodig om rond te komen? Hoeveel moet je voor je werk vragen om jezelf goed te verzekeren, een oudedagsvoorziening op te bouwen en er ook nog een beetje lekker van te leven?

Op deze pagina van de Kunstenbond staan verschillende tariefrichtlijnen én de tariefchecker van de Kunstenbond waarmee je uitrekent wat je (eigenlijk) zou moeten vragen.

benieuwd naar de volgende aflevering?

De eerste reeks van de webserie V*KTV bestaat uit 4 afleveringen. Na #1 MONEYWISE, #2 SHOW en #3 STUDIO, volgt nog #4 ARTIST VERSUS ARTIST, over autonoom kunstenaars en collectiviteit.

Niets missen? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en op ons Vimeokanaal.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Kunstenbond

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.