Vakgroepen beeld: Wouter van Riessen

Beeldend

Als kunstenaar werk je veelal alleen. Daar ligt het geluk en de vrijheid van de kunstenaar. Voor het produceren van je werk heb jij helemaal geen vakbond nodig, dat kan je prima zelf af. Je weet wat je waard bent.

Maar naarmate je meer opdrachtgevers hebt die verschillende richtlijnen hanteren wordt jouw praktijk complexer en onoverzichtelijker, omdat al de regeldruk bij jou ligt.

Vakgroepen beeld: Wouter van Riessen

DAMD

DAMD is er voor alle studenten en professionals die werkzaam zijn in de 2D/3D animatie, VFX/post-production en motion design. Allemaal prachtberoepen waar we trots op zijn.

Maar er zijn wel dringend verbeteringen nodig om als professionals in Nederland  duurzaam ons beroep uit te kunnen uitoefenen en om internationaal op het hoogste niveau te kunnen concurreren.

Vakgroepen beeld: Wouter van Riessen

Kunsteducatie

Kunsteducatie is erop gericht om mensen kennis te laten maken met kunst en om ze deel te laten nemen aan het culturele leven. De huidige praktijk is dat steeds meer docenten werkzaam in de kunsteducatie voor zichzelf beginnen.

Als docent leg je heel je hart in het overbrengen van jouw kennis en ervaring. Of je ondersteunt leraren en zorgt dat zij hun werk zo goed mogelijk kunnen uitvoeren.

Vakgroepen beeld: Wouter van Riessen

Theater & Dans

De adrenaline giert door je lichaam als je werkt in het theater. Live. Er is geen weg meer terug. Een droom, maar ook hoge druk, want de voorstelling is nu echt begonnen.

Het is niet alleen dat ene uurtje op het toneel. Intensieve werkdagen voor en na de show zijn dagelijkse kost. En hoe ziet het leven er over 10 jaar uit, kan ik dat werk dan nog doen, en wat zijn mijn alternatieven?

Vakgroepen beeld: Wouter van Riessen

Muziek

Ben jij musicus, componist, artiest, producer of dj? Als (beginnend) professional krijg je met de muziekwereld in al haar gedaantes te maken. De vakgroep Muziek van de Kunstenbond vecht voor jouw belangen en helpt je op weg.

De Nederlandse Toonkunstenaarsbond (Ntb), opgericht in 1919, werd in 2018 onderdeel van de Kunstenbond als vakgroep Muziek.

In 2023 heeft de Beroepsvereniging voor Improviserende Musici (BIMpro) zich ook aangesloten bij de Kunstenbond.

De Vereniging Componisten en Tekstdichters Ntb (VCTN) zet zich in voor een sterkere positie van muziekauteurs in het auteursrecht, zowel in de wet als in de beroepspraktijk. Het collectief werd in 2011 opgericht door leden van de Ntb met als voornaamste doelen: betere rechten voor auteurs en een transparanter BumaStemra. Inmiddels heeft VCTN een krachtige stem en een vaste zetel in de Raad van Toezicht van BumaStemra en het bestuur van Buma Cultuur.

 

Vakgroepen nieuws

Word ook lid van de Kunstenbond!

Kunstenbond is dé vakbond voor iedereen die werkzaam is in de culturele en creatieve sector.

Of je nou zzp’er bent of in loondienst. Autonoom kunstenaar of dienstverlener. Wij komen voor je op!

  • Wij bieden je juridische hulp.
  • Wij behartigen jouw belangen in de politiek.
  • We springen voor jou in de bres bij werk- en opdrachtgevers.
  • Wij sluiten jouw cao af en jij bepaalt mee.
  • Je kunt bij ons terecht met al je vragen over werk en inkomen.
  • Je krijgt korting op heel veel verzekeringen.
  • Je laat bij ons je contracten screenen.
  • Maak gebruik van onze voorbeeldcontracten, subsidiechecklist, incassobrieven, en veel meer.

Samen staan we sterker!