Beeldend nieuws

V*KTV beeld: Tessa van Vuuren

V*KTV

Den Haag roept op behoudt broedplaatsen voor de stad

Teken ons in!

Zorg bij de nieuwe bouwplannen dat er ruimte is voor maatschappelijk initiatief.

Podcast: Werktitel

In de kunst wordt veel gesproken over wat mensen doen, maar minder over hoe ze dat doen. In Werktitel buigen Alix de Massiac en Zoë Dankert zich over arbeidsvoorwaarden, netwerken, deadlines, afspraken en collega’s. In een marathon van gesprekken delen mensen verhalen en ervaringen in de hoop een collectief gesprek op gang te brengen. Praten is de eerste stap op weg naar het nieuwe werken; waar ruimte is voor solidariteit en wederkerigheid, waar werken werkbaar is én bespreekbaar. Hoe ziet het nieuwe werken eruit?

Kunstenbond neemt deel aan een aantal van de gesprekken.

BKNL Beeldende Kunst Nederland

Beeldende Kunst Nederland (BKNL) is een informeel overleg van organisaties die opkomen voor het belang van beeldend kunstenaars, musea, presentatie-instellingen en galeries in Nederland. BKNL agendeert urgente vraagstukken en onderwerpen die spelen binnen de beeldende kunst. Bij BKNL zijn aangesloten: Platform BK, de Kunstenbond, Kunsten ‘92, de Beroepsvereniging van Beeldende Kunstenaars (BBK), de Nederlandse Galerie Associatie (NGA), de belangenvereniging voor presentatie-instellingen De Zaak Nu, het Overleg Beeldende Kunstacademies (OBK) en BOK (Beroeps Organisatie Kunstenaars).

Het Mondriaan Fonds faciliteert en coördineert de bijeenkomsten.

Pictoright

Pictoright

Pictoright is een auteursrechtenorganisatie voor beeldmakers. Zij beheert collectieve vergoedingen voor het gebruik van visueel werk, in bijvoorbeeld boeken, kranten, tijdschriften of tv, dat onder andere door Leenrecht of Thuiskopie geïnd wordt. Lidmaatschap van Pictoright is gratis en als je lid bent maak je aanspraak op jouw deel van de collectieve vergoedingen. Kunstenbond is vertegenwoordiger van beeldende makers in het bestuur van Pictoright. Pictoright stelt ook regelmatig extra steunfondsen beschikbaar voor het ondersteunen van diverse activiteiten.

Kunstenbondleden die werkzaam zijn als beeldend kunstenaars, illustratoren, fotografen of animatoren kunnen zich inschrijven voor onze vakgroepen Beeldend of DAMD. Zij krijgen dan via de Kunstenbond €30 per jaar aan thuiskopieheffing op hun bankrekening gestort. Pictoright, de stichting voor visuele auteursrechten, int dit geld en wij innen het weer bij hen. Het plan om thuiskopiegelden op deze manier rechtstreeks bij makers terecht te laten komen was een van de speerpunten van de Kunstenbond.

Werk jij ook wel eens internationaal? beeld: Christine Roy

Werk jij ook wel eens internationaal?

… en weet jij wat dat betekent voor je BTW-aangifte, je sociale verzekeringen, je belasting en je copyright?

Kunstenbond werkt samen met internationale zusterorganisaties. Europese werkgeversfederatie PEARLE heeft samen met belastingdeskundige Dick Molenaar van All Arts en European Festival Association, een aantal zeer nuttige informatieboekjes gepubliceerd. In deze kennisbommetjes staan antwoorden op veel praktische vragen over werk en inkomen in een internationale context.

Je vindt de boekjes en veel meer interessante info op onze internationale pagina.

Tentoonstellingsverzekering

Deze verzekering biedt all-risk dekking voor schade aan kunstwerken en objecten die worden tentoongesteld in Nederland, zowel tijdens de expositie als onderweg daarnaartoe.

Contact formulier

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*