De top 3 gestelde vragen tijdens de training ‘Weet wat je waard bent’

Bilal en Elize geven sinds een paar jaar de training ‘Weet wat je waard bent’. Deze training is door De Kunstenbond ontwikkeld voor studenten van vak­op­lei­din­gen, be­gin­nen­de ar­ties­ten en kun­ste­naars. ‘Weet wat je waard bent’ gaat in op al­ler­lei za­ke­lij­ke thema’s, zoals fi­nan­ci­ë­le ad­mi­ni­stra­tie, CAO’s, ver­ze­ke­rin­gen en on­der­han­de­len.

Hier zijn de antwoorden op de top 3 het meest gestelde vragen tijdens deze training:

  1. Ik ben ZZP’er dus als ik ziek word kan ik niet werken. Hoe verdien ik dan m’n geld?
  2. Als ik de opdracht niet aanneem voor dit tarief, dan doet iemand anders het. Hoe kan ik dan toch onderhandelen?
  3. Waar registreer ik mijn eenmanszaak en betaal ik de belasting hiervoor als ik in verschillende landen aan het werken ben

Nieuwe kandidaat voor de Ledenraad gezocht!

De vakgroep Theater en Dans is op zoek naar een nieuwe kandidaat voor de Ledenraad per 1 januari 2022.

In verband met het terugtrekken van een van de leden van de ledenraad zoekt de Vakgroep Theater en Dans een nieuwe kandidaat. De ledenraad is het hoogste orgaan in de vereniging en heeft primair als taak het verenigingsbestuur te controleren. Een hele verantwoordelijkheid, hierbij horen bijvoorbeeld ook beslissingen over fusies en de begroting. Met een plek in de ledenraad bepaal je mede de koers van de Kunstenbond.

‘Theater en Dans’ Zoekt nieuwe bestuursleden

De Kunstenbond is dé vakbond voor alle mensen die werken in de kunsten en de creatieve sector.

Voor het vakgroepsbestuur Theater en Dans zijn wij op zoek naar bestuursleden. De vakgroep vertegenwoordigt zowel werknemers als zelfstandigen die werkzaam zijn in het theater als op toneel en op of rond het podium.

Wij roepen de leden die interesse hebben hierbij op, om zich te melden. Kandidaten met interesse voor of de bereidheid om zich te willen verdiepen in arbeidsvoorwaarden, werkomstandigheden, nationale en internationale ontwikkelingen op het gebied van de kunstensector en ledenwerving, zijn van harte welkom.

New in the Netherlands?

We have many members who moved to the Netherlands on purpose to dance. That’s why we created this page: to help you to get the most out of your dancing life here.

Theater en Dans beeld: Christian Dubovan

Gratis lidmaatschap?

Werk jij in de Podium sector? Dan kan jij via jouw werkgever zomaar je lidmaatschap kosten terug krijgen!

De werkgevers die vallen onder de Cao Poppodia betalen jou het lidmaatschap van de Kunstenbond (basis) over heel 2021 terug. Als je nog geen lid bent betalen ze het volledige eerste jaar voor jou.

Kan het nog beter? Ja zeker!

nieuws

War divides, music connects: Musicians Without Borders organiseert workshop over de kracht van rap en spoken word.

Musicians Without Borders nodigt je uit voor de derde van vier meet-ups in de Tolhuistuin. Tijdens deze avonden onderzoeken we hoe muziek een verschil kan maken voor mensen die getroffen zijn door oorlogen en gewapende conflicten en hoe muziek kan bijdragen aan inclusie en sociale en systemische verandering.

Deze avond delen Manu van Kersbergen en Guus van der Steen de kracht van rap en spoken word via een hands-on workshop en presentatie, gevolgd door een open discussie met het publiek, begeleid door Otto de Jong.

Werk jij ook wel eens internationaal?

… en weet jij wat dat betekent voor je BTW-aangifte, je sociale verzekeringen, je belasting en je copyright?

Kunstenbond werkt samen met internationale zusterorganisaties. Europese werkgeversfederatie PEARLE heeft samen met belastingdeskundige Dick Molenaar van All Arts en European Festival Association, een aantal zeer nuttige informatieboekjes gepubliceerd. In deze kennisbommetjes staan antwoorden op veel praktische vragen over werk en inkomen in een internationale context.

Je vindt de boekjes en veel meer interessante info op onze internationale pagina.

Dans Paspoort

Je werkt geregeld in het buitenland. Bijvoorbeeld in Engeland. En je hebt een vraag over een contract, over vergoedingen of je wilt advies over rusttijden of iets anders. Omdat je lid bent van de Kunstenbond en de Kunstenbond lid is van de FIA, kun jij gebruik maken van ons internationale netwerk. Je kunt gratis terecht bij onze Engelse collega’s van Equity UK.

De FIA heeft al een paar jaar het Dans-paspoort. Een document/regeling waarmee (dans-)leden van een van de Europese vakbonden bij elk van de andere lokale vakbonden terecht kan met vragen en voor advies wanneer je een tijdje in een ander land werkt. Een geweldig extra service voor Kunstenbond-leden (dansers), omdat juist dansers voor hun werk vaak internationaal reizen. Een lokale vakbond is vaak beter op de hoogte van lokale regelingen en de wetten van het land.

  • De contactgegevens van elke Europese vakorganisatie is op de website te vind.
  • Als Kunstenbond-lid kun je gratis antwoorden krijgen op vragen over de lokale wetten, regels, collectieve afspraken en zo verder.
  • De website van het Dans Paspoort is verder een bron van informatie. Er staat een groot aantal Frequently Asked Questions (FAQ’s) op, waarvan velen ook voor niet-dansers relevant zijn. Allemaal praktische vragen die je werkend in een andere EU-land kan hebben. Per land vind je op al die vragen antwoorden: kloppend met de lokale wetten, bestaande regelingen in het betreffende en de lokale gebruiken.
Kunstenbond en internationale samenwerking

Kunstenbond en internationale samenwerking

De Kunstenbond is een actief lid van de FIA (de federatie van internationale vakverenigingen van acteurs, dansers en andere podiumkunstenaars (geen musici)). Dat doen we met hart en ziel omdat het ons veel oplevert:

  • informatie, kennis en hulp voor leden die internationaal werken.
  • informatie en kennis delen tussen vakorganisaties uit andere landen. Hoe tackelen zij de problemen die wij ook ervaren. Daar kunnen wij ons voordeel mee doen en jullie belangen beter behartigen. Soms kunnen we opgestelde richtlijnen of een aanpak rechtstreeks overnemen.
  • toegang tot en invloed op de lobby in Brussel. Veel nationale wetgeving wordt beïnvloed door EU-regels.
  • we pakken via projecten gezamenlijk issues op die we allemaal belangrijk vinden. Met elkaar is het makkelijker en levert veel meer bruikbare informatie op. Zoals concrete handboeken, richtlijnen en flyers en nuttige informatie die we kunnen doorzetten naar jullie, onze leden.

Gezicht Vakgroep


Yvonne Ristie
voorzitter


Jurrre Schreuder

Elize van der Steen

Job Woudstra

Bilal Bachir

Rose Akras

Irene Kuiper

Pepijn ten Kate
belangenbehartiger

Beeld: Bilal Bachir, Adrienne, René Zuiderveld, Job Woudstra, Jurrre Schreuder, Christine van Rooijen, liesmensink, Rob Spangenberg

Unions United

Unions United

Kunstenbond maakt deel uit van de FIA international federation of actors die zich bezighoudt met de belangen van mensen die werkzaam zijn in de wereld van theater en dans, uitvoerende en audiovisuele kunsten.

Ik was bij een ontslagzaak beeld: Christine van Rooijen

Ik was bij een ontslagzaak

Ik was bij een zaak van een muzikant van Stage Entertainment bij de  kantonrechter in Den Haag.

Pepijn ten Kate, belangenbehartiger Theater & Dans

De Wicked-kant van Stage Entertainment beeld: Ellen Faber

De Wicked-kant van Stage Entertainment

Pijnlijk sprookje

Er was eens, niet eens zo lang geleden, een grote musicalproducent in Nederland die goede talenten nog beloonde met een vast contract, dertiende maand en pensioenopbouw. Tenminste voor sommigen. Want deze producent houdt ook jonge krachten met allerlei beloftes een worst voor, terwijl ze met losse contracten, zonder pensioen of 13e maand worden afgescheept

Tekst: Martin Vernooij

 

#saveODNchallenge beeld: Sarah Reynolds

#saveODNchallenge

Join the #saveODNchallenge to protect your future.

With this challenge dancers want to create awareness that they deserve a chance of a second career after their first brilliant one. Not just today but also in the future.

The Dance Passport: A Union Solidarity Network for Dancers Abroad

The Dance Passport: A Union Solidarity Network for Dancers Abroad

No more wories about how much you should be paid, how long your breaks should be or how a standard contract should look like, so you can concentrate on the dancing it self.

The dance pasport made possible by the FIA

One place where you can find all the in’s and out’s of the country where you are planning to work and your membership with the Kunstenbond will give you access to their local specialists. (contacted via the Kunstenbond)

Let’s tenDU the WORK together!

Let’s tenDU the WORK together!

An initiative of three dancers from the Dutch National Ballet to raise support of Black Lives Matter.

Een initiatief van drie dansers van Het Nationale Ballet in support of Black Lives Matter.

Will you dance until you’re 70?

Learn how you can afford your second career!

Principe akkoord bereikt voor Cao Toneel en Dans 2020-2022

Sociale partners kwamen een nieuwe 2-jarige Cao voor Toneel en Dans overeen. Het onderhandelingsproces was er een van pieken en dalen dat uiteindelijk langer heeft geduurd dan voorzien.

Cao’s ook voor zzp’ers?!

Artikel 13 lid. 6! Speciaal voor ZZP’ers.

Wist je dat de Kunstenbond in de cao-onderhandelingen ook voor de zzp’er opkomt? Martin Vernooij, lid van de Kunstenbond Redactieraad, kwam daar achter toen hij een begroting voor een theaterproductie moest maken.

Nieuwe cao poppodia regelt pensioenen

De lonen van 1.500 poppodiumwerknemers worden geïndexeerd met 2% in 2019 en 3% in 2020. Voor het eerst zijn er ook afspraken gemaakt over pensioen, honorering van zzp’ers en reiskosten.

Rapport Sociaal Fonds Nederlandse Podia verschenen

In dit rapport kun je lezen op welke manier de middelen uit het Sociaalfonds Nederlandse Podia zijn besteed aan scholing en coaching van werknemers in de Nederlandse podium sector. Ook lees je ervaringsverhalen van werknemers die gebruik hebben gemaakt van de mogelijkheden tot (om)scholing en coaching.

Jouw CAO (Collective Labour Agreement)

Je bent hier op de juiste plek. Samen maken wij de CAO. Dit kan niet zonder jou.

Juridische vragen

Voor Juridische vragen staan wij altijd voor je klaar. Jij als lid kan hier gratis gebruik van maken. Zit je in een lastig parket? Heb je een dringende vraag? Wij helpen je verder.

Wat is een goed uur tarief?

Wat is een goed uur tarief?

Nieuws Update Mores september 2020 beeld: Mores.online.nl

Nieuws Update Mores september 2020

Het is nu twee jaar geleden dat het meldpunt Mores in het leven werd geroepen. Je kunt bij vertrouwenspersonen van het meldpunt terecht als je wil praten over grensoverschrijdend gedrag binnen de

podiumkunsten, film-, televisie- en museumsector.

“Als de kunst verdwijnt verlies je de zuurstof in de sameleving! “

“Als de kunst verdwijnt verlies je de zuurstof in de sameleving! “

Het Kunstwerk, en het voor de gelegenheid speciaal geschreven lied ‘Wat weg is, komt nooit meer terug’ is op vrijdag 5 juni

gepresenteerd, via Live stream in het kader van Cultuur in Actie! Om 2 minuten voor 12…

Initiatiefnemer: Irene Kuiper

En de winnaar van de Roel Oostraprijs 2019 voor het meest gastvrije Theater is……

En de winnaar van de Roel Oostraprijs 2019 voor het meest gastvrije Theater is……

Artiesten vinden De Harmonie Leeuwarden opnieuw meest gastvrije theater!

Tips!

Heb jij een geweldig idee? Of een suggestie?
Do you have a great idea? Or a suggestion?

De Belofte

De Belofte

400 Culturele instellingen dromen de zalen alweer vol. Droom mee!

Het kunstwerk, bestaande uit een column (geschreven door Jan Beuving) en een video, gaat over de belofte van een lege zaal, waarin de magie van wat straks weer kan en mag sluimert.

The Show(s) Must Go On beeld: Étienne Godiard on Unsplash

The Show(s) Must Go On

Een seizoen spelen in het mekka van muziektheater?
Dat wordt knap lastig nu we een Brexit deal hebben waarin de kunstensector simpelweg “vergeten” is.

Zes knelpunten voor freelancers die het kabinet nu echt moet oplossen beeld: Antonin Rioche door Salih Kilic

Zes knelpunten voor freelancers die het kabinet nu echt moet oplossen

Nog steeds vallen veel zzp’ers en flexwerkers in de theatersector bij de generieke steunmaatregelen tussen wal en schip, ondanks de laatste aanpassingen op het derde steunpakket. Nu de zalen opnieuw sluiten, wordt de situatie voor hen wel heel nijpend.

Contact formulier