Kunstenbond Meet-up: sociale veiligheid op 6 oktober
Misbruik in de danswereld, pesterijen in het theater en grensoverschrijdend gedrag op kunstacademies: onthullingen over sociale onveiligheid in de cultuursector komen steeds minder als een verrassing. Dat er een probleem is wordt inmiddels wel erkend, maar hoe kunnen we verandering teweegbrengen? En wat zou de rol van de vakbond hierin kunnen zijn?
Daarover gaan we op 6 oktober in gesprek tijdens de Kunstenbond Meet-up in Utrecht. Deze middag nemen ervaringsdeskundigen, juristen en andere experts het woord over dit belangrijke thema. En er is natuurlijk ook ruimte voor jouw inbreng.
Het inhoudelijke gedeelte, met o.a. Marjan Olfers (hoogleraar en onderzoeker op het gebied van sociale veiligheid) en Mette Raaphorst (adviespunt Mores), wordt omlijst door een cultureel programma. We sluiten af met een borrel, waar je ruim de tijd hebt om na te praten met andere leden van de Kunstenbond. Nog geen lid? Geen zorgen, je bent van harte welkom.
Eerder in de middag (13:00-15:00) vinden op dezelfde locatie de algemene ledenvergaderingen (ALV’s) van de Kunstenbond plaats. Ben je lid van een van de vakgroepen Theater & Dans, Muziek, Beeldend, DAMD of Kunsteducatie? Dan ontvang je volgende week de uitnodiging voor jouw ALV. Voorafgaand aan de vergadering mag je aanschuiven bij de lunch.
Wanneer: zondag 6 oktober 2024
Locatie: De LiK, Utrecht
Algemene Ledenvergadering: 13:00 – 15:00 uur, reserveer een gratis ticket (ingelogd met je Kunstenbond-account)
Meet-up: 15:00 – 18:00 uur, €5 inclusief een gratis drankje
Sprekers
Keynote: Marjan Olfers, hoogleraar en onderzoeker op het gebied van sociale veiligheid
Panel: Mette Raaphorst, directeur meldpunt Mores; Jean-Louis Veenstra, advocaat Kunstenbond; meer sprekers worden later bekendgemaakt.
Moderatie: Nadine Ridder, adviseur diversiteit & inclusie
Cultureel programma: volgt later
Event ‘Sterk in je werk’ op 16 september
Duurzame inzetbaarheid en een goed geformuleerd vitaliteitsbeleid zijn belangrijk. Ook, of juist, in een dynamische sector als de Kunsteducatie waarin veel flexibiliteit verwacht wordt van docenten en waarin meerdere kleine dienstverbanden of opdrachten naast elkaar als norm gelden.
- Hoe zorg je ervoor dat je in gesprek bent en blijft over de ontwikkelbehoefte van medewerkers?
- Hoe ga je het gesprek aan met je leidinggevende over je inzet (taken/uren) nu en in de toekomst?
- Hoe bespreek je onderwerpen als werk-privé balans, werkgeluk, werkplezier?
- Hoe voer je een gesprek over een voor jouw lastig onderwerp, met je leidinggevende of een opdrachtgever?
Tijdens het netwerkevent ga je met professionele trainginsacteurs aan de slag met gespreksvaardigheden op deze thema’s. Het OAK (Stichting Overleg Arbeidsvoorwaarden), CultuurConnectie, Kunstenbond en AVV nodigen je uit voor een gezamenlijk evenement.
Op maandag 16 september bieden we werknemers, leidinggevenden en HR-medewerkers belangrijke tools en inzichten. Werk een ochtend of middag aan jouw gespreksvaardigheden om optimaal in je kracht te kunnen staan als het gaat over jouw inzetbaarheid.
Aanmelden
Er is per dagdeel plek voor maximaal 40 deelnemers. Deelname is gratis, bij no-show zonder afmelding is de organisatie genoodzaakt 25 euro aan onkosten in rekening te brengen.
Cbo-vertegenwoordigingscursus op 20 september, 27 september, 4 oktober en 11 oktober
Collectieve Beheersorganisaties (cbo’s) verdelen de opbrengsten van auteursrechtgelden. De Kunstenbond krijgt regelmatig de mogelijkheid om vertegenwoordigers bij cbo’s voor te dragen; van (toezichthoudende) functies binnen een Raad van Toezicht tot posities binnen SoCu-Commissies. Om mogelijke kandidaten voor te bereiden op deze functies organiseert de Kunstenbond samen met VOI©E (brancheorganisatie van de cbo’s) cursussen voor leden van de Kunstenbond. Tijdens deze eendaagse introductiecursus staan de volgende vragen centraal: Hoe zit de cultuursector in elkaar? Hoe zit het met de specifieke governance aspecten in onze sector? Wat zijn de hoofdlijnen en actuele ontwikkelingen op het gebied van auteursrecht en naburige rechten?
Tijdens de cbo-cursus van VOI©E krijg je de kans om aan de hand van 3 cursussen klaargestoomd te worden voor het vertegenwoordigen van de Kunstenbond bij een cbo, en zodoende positieve impact te maken:
- Het introductieprogramma. Tijdens deze cursus van 1 dag staan de volgende vragen centraal: ‘Hoe zit de sector in elkaar? ‘Hoe zit het met de specifieke governance aspecten in onze sector?’ ‘Wat zijn de hoofdlijnen en actuele ontwikkelingen op het gebied van auteursrecht en naburige rechten?’. Dit introductieprogramma vond plaats op 17 juni.
- Basiscursus auteursrecht in de praktijk. Deze cursus bestaat uit 4 halve dagen en zoomt in op: de rechten, de beperkingen, de exploitatie en de handhaving, van auteursrecht in de praktijk. Deze cursus auteursrecht vindt plaats op vrijdag 20 september, vrijdag 27 september, vrijdag 4 oktober en vrijdag 11 oktober.
- Basiscursus good governance cbo’s. In 3 dagen word je tijdens deze cursus wegwijs gemaakt in de volgende kernonderdelen: Good Governance en de dynamiek in de boardroom, Finance & governance, Wet- en regelgeving & codes. Deze cursus wordt later ingepland.
De aanmeldingen voor deze cursus zijn inmiddels gesloten.
Congres Podia Festivals Evenementen op 16 september
Op het Congres Podia, Festivals en Evenementen komen professionals samen en komen trends, ontwikkelingen en relevante onderwerpen die spelen in de sector aan bod. Dit jaar komt de Kunstenbond in twee sessies aan het woord.
(Schijn)zelfstandigheid van zzp’ers: bestaat mijn eenmanszaak volgend jaar nog?
Peter van de Bunder, belangenbehartiger bij de Kunstenbond, bespreekt in deze sessie de toekomst van eenmanszaken in het licht van nieuwe wetgeving. Het kabinet werkt aan het wetsvoorstel Verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden (VBAR) om duidelijkheid te scheppen over wanneer werk door een werknemer of een zelfstandige mag worden uitgevoerd. De regels rondom contractvormen worden aangescherpt, mede door kritiek op de toename van schijnzelfstandigheid en oneerlijke concurrentie. Het wetsvoorstel introduceert een nieuw toetsingskader dat de relevante rechtspraak samenvat en werkgevers helpt bij het bepalen of een contract onder werknemerschap of zelfstandigheid valt. Daarnaast komt er een rechtsvermoeden van werknemerschap, gebaseerd op een uurtarief, dat het voor werkenden makkelijker maakt om een arbeidsovereenkomst te claimen. Dit alles moet bijdragen aan eerlijkere arbeidsvoorwaarden en een beter gereguleerde arbeidsmarkt.
Interessant voor jou omdat het inzicht biedt in de toekomst van eenmanszaken en zelfstandigen, met nieuwe wetgeving die duidelijkheid schept over contractvormen, schijnzelfstandigheid voorkomt, en arbeidsvoorwaarden eerlijker maakt. Dit helpt jou bij het navigeren van veranderingen in jouw werkrelaties.
Maandag 16 september 2024
11:30 tot 12:30 uur
TivoliVredenburg (Club Nine), Utrecht
De vernieuwde PodiumRIE en extra aandacht voor PSA/sociale veiligheid op het werk
De Risico-Inventarisatie en Evaluatie (RI&E) is cruciaal voor organisaties om arbeidsrisico’s te identificeren en te beheren. ArboPodium heeft nu de PodiumRIE vernieuwd, een tool specifiek voor de podiumkunsten, zoals poppodia en festivals. Deze vernieuwde versie houdt rekening met de unieke risico’s en trends in de sector, zoals technologische ontwikkelingen en veranderende werkmethoden. Een belangrijk aspect van de vernieuwde PodiumRIE is de focus op Psychosociale Arbeidsbelasting (PSA). PSA betreft werkgerelateerde stress en psychologische factoren die de gezondheid van medewerkers kunnen beïnvloeden. In de podiumkunsten kunnen factoren zoals hoge werkdruk, onregelmatige werktijden en de stress van live optredens bijdragen aan verhoogde PSA. De vernieuwde PodiumRIE biedt specifieke vraagstukken en indicatoren om deze stress te beoordelen, zodat organisaties gerichte maatregelen kunnen treffen om de mentale en emotionele gezondheid van hun medewerkers te verbeteren. Dit zorgt voor een gezondere werkplek en helpt om zowel de fysieke als de mentale welzijn van medewerkers te beschermen. Pepijn ten Kate, belangenbehartiger bij de Kunstenbond, reageert tijdens deze sessie op de activiteiten die in deze sessie gelanceerd en onderhouden worden.
Interessant voor jou omdat deze sessie specifiek inspeelt op de unieke risico’s van de podiumkunsten, met een sterke focus op Psychosociale Arbeidsbelasting (PSA). Dit helpt om gerichte maatregelen te ontwikkelen die de mentale gezondheid van medewerkers verbeteren, wat essentieel is voor een gezonde werkplek.
Maandag 16 september 2024
11:30 tot 12:30 uur
Social Impact Factory (Tokyo), Utrecht
Workshop ‘Weet wat je waard bent & onderhandelen met lef’ voor muzikanten op 20 oktober
Geld, (uur)tarieven, opdrachten, offertes en onderhandelen: weet jij wat je waard bent? Aan de hand van actuele praktijkvoorbeelden, oefeningen en theorie neemt de Kunstenbond je mee in deze wereld. Tijdens de workshop krijg je op deze manier antwoord op de vragen: hoe geef je jouw zakelijke instinct vorm en hoe pak je een onderhandeling effectief aan? Ook worden inzichten van andere makers gedeeld en kom je te weten waar je rekening mee moet houden, zodat jij niet de prijs betaalt.
De workshop bij de Haagse Popweek is voor iedereen te bezoeken, maar is wel specifiek bedoeld voor muzikanten.
Woensdag 20 oktober 2024
15:00-18:00 uur
Den Haag
Rondetafelgesprek ‘Fair Practice in de danswereld’ op 5 oktober
De Kunstenbond, vakbond van culturele en creatieve professionals, organiseert tijdens de Nederlandse Dansdagen een rondetafelgesprek over fair practice. De Fair Practice Code streeft ernaar kunst en kunstenaars de aandacht en waardering te geven die ze verdienen. De code fungeert als een gedragscode voor iedereen in de kunst-, cultuur- en creatieve industrie. Centraal staan eerlijke beloning, redelijke werktijden, respectvolle omgang en gelijke kansen voor iedereen.
Tijdens dit rondetafelgesprek zullen we met elkaar ingaan op vragen als: hoe ziet fair practice eruit in de danssector? Wat zou een danser betaald moeten krijgen om te tellen als ‘fair’? Wanneer zal fair pay concreet (genoeg) worden?
Datum: zaterdag 5 oktober 16:00-17:30 uur
Locatie: Maastricht (specifieke locatie is nader te bepalen)
Koffie-uurtje op 27 september
Wil je ideeën of ervaringen met ons delen? Ben jij benieuwd waar de Kunstenbond mee bezig is? Of is er een specifiek onderwerp waarover je meer zou willen weten? Schuif dan een keer aan bij ons online koffie-uurtje. Deze online bijeenkomsten zijn ongeveer eens per maand op vrijdagochtend van 10:00-11:00 uur.Het eerstvolgende koffie-uurtje is op vrijdag 27 september.
5 redenen om lid te worden
1.Hoe groter, hoe meer impact
In je eentje krijg je weinig voor elkaar. Maar samen kunnen we ons hard maken voor een sterkere creatieve sector. Met een eerlijk inkomen voor alle werkenden, zzp en loondienst.
2.Samen behartigen we je belang beter
We praten met werkgevers, opdrachtgevers en overheden over structurele oplossingen, lokaal en in de politiek. Zo komen we na een lobby van jaren eindelijk dichterbij minimumtarieven voor zzp’ers.
3.We zorgen voor collectieve afspraken
Goede collectieve afspraken zijn, zeker als je in de culturele en creatieve sector werkt. Dat is elke keer weer maatwerk: voor een danser is een omscholingsregeling belangrijk, voor een muzikant een instrumentenverzekering. We sluiten collectieve arbeidsovereenkomsten met werkgevers.
4.We bieden je JURIDISCHE HULP als dat nodig is
Maakt iemand inbreuk op je auteursrecht? Ben je in een arbeidsconflict terechtgekomen? We hebben juristen in dienst die gespecialiseerd zijn in alle juridische aspecten van het creatieve vak. Zij begeleiden je met raad en daad, zodat je er niet alleen voor staat.
5.We geven je antwoord op al je vragen
Soms loop je tegen vragen aan waar je het antwoord niet meteen op weet. Wij helpen je op weg met praktische tools, een juridische helpdesk en een ploeg door de wol geverfde belangenbehartigers en juristen die met je meedenken.