Fair Practice lab Friesland: werkcollege ‘Fair Pay’ op 15 mei beeld: Kunsten ’92

Fair Practice lab Friesland: werkcollege ‘Fair Pay’ op 15 mei

Hoe geef je concreet invulling aan fair practice? Hoe pas je fair pay daadwerkelijk toe? Tijdens het werkcollege Fair Pay gaat Peter van de Bunder van de Kunstenbond hier dieper op in, het gesprek hierover aan en geeft hij handvatten om tot een praktisch transitieplan fair pay te komen binnen jouw organisatie.

Training ‘Auteursrecht van spreken’ op 24 april beeld: Anne Claire de Breij Photography

Training ‘Auteursrecht van spreken’ op 24 april

Samen met Utrecht Creative Community ontwikkelden we de module ‘Met vertrouwen ondernemen’ om startende zzp’ers in de culturele en creatieve sector te ondersteunen in hun ondernemerschap. Deze cursus Auteursrecht van spreken leert je meer over wat auteursrecht is én hoe het je beschermt.

Voor iedere kunstenaar of creatieve professional is het auteursrecht van groot belang bij het vergaren van inkomsten. Maar waarop je precies auteursrecht hebt, hoe je je werk beschermt én hoe je het auteursrecht in jouw voordeel kunt inzetten, leer je tijdens deze module. Een advocaat van De Kunstenbond wijst je waar je op moet letten en vooral ook: waar je moet beginnen! Deze cursus is speciaal bedoeld voor (nog) startende ondernemers!

Aanmelden
De module is gratis, inschrijven kan via het online formulier.

Locatie

HKU, Oudenoord 700, Utrecht

Netwerkmeeting ‘Wie-is-wie: Geldzaken in de muziek’ op 8 mei

Netwerkmeeting ‘Wie-is-wie: Geldzaken in de muziek’ op 8 mei

Wie-is-Wie: een nieuwe netwerkmeeting voor muziekprofessionals. In Hotel V Fizeaustraat in Amsterdam hoor je nuttige info én ontmoet je nieuwe contacten. Je gaat de deur dus uit met nieuwe kennis, en een flink uitgebreid netwerk. Steeds met een centraal thema, deze eerste editie: wie kan je helpen met geldzaken in de muziek?

Er komen financiële professionals met een specialisatie in de muzieksector. Dus: boekhouders, belastingadviseurs, rechtendeskundigen etc. Een paar korte keynotes, en daarna vooral contact leggen en jouw persoonlijke vragen stellen aan de topic-tafels.

Van de Kunstenbond zijn RakenDra Smit en Inge Heesen aanwezig. RakenDra gaat in op deals: waar moet je op letten bij label, publishing en managementdeals anno 2024? En Inge over fondsen: projectontwikkeling, aanvraagtips en andere fondsenwervings-methoden.

Datum: woensdagavond 8 mei, van 19:00 tot ongeveer 21:00 uur
Locatie: Hotel V Fizeaustraat, Fizeaustraat 2 in Amsterdam
Kosten deelname (incl. btw): Early Bird ticket (tot 24 april) €17,50 incl btw, daarna € 22,50, incl BTW.

Juridisch spreekuur voor acteurs op 17 mei

Juridisch spreekuur voor acteurs op 17 mei

ACT Acteursbelangen en de Kunstenbond organiseren weer samen een workshopweek! Van 13 t/m 17 mei kun je kiezen uit diverse trainingen en workshops in Chassé Dance Studio’s in Amsterdam – en een juridisch spreekuur van Jet Hootsmans, advocaat bij de Kunstenbond.

Heb jij juridische vragen of zou jij je contract wel eens willen laten checken? Op vrijdag 17 mei tussen 13.30-15.30 uur kun je zonder afspraak terecht bij Jet. Wat moet je bijvoorbeeld doen als je opdracht geannuleerd wordt, je buy-​outs verlopen zijn of als je foto zomaar gebruikt wordt? Waar moet je op letten bij gezamenlijke producties? Hoe ga je te werk als je collega’s inhuurt of je laat inhuren? Wat zijn aandachtspunten in de samenwerking met je agent of met castingbureaus? En hoe maak je afspraken over het intellectuele eigendom? Over al deze vragen en meer kan Jet je advies geven. Dit is een gratis juridisch spreekuur en je hoeft je niet van tevoren aan te melden.

Datum: vrijdag 17 mei, 13.30-15.30 uur
Locatie: Chassé Dance Studio in Amsterdam

Workshop ‘Fix je AOV i.c.m. Fairpacct tool’ op 5 juni

Workshop ‘Fix je AOV i.c.m. Fairpacct tool’ op 5 juni

Ben jij een gedreven zzp’er in de culturele en creatieve sector? Bruis je van talent en passie en werk je onvermoeibaar door? Dat is mooi! Maar heb je ook al grip op de meer praktische aspecten van het vak? Je tarieven, bijvoorbeeld? Wat is nou een eerlijke prijs voor je werk? En hoe zit het eigenlijk met een arbeidsongeschiktheidsverzekering? Allemaal zaken waar je je als zzp’er óók bezig mee moet houden. Typisch van die dingen die je maar voor je uit blijft schuiven. Of misschien heb je al een idee, maar wil je het daar met gelijkgestemde professionals over hebben.

  • Dorine Schoon (Platform ACCT) komt vertellen over de verschillende arbeidsongeschiktheidsvoorzieningen voor creatieve professionals. Met haar workshop ‘Fix je AOV’ weet ze dit onderwerp op een toegankelijke manier te brengen en helpt ze je een keuze te maken.
  • Karin Boelhouwer (Kunstenbond) praat je bij over het belang van eerlijke tarieven. Daarbij presenteert ze ook een handige tool die je zelf kunt gebruiken om je tarief te berekenen.

Woensdag 5 juni 2024
19:00 – 21:30 uur
Bleyenberg, zaal De Martinus, Den Haag

Webinar ‘Een eerlijk tarief: reken maar’ op 15 mei

Webinar ‘Een eerlijk tarief: reken maar’ op 15 mei

Wat is nu een eerlijk uurtarief voor jou als culturele professional? En hoe bereken je dat? Culturele professionals spelen een essentiële rol in het vormgeven van onze cultuur en identiteit, maar krijgen niet altijd de erkenning en beloning die ze verdienen. Om ervoor te zorgen dat deze waardevolle bijdrage ook eerlijk wordt beloond en gewaardeerd, is er de Fair Practice Code. De Fair Practice Code wil ervoor zorgen dat culturele professionals de aandacht en waardering krijgen die ze verdienen, met een eerlijke vergoeding voor hun werk.

Op woensdag 15 mei 2024 organiseert het Huis voor de Kunsten Limburg het webinar ‘Een eerlijk tarief? Reken maar!’. Tijdens de webinars leer jij, als culturele professional of als opdrachtgever, hoe het onderliggende principe Fair Pay van de Fair Practice Code precies werkt en waarom dit nu zo belangrijk is. Karin Boelhouwer, belangenbehartiger bij de Kunstenbond, geeft uitleg over Fair Pay en toont aan de hand van een aantal praktische ‘tools’ hoe je een eerlijk tarief kunt bepalen voor het werk dat culturele professionals verrichten.

Deelname is gratis, maar wegens het beperkte aantal plekken dien je je vooraf aan te melden (tot één week voorafgaand aan het webinar).

Woensdag 15 mei 2024
9:30-11:15 uur (inclusief pauze)

Thema-avond Cao Toneel en Dans op 14 mei

Thema-avond Cao Toneel en Dans op 14 mei

ACT Acteursbelangen organiseert dinsdag 14 mei een thema-avond over geld en over de Cao Toneel en Dans. De onderhandelingen voor de nieuwe cao zijn namelijk in volle gang. Tijd voor een opfrisser, dus. Ben jij acteur en wil je weten hoe de afspraken in de cao jou kunnen helpen? Of wil jij meer weten over de spiekbrief voor acteurstarieven? Kom dan naar deze thema-avond. Aanwezig zijn Pepijn ten Kate, belangenbehartiger van de Kunstenbond, Rosa van Leeuwen van het ACT bestuur en Loek Peters.

Ben je lid van ACT of ben je acteur en lid van de Kunstenbond? Dan kun je je aanmelden via deze link.

Dinsdag 14 mei
19.00-21.30 uur
Prinsengracht 769, Amsterdam
Koffie-uurtje beeld: Ellen Faber

Koffie-uurtje op 19 april

Wil je ideeën of ervaringen met ons delen? Ben jij benieuwd waar de Kunstenbond mee bezig is? Of is er een specifiek onderwerp waarover je meer zou willen weten? Schuif dan een keer aan bij ons online koffie-uurtje. Deze online bijeenkomsten zijn ongeveer eens per maand op vrijdagochtend van 10:00-11:00 uur.

Het eerstvolgende koffie-uurtje is gepland op vrijdag 19 april.

5 redenen om lid te worden

1.Hoe groter, hoe meer impact

In je eentje krijg je weinig voor elkaar. Maar samen kunnen we ons hard maken voor een sterkere creatieve sector. Met een eerlijk inkomen voor alle werkenden, zzp en loondienst.

2.Samen behartigen we je belang beter

We praten met werkgevers, opdrachtgevers en overheden over structurele oplossingen, lokaal en in de politiek. Zo komen we na een lobby van jaren eindelijk dichterbij minimumtarieven voor zzp’ers.

3.We zorgen voor collectieve afspraken

Goede collectieve afspraken zijn, zeker als je in de culturele en creatieve sector werkt. Dat is elke keer weer maatwerk: voor een danser is een omscholingsregeling belangrijk, voor een muzikant een instrumentenverzekering. We sluiten collectieve arbeidsovereenkomsten met werkgevers.

4.We bieden je JURIDISCHE HULP als dat nodig is

Maakt iemand inbreuk op je auteursrecht? Ben je in een arbeidsconflict terechtgekomen? We hebben juristen in dienst die gespecialiseerd zijn in alle juridische aspecten van het creatieve vak. Zij begeleiden je met raad en daad, zodat je er niet alleen voor staat.

5.We geven je antwoord op al je vragen

Soms loop je tegen vragen aan waar je het antwoord niet meteen op weet. Wij helpen je op weg met praktische tools, een juridische helpdesk en een ploeg door de wol geverfde belangenbehartigers en juristen die met je meedenken.