De Kunstenbond vakgroep Theater en Dans, ACT (belangenvereniging voor Acteurs) en NAA (Nederlandse Agenten Associatie) maakten een geactualiseerde spiekbrief 2024 voor acteurs. Hiermee kunnen zij in één oogopslag zien wat een eerlijk tarief is voor hun werk. De spiekbrief vind je hier.

De grootste veranderingen ten opzichte van 2023 op een rij:

  • De tarieven zijn waar nodig in lijn gebracht met de realiteit.
  • Vanaf 1 januari 2024 indexering in lijn van verhoging cao Toneel & Dans (10,7%) (noodzakelijk in verband met hoogte inflatie).
  • Meer tips en suggesties voor je eigen contracten (waaronder annuleringsvoorwaarden).

5 redenen om lid te worden

1.Hoe groter, hoe meer impact

In je eentje krijg je weinig voor elkaar. Maar samen kunnen we ons hard maken voor een sterkere creatieve sector. Met een eerlijk inkomen voor alle werkenden, zzp en loondienst.

2.Samen behartigen we je belang beter

We praten met werkgevers, opdrachtgevers en overheden over structurele oplossingen, lokaal en in de politiek. Zo komen we na een lobby van jaren eindelijk dichterbij minimumtarieven voor zzp’ers.

3.We zorgen voor collectieve afspraken

Goede collectieve afspraken zijn, zeker als je in de culturele en creatieve sector werkt. Dat is elke keer weer maatwerk: voor een danser is een omscholingsregeling belangrijk, voor een muzikant een instrumentenverzekering. We sluiten collectieve arbeidsovereenkomsten met werkgevers.

4.We bieden je JURIDISCHE HULP als dat nodig is

Maakt iemand inbreuk op je auteursrecht? Ben je in een arbeidsconflict terechtgekomen? We hebben juristen in dienst die gespecialiseerd zijn in alle juridische aspecten van het creatieve vak. Zij begeleiden je met raad en daad, zodat je er niet alleen voor staat.

5.We geven je antwoord op al je vragen

Soms loop je tegen vragen aan waar je het antwoord niet meteen op weet. Wij helpen je op weg met praktische tools, een juridische helpdesk en een ploeg door de wol geverfde belangenbehartigers en juristen die met je meedenken.