We willen de draad duurzamer oppakken. ~ Jop Verberne (UIMA) in Trouw

Duurzamer optreden en toeren wordt een stuk makkelijker met de green rider. Goed nieuws voor artiesten die met hun impact op het milieu in de maag zitten.

De groene rider is een initiatief van UIMA, een samenwerking van in Nederland gevestigde internationaal opererende agentschappen in de muziekindustrie. De wens en noodzaak voor verduurzaming bestond al lang, met de pandemie kwam de tijd om er als collectief werk van te maken.

wegwerpbekers tot korte afstandsvluchten

Onderdeel van het plan voor duurzamer toeren, ofwel Green Touring, is de green rider, een document vol handvatten waarmee artiesten hun rider kunnen verduurzamen. Bewust omgaan met reizen, de manier waarop je reist en de volgorde waarop je optredens plant, is cruciaal in het verduurzamen van je touringlife. De green rider gaat verder in op het gebruik van wegwerpservies, veganistisch eten en verspilling.

Copy paste en klaar
Via de link hiernaast kom je op de website van UIMA waar je de green rider kunt downloaden. Vanuit het document kun je zo items kopiëren die bij jou passen.

Wat is een rider?
Een rider is een document waar een artiesten de voorwaarden voor een optreden specificeert aan de organisatie waar men gaat optreden. Het gaat om wensen met betrekking tot techniek en hospitality.

Op een rider staat bijvoorbeeld wat je in je kleedkamer wenst aan te treffen, wat je eet en drinkt of hoe je reist.