Het standaardcontract voor optredens van musici en artiesten is bedoeld voor diegenen die een kortlopende overeenkomst aangaan met een bedrijf of een persoon in de uitoefening van een beroep en die geen gebruik wensen te maken van de artiestenregeling. (De overeenkomst is dus niet bestemd voor particuliere opdrachtgevers zoals dat vaak het geval is bij bruiloften en privéfeesten.)

Wil je het contract downloaden voor eigen gebruik? Word lid of log in op de ledenomgeving via de rode button.

Aanpassingen in het contract

Vrijwaring bij quarantaine en nalatigheid opdrachtgever

In de update zijn clausules opgenomen waarbij je als opdrachtnemer gevrijwaard bent van claims als je zelf (of een van je medewerkers) gezondheidsklachten hebt waardoor je niet kunt optreden of als je in quarantaine moet en daardoor niet kunt optreden.

CORONA niet langer overmacht

Nadrukkelijk is opgenomen dat Covid-19 (of vergelijkbare ziektes) en opgelegde overheidsmaatregelen geen overmacht opleveren en ook dat de opdrachtgever niet mag annuleren.


Staffels druisen in tegen doel garantieregeling

Voorheen waren er in het standaardcontract voor optredens annuleringsstaffels opgenomen. Daarin werd bepaald hoeveel procent van de afgesproken gage opeisbaar was bij annulering binnen welke termijn.

Opdrachtgevers konden tijdens corona aanspraak maken op steunmaatregelen die bedoeld zijn om o.a. hun zzp’ers  van te betalen, zoals de garantieregeling voor evenementenbranche. Dit is vergelijkbaar met werknemers die gewoon het volle loon doorbetaald kregen als de werkgever gebruik maakte van de NOW-regeling.

In de praktijk stuitte dat echter op problemen vanwege annuleringsstaffels die worden gebruikt in het evenementencircuit. De zzp’er/artiest heeft in dat geval (privaatrechtelijk) slechts recht op het afgesproken percentage en niet op het volle pond. Daarom zijn de staffels uit het standaardcontract voor optredens verwijderd.

Word ook lid van de Kunstenbond!

Kunstenbond is dé vakbond voor iedereen die werkzaam is in de culturele en creatieve sector.

Of je nou zzp’er bent of in loondienst. Autonoom kunstenaar of dienstverlener. Wij komen voor je op!

  • Wij bieden je juridische hulp.
  • Wij behartigen jouw belangen in de politiek.
  • We springen voor jou in de bres bij werk- en opdrachtgevers.
  • Wij sluiten jouw cao af en jij bepaalt mee.
  • Je kunt bij ons terecht met al je vragen over werk en inkomen.
  • Je krijgt korting op heel veel verzekeringen.
  • Je laat bij ons je contracten screenen.
  • Maak gebruik van onze voorbeeldcontracten, subsidiechecklist, incassobrieven, en veel meer.

Samen staan we sterker!