Het grootste risico van voortdurende dreiging van coronamaatregelen ligt veelal bij de freelancers, zzp’ers en andere flexibel inzetbaren in de sector. Met oneerlijke contracten, waarin eenzijdige flexibiliteit en solidariteit worden afgedwongen, trekt deze kwetsbare groep aan het kortste eind nu de stekkers weer uit de livesector worden getrokken. Annulering is aan de orde van de dag. Onderhandelingsruimte voelt men niet. De Kunstenbond vindt deze opstelling van opdrachtgevers volstrekt unfair.

Het coronabeleid heeft al meer dan anderhalf jaar een ongekende impact op de freelancers in de sector. Deze groep werkenden had al voor corona een zeer kwetsbare positie en wordt onvoldoende bereikt door overheidssteun. Wij monitoren de stand van zaken en blijven strijden voor steun die wél bij de freelancers terechtkomt. Ondertussen is het van belang dat freelancers het heft in eigen handen nemen. Kunstenbond ontwikkelde tools waarmee jij als freelancer jezelf kunt beschermen tegen unfair practice.

wentelt jou opdrachtgever risico’s af terwijl deze zelf steun ontvangt?

Met verschillende steunpakketten en noodregelingen worden ondernemers door de overheid beschermd tegen omzetverlies wanneer er nieuwe coronamaatregelen van kracht zijn. Lees hier welke compensatie er mogelijk is voor evenementen. Veel van de noodsteun die eerder naar de sector ging is op de plank blijven liggen van instellingen in het Rijkssubsidiestelsel. Als jouw opdrachtgever aanspraak maakt op noodsteun, zorg er dan voor dat jouw factuur mee wordt genomen in de kosten. Lees hier wat je kunt doen om jouw opdrachtgever te manen tot betaling.

Checklist fair practice in coronatijd 

Met onze checklist fair practice in coronatijd kun je checken of je opdrachtgever op een eerlijke manier met corona annuleringen omgaat. Schroom niet om deze ook aan je opdrachtgever door te sturen.


Leg je afspraken vast in een voorbeeldcontract van de Kunstenbond 

Leg je afspraken goed vast. We kunnen het niet vaak genoeg zeggen. Met deze informatie kun je bepalen wat de beste manier is om jouw afspraken vast te leggen. Hier vind je verschillende voorbeeldcontracten, beschikbaar voor leden van de Kunstenbond. Waaronder dit contract, toegespitst op optreden in coronatijd. Met een eigen contract neem je als freelancer zelf de regie over de voorwaarden waaronder jij werkt.

Toets je contract op schijnzelfstandigheid

Twijfel je of je eigenlijk in loondienst bent? Met deze tool kun je je contract toetsen.

Check of je uurtarief of honorarium wel fair is 

Wij beschikken over verschillende tools waar jij een eerlijke prijs voor jouw werk mee kunt berekenen. Wijs je opdrachtgever erop als diegene ondermaats betaalt.

Spreek je uit!

Durf van je te laten horen. Spreek je uit richting opdrachtgevers die oneerlijke voorwaarden voorschotelen.

Ben je lid van de Kunstenbond? Neem contact op met onze juristen als je denkt dat iets niet in de haak is.

Meldpunt unfair practice

Het gaat vaak goed mis. We willen de situatie monitoren en de misstanden in kaart brengen. Dat doen we middels ons meldpunt Unfair Practice. Help je mee door je uit te spreken?

Een melding doen kan anoniem en je hoeft geen lid te zijn van de Kunstenbond.

Helpdesk voor leden

Ben je lid en zit je met oneerlijke behandeling van een opdrachtgever in je maag? Voor advies kun je altijd contact opnemen met onze juristen via de helpdesk.

Laat je contract screenen beeld: Guda Koster

Laat je contract screenen

Ben je niet helemaal zeker van je zaak en wil je graag dat er iemand met je meekijkt? Kunstenbondjuristen en advocaten met verschillende expertises staan voor je klaar.

Ben je lid? Neem contact op met onze juridische helpdesk.

 

Word lid!

 

Kunstenbond is dé vakbond voor iedereen die werkzaam is in de culturele en creatieve sector.

Of je nou zzp’er bent of in loondienst. Autonoom kunstenaar of dienstverlener. Wij komen voor je op!

  • Wij bieden je juridische hulp.
  • Wij behartigen jouw belangen in de politiek.
  • We springen voor jou in de bres bij werk- en opdrachtgevers.
  • Wij sluiten jouw cao af en jij bepaalt mee.
  • Je kunt bij ons terecht met al je vragen over werk en inkomen.
  • Je krijgt korting op heel veel verzekeringen.
  • Je laat bij ons je contracten screenen.
  • Maak gebruik van onze voorbeeldcontracten, subsidiechecklist, incassobrieven, en veel meer.

Samen staan we sterker!