Dat zelfs grote namen als Diederik Ebbinge niet veilig zijn voor AI, bleek afgelopen woensdag. Toen werd bekend dat Aldi de samenwerking met de acteur, die tot voor kort de reclames van de supermarktketen insprak, stop zet om kosten te drukken. Het nieuws was een onaangename verrassing voor Ebbinge, die vooraf niet was ingelicht. “Ik red me wel, maar voor veel acteurs die met hun stem wat kunnen bijverdienen is dit een vervelende ontwikkeling. Laat staan voor geluidsstudio’s. Het zijn rare tijden!” zei hij tegen het AD.

Uit onderzoek van de Kunstenbond uit 2023 bleek dat maar liefst 96% van onze achterban zich ernstige zorgen maakt over de effecten van AI op de werkgelegenheid in de sector. Het besluit van Aldi is een teken dat deze zorgen terecht zijn. Bovendien heeft Ebbinge gelijk: veel acteurs hebben voice-over klussen nodig om rond te kunnen komen. Inkomsten uit creatief houden immers, zoals we weten, vaak niet over. Nu commerciële werkgelegenheid zoals dat van voice-overs op het spel staat, kunnen acteurs en andere makers hun inkomsten dus minder goed zelf aanvullen.

Wat het vervangen van menselijke creativiteit door AI extra onrechtvaardig maakt, is dat de meeste AI-modellen zijn getraind met teksten, beelden, video’s en stemmen van kunstenaars en makers. Die makers krijgen daar tot op heden geen cent voor betaald. “Hun inspanningen keren zich nu tegen hen”, aldus Caspar de Kiefte, belangenbehartiger bij de Kunstenbond, in de Volkskrant.

Caspar was afgelopen vrijdag ook te zien in het Jeugdjournaal. Kijk het item hier terug.

Wat doet de Kunstenbond?

De Kunstenbond staat voor AI die rechtmatig getraind is, niet ten koste gaat van makers en (uitvoerend) kunstenaars, maar in dienst staat van hen. Daarover publiceerden wij eerder dit jaar een Position Paper. Op basis hiervan voeren wij een intensieve lobby en zijn we in gesprek met beleidsmakers op Nederlands en Europees niveau voor wet- en regelgeving.

Wat kan jij doen?

Ben jij kunstenaar, artiest of acteur en ondervind jij al gevolgen van AI? Dan zijn we benieuwd naar je verhaal. Deel je ervaring via het formulier hieronder. En als je dat nog niet bent, word dan lid van de Kunstenbond. Want samen staan we sterker.

Hoe word jij geraakt door AI?

"*" geeft vereiste velden aan

Mogen we contact met je opnemen? Zo ja, laat dan hieronder je e-mail achter.