AI-muziek apps bestaan al een tijdje, maar de resultaten ervan worden steeds overtuigender. De afgelopen weken werd de muziekwereld opgeschud door Suno.ai, die met een druk op de knop bijna niet van menselijk te onderscheiden muziek produceert. Alles dat je ervoor hoeft te doen is een thema en een muziekstijl kiezen, en binnen drie minuten heb je (gratis!) je nummer.

Professionele muzikanten maken zich zorgen, en terecht. De technologie is immers op hun inspanningen ‘getraind’, terwijl zij hier nooit toestemming voor hebben gegeven. Ook krijgen muzikanten wiens muziek door dit soort apps als input wordt gebruikt hier geen cent voor betaald.

Kunstenbond pleit voor voorlopig verbod

Als het aan de Kunstenbond ligt, komt hier snel een einde aan. AI-technologie mag niet zomaar ten koste gaan van muzikanten, die vaak al van weinig moeten rondkomen. Bestaande muziek zou nooit zonder uitdrukkelijke toestemming van de makers gebruikt mogen worden door AI. Bovendien verdienen de muzikanten in kwestie een eerlijke vergoeding. Totdat dit zo is, zouden apps als Suno verboden moeten worden. Dat stelde Caspar de Kiefte van de Kunstenbond op 23 april in het NOS Journaal en in Dit is de Dag.

WAT KuN JIJ DOEN?

Ben jij muzikant, kunstenaar of (stem)acteur en ondervind jij al gevolgen van AI? Dan zijn we benieuwd naar je verhaal. Deel je ervaring via het formulier hieronder. En als je dat nog niet bent, word dan lid van de Kunstenbond. Want samen staan we sterk.

Hoe word jij geraakt door AI?

"*" geeft vereiste velden aan

Mogen we contact met je opnemen? Zo ja, laat dan hieronder je e-mail achter.

Word lid!

 

Kunstenbond is dé vakbond voor iedereen die werkzaam is in de culturele en creatieve sector.

Of je nou zzp’er bent of in loondienst. Autonoom kunstenaar of dienstverlener. Wij komen voor je op!

  • Wij bieden je juridische hulp.
  • Wij behartigen jouw belangen in de politiek.
  • We springen voor jou in de bres bij werk- en opdrachtgevers.
  • Wij sluiten jouw cao af en jij bepaalt mee.
  • Je kunt bij ons terecht met al je vragen over werk en inkomen.
  • Je krijgt korting op heel veel verzekeringen.
  • Je laat bij ons je contracten screenen.
  • Maak gebruik van onze voorbeeldcontracten, subsidiechecklist, incassobrieven, en veel meer.

Samen staan we sterker!