De Kunst Klaag Aan! Zzp’ers in de culturele en creatieve sector zijn in de coronacrisis onevenredig hard getroffen. De sector ging steevast als eerste dicht en als laatste weer open. Ondertussen viel deze groep werkenden tussen wal en schip op het gebied van steunmaatregelen. De schade is voor veel van hen nog lang niet hersteld.

De Kunstenbond heeft de staat gedagvaard, dat doen we samen met 9 leden die veel schade hebben geleden. We willen dat wordt erkent dat de staat onrechtmatig heeft gehandeld en we eisen compensatie voor de financiële coronaschade en gemiste inkomsten van deze zzp’ers.

Door jouw coronaschade op deze pagina achter te laten, laat je zien dat deze zaak groter is dan de negen leden namen wie de aanklacht is ingediend. Zo zet je de rechtszaak kracht bij.

Hoeveel inkomsten liep jij mis door coronamaatregelen en de nasleep daarvan?

Werk jij in de culturele en creatieve sector en ben jij een deel van je inkomsten misgelopen? Geef het bedrag dan hieronder door. Ook als je niet kunt bewijzen dat je inkomsten bent misgelopen – bijvoorbeeld doordat je alleen mondelinge afspraken had staan of als je inkomsten simpelweg een stuk lager waren dan in ‘normale’ jaren – kun je deze doorgeven. Denk bij het optellen van je schade ook aan inkomsten die je nú nog misloopt, bijvoorbeeld omdat je nog weinig nieuwe opdrachten krijgt of omdat de kaartverkoop tegenvalt.

NB: Het schadebedrag is het inkomen dat je bent misgelopen, dus niet je jaaromzet.

totaal aantal inzendingen: 692

"*" geeft vereiste velden aan

Max. 500 tekens
Elk e-mailadres kan één keer schade doorgeven.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Veelgestelde vragen

De Kunstenbond stelt dat de Staat verschillende groepen zzp’er in de culturele en creatieve sector onvoldoende heeft gecompenseerd voor de door coronamaatregelen geleden schade, terwijl deze groep werkenden tegelijkertijd onevenredig hard is getroffen door beperkende maatregelen. Samen met negen zzp’ers uit de culturele en creatieve sector sommeert de Kunstenbond de Staat tot compensatie, anders dreigt een rechtszaak.

Omdat we de schade die de creatieve professionals hebben geleden door de coronamaatregelen nu pas kunnen opmaken. Het beeld wordt nu steeds duidelijker.

Niet op dit moment. De Kunstenbond stelt de Staat wel aansprakelijk voor de onevenredig geleden schade van alle getroffen werkenden in de culturele en creatieve sector. De sommatie die nu bij de Staat ligt gaat alleen concreet in op de schade van 9 leden van de Kunstenbond die tot deze getroffen groep behoren. Als de Kunstenbond en mede-eisers gelijk krijgen, dan wordt alleen de groep mede-eisers direct gecompenseerd. Wel is er dan ook een belangrijke stap gezet die de grondslag vormt voor compensatie voor álle getroffen zzp’ers in de culturele sector.

Geef jouw schade door, deel deze pagina met je collega's en spreek je uit over de oneerlijke behandeling in de culturele en creatieve sector, als het gaat om coronamaatregelen en -steun. Deel je verhaal op social media, tag de Kunstenbond en gebruik #kunstklaagtaan.

Heb je zelf geen schade geleden, maar wil je de Kunstenbond wel helpen om dit probleem aan te kaarten en de juridische strijd aan te gaan? Dan kun je deze rechtszaak financieel steunen. Hier kun je een donatie doen, van een bedrag naar keuze: https://kunstenbond.nl/klaagtaan/doneer/   

Jouw schade wordt opgeteld bij het totaal bedrag bovenin. Dit totaalbedrag moet de omvang van de getroffen groep en hun geleden schade weergeven. Jouw gegevens worden anoniem verwerkt, volgens de richtlijnen van privacy wetgeving.
"Normaal leveren mijn songs zo’n 10.000 euro per jaar op omdat ze worden gedraaid op concerten of festivals. Dat viel allemaal weg. Bovendien kreeg ik veel minder opdrachten tegen lagere gages. Zo liep ik in totaal zo’n €23.000 mis. "
"Ik heb de hele coronatijd alle eindjes aan elkaar geknoopt om binnen de maatregelen aan het werk te blijven, maar inkomsten bleven uit en compensatie ook. Ik voelde me behoorlijk in de steek gelaten door de overheid."
"Ik had een vaste baan als pianist bij een hotel, waar ik al drie jaar speelde. Door corona werd bijna al het personeel ontslagen. Ik ben weliswaar zzp'er, maar er was sprake van een verkapt dienstverband. Het hotel wil nog steeds geen pianisten inzetten omdat de omzetcijfers achter blijven."
"Het lot van een zzp-er slaat toe op meerdere fronten. Eerste lockdown :optredens geannuleerd. Na TOZO 1 gaf de overheid niet meer thuis. In januari 2021 raakten we besmet, mijn vrouw kreeg long covid. Omdat ik nu mantelzorg doe heb ik geen energie over om te studeren of concerten te regelen. De agenda blijft leeg omdat de energie om te ondernemen ontbreekt."
"Door de covid-maatregelen droogden al mijn inkomsten op. Ik kreeg 1000 euro per maand steun. Schandalig! Mensen in loondienst werden gewoon doorbetaald."

Volg de Kunstenbond ook hier

De Kunstenbond is er ook voor jou! beeld: Guda Koster

De Kunstenbond is er ook voor jou!

Of je nu danser, componist, ontwerper, beeldhouwer, lichttechnicus, productieleider, acteur, kunstdocent, muzikant, fotograaf, animator bent of ander werk doet in een culturele organisatie. De Kunstenbond is er voor alle werkenden, zzp en in loondienst, in de culturele en creatieve sector in Nederland.

Met de passie zit het wel goed, maar hoe zit het met de poen? Een eerlijk inkomen, eerlijke afspraken, meer zekerheid en een veilige werkvloer voor alle werkenden, dat klinkt logisch maar is helaas niet de realiteit. Dat moet anders. De Kunstenbond maakt zich hier elke dag weer hard voor.

We springen in de bres voor onze leden, we sluiten collectieve afspraken voor werknemers en staan samen sterk als zzp’ers in de sector. Leden kunnen bij ons terecht met vragen over contracten, werk en inkomen. We bieden korting op verzekeringen en ontwikkelen tools en organiseren bijeenkomsten die aansluiten bij de culturele beroepspraktijk. Word jij ook lid?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Kunstenbond

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.