Zzp’ers in de culturele en creatieve sector zijn in de coronacrisis onevenredig hard getroffen. De sector mocht steevast als eerste dicht en als laatste weer open. Ondertussen viel deze groep werkenden tussen wal en schip op het gebied van steunmaatregelen. De Kunstenbond stelt de staat hiervoor aansprakelijk. We sommeren de overheid zzp’ers te compenseren voor financiële coronaschade en gemiste inkomsten.

Hoeveel inkomsten liep jij mis door coronamaatregelen?

Werk jij in de culturele en creatieve sector en ben jij een deel van je inkomsten misgelopen? Geef het bedrag dan hieronder door. Ook als je niet kunt bewijzen dat je inkomsten bent misgelopen – bijvoorbeeld doordat je alleen mondelinge afspraken had staan of als je inkomsten simpelweg een stuk lager waren dan in ‘normale’ jaren – kun je deze doorgeven. Denk bij het optellen van je schade ook aan inkomsten die je nú nog misloopt, bijvoorbeeld omdat je nog weinig nieuwe opdrachten krijgt of omdat de kaartverkoop tegenvalt.

NB: Het schadebedrag is het inkomen dat je bent misgelopen, dus niet je jaaromzet.

totaal aantal inzendingen: 515

Max. 500 tekens
Elk e-mailadres kan één keer schade doorgeven.
Toestemming
Toestemming
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Veelgestelde vragen

De Kunstenbond stelt dat de Staat verschillende groepen zzp’er in de culturele en creatieve sector onvoldoende heeft gecompenseerd voor de door coronamaatregelen geleden schade, terwijl deze groep werkenden tegelijkertijd onevenredig hard is getroffen door beperkende maatregelen. Samen met negen zzp’ers uit de culturele en creatieve sector sommeert de Kunstenbond de Staat tot compensatie, anders dreigt een rechtszaak.

Omdat we de schade die de creatieve professionals hebben geleden door de coronamaatregelen nu pas kunnen opmaken. Het beeld wordt nu steeds duidelijker.

Niet op dit moment. De Kunstenbond stelt de Staat wel aansprakelijk voor de onevenredig geleden schade van alle getroffen werkenden in de culturele en creatieve sector. De sommatie die nu bij de Staat ligt gaat alleen concreet in op de schade van 9 leden van de Kunstenbond die tot deze getroffen groep behoren. Als de Kunstenbond en mede-eisers gelijk krijgen, dan wordt alleen de groep mede-eisers direct gecompenseerd. Wel is er dan ook een belangrijke stap gezet die de grondslag vormt voor compensatie voor álle getroffen zzp’ers in de culturele sector.

Geef jouw schade door, deel deze pagina met je collega's en spreek je uit over de oneerlijke behandeling in de culturele en creatieve sector, als het gaat om coronamaatregelen en -steun. Deel je verhaal op social media, tag de Kunstenbond en gebruik #kunstklaagtaan.

Heb je zelf geen schade geleden, maar wil je de Kunstenbond wel helpen om dit probleem aan te kaarten en de juridische strijd aan te gaan? Dan kun je deze rechtszaak financieel steunen. Hier kun je een donatie doen, van een bedrag naar keuze: https://kunstenbond.nl/klaagtaan/doneer/   

Jouw schade wordt opgeteld bij het totaal bedrag bovenin. Dit totaalbedrag moet de omvang van de getroffen groep en hun geleden schade weergeven. Jouw gegevens worden anoniem verwerkt, volgens de richtlijnen van privacy wetgeving.
"

De prognoses voor 2020 waren goed. Maar na de eerste lockdown wist ik al hoe laat het was: financieel was 2020 voorbij. Een keer kreeg ik TOZO, maar die moest ik terugbetalen. Alsof je voor 1500 euro met vijf mensen kunt leven.  

"
"

Een fors deel van mijn inkomsten raakte ik kwijt. Niet omdat er geen werk was, maar omdat ik van de overheid niet mócht werken. Mensen in vaste dienst kregen betaald via de NOW. En wij zzp’ers werden afgescheept met de schaamlap TOZO. 

"
"Van de sectorspecifieke noodsteun had ik geen profijt; de subsidies waarmee mijn opdrachtgevers overeind werden gehouden sijpelden nauwelijks door naar freelancers zoals ik."
"Mijn vriend kreeg studiefinanciering en ik kreeg TOZO. Pas later ontdekten we dat hij eigenlijk mij had moeten onderhouden van die maandelijkse 1000 euro studiefinanciering. Gevolg: ik moet nu ineens 5000 euro terugbetalen."
"Klussen werden soms niet eens afgezegd; je moest maar begrijpen dat het niet doorging. Vervolgens sta je buiten en moet je opnieuw beginnen in een markt die niet op gang komt. Mijn reserves zijn op en de uitputting regeert."

Volg de Kunstenbond ook hier

De Kunstenbond is er ook voor jou! beeld: Guda Koster

De Kunstenbond is er ook voor jou!

Of je nu danser, componist, ontwerper, beeldhouwer, lichttechnicus, productieleider, acteur, kunstdocent, muzikant, fotograaf, animator bent of ander werk doet in een culturele organisatie. De Kunstenbond is er voor alle werkenden, zzp en in loondienst, in de culturele en creatieve sector in Nederland.

Met de passie zit het wel goed, maar hoe zit het met de poen? Een eerlijk inkomen, eerlijke afspraken, meer zekerheid en een veilige werkvloer voor alle werkenden, dat klinkt logisch maar is helaas niet de realiteit. Dat moet anders. De Kunstenbond maakt zich hier elke dag weer hard voor.

We springen in de bres voor onze leden, we sluiten collectieve afspraken voor werknemers en staan samen sterk als zzp’ers in de sector. Leden kunnen bij ons terecht met vragen over contracten, werk en inkomen. We ontwikkelen tools en organiseren bijeenkomsten die aansluiten bij de culturele beroepspraktijk. Word jij ook lid?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Kunstenbond

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.