Zzp’ers in de culturele en creatieve sector hebben onevenredige schade geleden door coronamaatregelen en gebrekkige steunverlening. De Kunstenbond stelde de Staat deze zomer met een sommatiebrief aansprakelijk, maar de Staat wees  eind augustus aansprakelijkheid af. Daarop besloot de Kunstenbond om een rechtszaak tegen de Staat aan te spannen, samen met negen gedupeerde leden. Begin december ging de dagvaarding de deur uit en inmiddels is de Staat officieel voor de rechter gedaagd door de Kunstenbond.

Het duurt naar verwachting nog een paar weken voordat de Kunstenbond een formele reactie krijgt op de dagvaarding, die uit een behoorlijk pak papier bestaat (zie foto).

Geef je schade door

De gevolgen van corona blijven voelbaar. Via de Kunstklaagtaan.nl kunnen getroffen zzp’ers nog steeds hun coronaschade doorgeven en hun verhaal delen. Samen kunnen we zichtbaar maken hoe zeer onze beroepsgroep getroffen werd door beperkende maatregelen terwijl we nauwelijks aanspraak maakten op coronasteun.

"Er is veel gecompenseerd aan (middel)grote bedrijven met personeel en te weinig aan zelfstandigen: volledige doorbetaling voor mensen in loondienst en een bijstandje voor zzp'ers. Zzp'ers dragen de cultuursector, maar dat bleek los zand op het moment dat de overheid ingreep. Roekeloos en harteloos."
"Ik had een vaste baan als pianist bij een hotel, waar ik al drie jaar speelde. Door corona werd bijna al het personeel ontslagen. Ik ben weliswaar zzp'er, maar er was sprake van een verkapt dienstverband. Het hotel wil nog steeds geen pianisten inzetten omdat de omzetcijfers achter blijven."
"Door de partnertoets had ik geen recht op TOZO. Mijn partner, ook zzp’er, verdiende slechts eenderde van zijn normale inkomen maar zat net boven €1500-grens. Met 2 kinderen en een hypotheek konden we het alleen met hulp van familie redden. "
"Geplande concerten van mijzelf en mijn partner konden door coronamaatregelen niet door gaan. We werden niet gecompenseerd en waren als gezin de hele coronaperiode afhankelijk van mijn beperkte inkomen uit online pianolessen."
De Kunstenbond is er ook voor jou! beeld: Guda Koster

De Kunstenbond is er ook voor jou!

Of je nu danser, componist, ontwerper, beeldhouwer, lichttechnicus, productieleider, acteur, kunstdocent, muzikant, fotograaf, animator bent of ander werk doet in een culturele organisatie. De Kunstenbond is er voor alle werkenden, zzp en in loondienst, in de culturele en creatieve sector in Nederland.

Met de passie zit het wel goed, maar hoe zit het met de poen? Een eerlijk inkomen, eerlijke afspraken, meer zekerheid en een veilige werkvloer voor alle werkenden, dat klinkt logisch maar is helaas niet de realiteit. Dat moet anders. De Kunstenbond maakt zich hier elke dag weer hard voor.

We springen in de bres voor onze leden, we sluiten collectieve afspraken voor werknemers en staan samen sterk als zzp’ers in de sector. Leden kunnen bij ons terecht met vragen over contracten, werk en inkomen. We bieden korting op verzekeringen en ontwikkelen tools en organiseren bijeenkomsten die aansluiten bij de culturele beroepspraktijk. Word jij ook lid?