Zzp’ers in de culturele en creatieve sector hebben onevenredige schade geleden door coronamaatregelen en gebrekkige steunverlening. De Kunstenbond stelde de Staat deze zomer met een sommatiebrief aansprakelijk, maar de Staat wees  eind augustus aansprakelijkheid af. Daarop besloot de Kunstenbond om een rechtszaak tegen de Staat aan te spannen, samen met negen gedupeerde leden. Begin december ging de dagvaarding de deur uit en inmiddels is de Staat officieel voor de rechter gedaagd door de Kunstenbond.

Het duurt naar verwachting nog een paar weken voordat de Kunstenbond een formele reactie krijgt op de dagvaarding, die uit een behoorlijk pak papier bestaat (zie foto).

Geef je schade door

De gevolgen van corona blijven voelbaar. Via de Kunstklaagtaan.nl kunnen getroffen zzp’ers nog steeds hun coronaschade doorgeven en hun verhaal delen. Samen kunnen we zichtbaar maken hoe zeer onze beroepsgroep getroffen werd door beperkende maatregelen terwijl we nauwelijks aanspraak maakten op coronasteun.

"Geplande concerten van mijzelf en mijn partner konden door coronamaatregelen niet door gaan. We werden niet gecompenseerd en waren als gezin de hele coronaperiode afhankelijk van mijn beperkte inkomen uit online pianolessen."
"Tijdens de crisis zijn al mijn boekingen geannuleerd. Uit nood moest ik geld lenen van vrienden en familie. Mijn spaargeld heb ik opgemaakt. Inmiddels komen de boekingen weer langzaam binnen, maar men wil steeds korting. De schade is te groot."
"Klussen werden soms niet eens afgezegd; je moest maar begrijpen dat het niet doorging. Vervolgens sta je buiten en moet je opnieuw beginnen in een markt die niet op gang komt. Mijn reserves zijn op en de uitputting regeert."
"In 1 klap alle inkomsten en opdrachten voor de toekomst kwijt. Langzamerhand komen de opdrachten weer, maar de schulden zijn enorm en schuldsanering lijkt de enige optie. Tozo was niet genoeg. Ik heb sinds mijn afstuderen altijd kunnen leven m'n vak, heb nooit m'n hand hoeven ophouden. Toch word ik nu slecht behandeld door de gemeente omdat ik hulp nodig heb."
De Kunstenbond is er ook voor jou! beeld: Guda Koster

De Kunstenbond is er ook voor jou!

Of je nu danser, componist, ontwerper, beeldhouwer, lichttechnicus, productieleider, acteur, kunstdocent, muzikant, fotograaf, animator bent of ander werk doet in een culturele organisatie. De Kunstenbond is er voor alle werkenden, zzp en in loondienst, in de culturele en creatieve sector in Nederland.

Met de passie zit het wel goed, maar hoe zit het met de poen? Een eerlijk inkomen, eerlijke afspraken, meer zekerheid en een veilige werkvloer voor alle werkenden, dat klinkt logisch maar is helaas niet de realiteit. Dat moet anders. De Kunstenbond maakt zich hier elke dag weer hard voor.

We springen in de bres voor onze leden, we sluiten collectieve afspraken voor werknemers en staan samen sterk als zzp’ers in de sector. Leden kunnen bij ons terecht met vragen over contracten, werk en inkomen. We bieden korting op verzekeringen en ontwikkelen tools en organiseren bijeenkomsten die aansluiten bij de culturele beroepspraktijk. Word jij ook lid?