Zzp’ers in de culturele en creatieve sector hebben onevenredige schade geleden door coronamaatregelen en gebrekkige steunverlening. De Kunstenbond stelde de Staat deze zomer met een sommatiebrief aansprakelijk, maar de Staat wees  eind augustus aansprakelijkheid af. Daarop besloot de Kunstenbond om een rechtszaak tegen de Staat aan te spannen, samen met negen gedupeerde leden. Begin december ging de dagvaarding de deur uit en inmiddels is de Staat officieel voor de rechter gedaagd door de Kunstenbond.

Het duurt naar verwachting nog een paar weken voordat de Kunstenbond een formele reactie krijgt op de dagvaarding, die uit een behoorlijk pak papier bestaat (zie foto).

Geef je schade door

De gevolgen van corona blijven voelbaar. Via de Kunstklaagtaan.nl kunnen getroffen zzp’ers nog steeds hun coronaschade doorgeven en hun verhaal delen. Samen kunnen we zichtbaar maken hoe zeer onze beroepsgroep getroffen werd door beperkende maatregelen terwijl we nauwelijks aanspraak maakten op coronasteun.

"Mijn vriend kreeg studiefinanciering en ik kreeg TOZO. Pas later ontdekten we dat hij eigenlijk mij had moeten onderhouden van die maandelijkse 1000 euro studiefinanciering. Gevolg: ik moet nu ineens 5000 euro terugbetalen."
"Door de partnertoets bracht TOZO geen uitkomst voor mij en mijn gezin. Inmiddels zit ik met 40.000 euro belastingschuld die ik niet kan afbetalen omdat opdrachtgevers nog altijd terughoudend zijn."
"Doordat alle evenementen werden afgeblazen viel er ook niets meer over te schrijven. En zo stond ook ik als freelance schrijver direct aan de zijlijn"
"Ik heb de hele coronatijd alle eindjes aan elkaar geknoopt om binnen de maatregelen aan het werk te blijven, maar inkomsten bleven uit en compensatie ook. Ik voelde me behoorlijk in de steek gelaten door de overheid."
De Kunstenbond is er ook voor jou! beeld: Guda Koster

De Kunstenbond is er ook voor jou!

Of je nu danser, componist, ontwerper, beeldhouwer, lichttechnicus, productieleider, acteur, kunstdocent, muzikant, fotograaf, animator bent of ander werk doet in een culturele organisatie. De Kunstenbond is er voor alle werkenden, zzp en in loondienst, in de culturele en creatieve sector in Nederland.

Met de passie zit het wel goed, maar hoe zit het met de poen? Een eerlijk inkomen, eerlijke afspraken, meer zekerheid en een veilige werkvloer voor alle werkenden, dat klinkt logisch maar is helaas niet de realiteit. Dat moet anders. De Kunstenbond maakt zich hier elke dag weer hard voor.

We springen in de bres voor onze leden, we sluiten collectieve afspraken voor werknemers en staan samen sterk als zzp’ers in de sector. Leden kunnen bij ons terecht met vragen over contracten, werk en inkomen. We bieden korting op verzekeringen en ontwikkelen tools en organiseren bijeenkomsten die aansluiten bij de culturele beroepspraktijk. Word jij ook lid?