De Kunstenbond, vakbond voor kunstenaars, cultuurmakers en andere werkenden in de creatieve sector, stelt dat de Staat verschillende groepen zzp’ers in de culturele en creatieve sector onvoldoende heeft gecompenseerd voor de door coronamaatregelen geleden schade, terwijl deze groep werkenden tegelijkertijd onevenredig hard is getroffen door deze maatregelen. Samen met negen leden van de vakbond, allemaal zzp’ers uit de culturele en creatieve sector, sommeert de Kunstenbond de Staat tot compensatie van de geleden schade. Als er binnen vier weken geen voorstel tot compensatie binnen is,  volgt een rechtszaak.  

Werkenden uit de sector die zich herkennen in de aanklacht, kunnen hun schade delen via deze website. De Kunstenbond verwacht dat het aantal gedupeerde werkenden in de tienduizenden loopt, en de geschatte coronaschade van deze groep rond 1,6 miljard euro uitkomt.

Op 5 juli was directeur Ronald Gijsbertsen in de studio bij Nieuwsuur om de zaak toe te lichten. Diezelfde avond verscheen dit verdiepende artikel in Volkskrant. Ook Zipconomy publiceerde vrij snel dit bericht.

Ronald Gijsbertsen, directeur van de Kunstenbond
De groep voor wie passende compensatie broodnodig is, is veel groter is dan deze negen eisers alleen. De Kunstenbond biedt alle werkenden uit de sector de gelegenheid hun geleden coronaschade te melden op onze website. Zo maken we zichtbaar hoe gigantisch het probleem is dat we als sector en maatschappij hebben. ~ Ronald Gijsbertsen, directeur van de Kunstenbond

Doel van de rechtszaak

De Kunstenbond sommeert de Staat voor compensatie van de onevenredig geleden schade van de negen leden die als mede-eiser optreden en voor compensatie van alle getroffen werkenden in de culturele en creatieve sector. Als de Kunstenbond en mede-eisers gelijk krijgen, dan is er een belangrijke stap gezet die de grondslag vormt voor compensatie voor álle getroffen werkenden in de culturele sector.

Als eerste dicht, als laatste weer open

De culturele en creatieve sector kreeg als eerste te maken met beperkende maatregelen, en heeft die tot het laatste toe moeten hanteren. Ook als andere sectoren wel of deels hun werkzaamheden konden voortzetten. Mensenmassa’s kwamen samen in woonboulevards, Primarks en bij de Formule 1 in Zandvoort. Nooit werd duidelijk waarom het juist de heropening van de cultuursector was die zo weinig prioriteit kreeg van het kabinet.

Je kunt toch ook thuis een dvd'tje opzetten ~ voormalig coronaminister Hugo de Jonge
De sectorspecifieke noodsteun waarmee mijn opdrachtgevers overeind werden gehouden sijpelden nauwelijks door naar freelancers zoals ik. ~ één van de mede-eisers

onvoldoende noodsteun voor werkenden

Zowel de generieke als de sectorspecifieke steunpakketten bereikten de werkenden in de sector onvoldoende. Veel zzp’ers vielen tussen wal en schip: regelingen als TOZO waren niet toegankelijk en sectorspecifieke steun bleef hangen bij organisaties in plaats van door te druppelen naar zzp’ers in de sector. De Kunstenbond brengt dit al vanaf de start van de pandemie structureel onder de aandacht van beleidsmakers. De overheid heeft verzaakt de juiste maatregelen te treffen om hier verandering in aan te brengen. Gevolg is dat deze mensen kampen met (belasting-)schulden of hun oudedagsvoorziening hebben opgegeten. Onder de mede-eisers van de Kunstenbond zijn een aantal zzp’ers die hun inkomen tijdens corona met 80% hebben zien afnemen.

Sector kampt met grote problemen

De positie van werkenden was al ver voor corona erg kwetsbaar. De arbeidsmarkt culturele en creatieve sector is stuk, eerlijke afspraken, eerlijke betaling en zekerheid voor werkenden zijn eerder uitzondering dan regel. De overheid wist dit ook al lang, en heeft toch de werkenden in de sector aan hun lot overgelaten tijdens de pandemie. Ook nu de coronamaatregelen uit beeld zijn, zijn de problemen van de culturele en creatieve sector nog lang niet opgelost. De sector heeft te kampen met langere aanlooptijd voor het opstarten en aantrekken van publiek, een tekort aan specialisten (die zijn bij gebrek aan compensatie en perspectief de sector ontvlucht), met een stuwmeer aan werk, met onvoldoende plek en publiek om al dit werk een podium te bieden en de makers ervan van inkomsten te voorzien.

compensatie broodnodig

De nijpende situatie van werkenden in de sector voor de Staat geen nieuws. Helaas blijft een concreet voorstel voor compensatie van de geleden coronaschade tot op heden uit. Daarom is deze aansprakelijkstelling van de Kunstenbond onvermijdelijk.

De Kunstenbond heeft een website ingericht waarop getroffen werkenden uit de sector hun schade kunnen doorgeven. Met het oplopende schade bedrag op deze pagina, zetten we de urgentie van onze claim kracht bij.

Geef je schade door en lees meer >> www.kunstklaagtaan.nl

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Kunstenbond

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.