Werkenden in de culturele en creatieve sector zijn in de coronacrisis onevenredig hard getroffen. De sector mocht steevast als eerste dicht en als laatste weer open. Ondertussen viel deze groep werkenden tussen wal en schip op het gebied van steunmaatregelen.

De Kunstenbond stelt de Staat hiervoor aansprakelijk en sommeert de overheid om zzp’ers te compenseren voor geleden schade; De Kunst Klaagt Aan.

In deze thema-uitzending gaat host Manu van Kersbergen in gesprek met directeur van de Kunstenbond Ronald Gijsbertsen, een van de negen mede eisers en gedupeerden, componiste Vanessa Lann en bestuurslid en freelance danser Gijs Hanegraaf. ‘Waarom is dreigen met een rechtszaak nu dringend nodig en wat betekent dit voor de positie van de vakbond?’

De Kunstenbond is er ook voor jou! beeld: Guda Koster

De Kunstenbond is er ook voor jou!

Of je nu danser, componist, ontwerper, beeldhouwer, lichttechnicus, productieleider, acteur, kunstdocent, muzikant, fotograaf, animator bent of ander werk doet in een culturele organisatie. De Kunstenbond is er voor alle werkenden, zzp en in loondienst, in de culturele en creatieve sector in Nederland.

Met de passie zit het wel goed, maar hoe zit het met de poen? Een eerlijk inkomen, eerlijke afspraken, meer zekerheid en een veilige werkvloer voor alle werkenden, dat klinkt logisch maar is helaas niet de realiteit. Dat moet anders. De Kunstenbond maakt zich hier elke dag weer hard voor.

We springen in de bres voor onze leden, we sluiten collectieve afspraken voor werknemers en staan samen sterk als zzp’ers in de sector. Leden kunnen bij ons terecht met vragen over contracten, werk en inkomen. We bieden korting op verzekeringen en ontwikkelen tools en organiseren bijeenkomsten die aansluiten bij de culturele beroepspraktijk. Word jij ook lid?

Blijf op de hoogte