De Kunstenbond en de Nationale Opera en Ballet zijn samen tot nieuwe cao afspraken gekomen. In de cao, die op 1 maart 2023 van kracht is, staat onder meer een structurele loonsverhoging van 200 euro opgenomen.

De cao heeft een looptijd van 1 maart 2023 tot en met 31 maart 2024. De meest in het oog springende verandering is de structurele loonsverhoging die voor alle werknemers tweemaal 100 euro bedraagt. Voor de laagste salarissen binnen NO&B betekent deze 200 euro een loonstijging van maar liefst 11%. Het allerhoogste salaris gaat er 2,5% op vooruit. De inflatie raakt mensen met lagere inkomens het hardst, daarom is de Kunstenbond blij dat we de loonverhoging op deze manier hebben kunnen afspreken.

Met deze flinke loonsverhoging past in de lijn die de Kunstenbond vorig jaar heeft ingezet, met een dringend beroep op werkgevers om hun werknemers te compenseren in tijden van extreme inflatie. Zo werd de cao Nederlandse Podia onlangs opengebroken, keerden de Poppodia en Festivals een eenmalige bijdrage ter compensatie uit en werd in de cao Kunsteducatie een loonsverhoging van 175 euro per werknemer afgesproken.

Het resultaat van de onderhandelingen tussen werkgever en Kunstenbond is afgelopen maand voorgelegd aan de leden van de Kunstenbond. Zij hebben met ruime meerderheid vóór de nieuwe collectieve arbeidsvoorwaarden gestemd, wat betekent dat de nieuwe cao een feit is.

Wil jij ook meebepalen over de ontwikkeling van jouw loon en secundaire arbeidsvoorwaarden? Word dan lid van de Kunstenbond.

 

Word ook lid van de Kunstenbond!

Kunstenbond is dé vakbond voor iedereen die werkzaam is in de culturele en creatieve sector.

Of je nou zzp’er bent of in loondienst. Autonoom kunstenaar of dienstverlener. Wij komen voor je op!

  • Wij bieden je juridische hulp.
  • Wij behartigen jouw belangen in de politiek.
  • We springen voor jou in de bres bij werk- en opdrachtgevers.
  • Wij sluiten jouw cao af en jij bepaalt mee.
  • Je kunt bij ons terecht met al je vragen over werk en inkomen.
  • Je krijgt korting op heel veel verzekeringen.
  • Je laat bij ons je contracten screenen.
  • Maak gebruik van onze voorbeeldcontracten, subsidiechecklist, incassobrieven, en veel meer.

Samen staan we sterker!