Het kan dus wèl: in de Amerikaanse staat Tennessee geldt sinds kort een wet die muzikanten beschermt tegen misbruik van AI.
De ELVIS Act, die op 21 maart werd aangenomen, moet ervoor zorgen dat de stem en beeltenis van (uitvoerend) muzikanten en songwriters voortaan niet meer zomaar kunnen worden nagemaakt.

De wet wordt gezien als de eerste wetgeving in zijn soort en bouwt voort op al bestaande wetten die bescherming bieden tegen het ongeoorloofde gebruik van iemands beeltenis of portret. Onder dit beschermde gebied wordt nu dus ook iemands stem verstaan. De Act dient daarnaast als aanscherping op het bestaande portretrecht om in het bijzonder nabootsing door kunstmatige intelligentie te ondervangen, een relatief nieuwe ontwikkeling waar de wet over het algemeen nog op achterloopt.

Dr. Moiya McTier van de Human Artistry Campaign reageerde verheugd op het nieuws: “Toepasselijk vernoemd naar een van ’s werelds meest iconische stemmen, markeert deze wet een historisch moment: eindelijk worden we beschermd tegen onverantwoordelijke en onethische AI. De Human Artistry Campaign juicht deze sterke inspanning toe om ongeautoriseerde AI-gegenereerde deepfakes en stemklonen te stoppen die onze menselijkheid en identiteit stelen“.

Hoewel soortgelijke wetgeving in Europa nog op zich laat wachten, is de Kunstenbond blij met deze ontwikkeling. Het laat zien dat campagnevoeren voor mensgerichte AI zin heeft. Wil je op de hoogte blijven van hoe wij dat doen? Je leest het op kunstenbond.nl/AI.

Word lid!

 

Kunstenbond is dé vakbond voor iedereen die werkzaam is in de culturele en creatieve sector.

Of je nou zzp’er bent of in loondienst. Autonoom kunstenaar of dienstverlener. Wij komen voor je op!

  • Wij bieden je juridische hulp.
  • Wij behartigen jouw belangen in de politiek.
  • We springen voor jou in de bres bij werk- en opdrachtgevers.
  • Wij sluiten jouw cao af en jij bepaalt mee.
  • Je kunt bij ons terecht met al je vragen over werk en inkomen.
  • Je krijgt korting op heel veel verzekeringen.
  • Je laat bij ons je contracten screenen.
  • Maak gebruik van onze voorbeeldcontracten, subsidiechecklist, incassobrieven, en veel meer.

Samen staan we sterker!