De gemeenteraadsverkiezingen in 2022 zijn bepalend voor het cultuurbeleid in jouw woonplaats. Waar wordt in geïnvesteerd? Wie ontvangt subsidies? Hoe wordt de corona noodsteun besteed? De cultuursector en iedereen die zich daarin wil begeven, als professional of als consument, is afhankelijk van gemeentepolitiek. Van beschikbare werkplek tot betaalbare muziekles, jouw gemeenteraad bepaalt.

Als jij nu actie onderneemt, kun je ervoor zorgen dat kunst en cultuur komend voorjaar op de agenda staan tijdens de formatiegesprekken.

Wat er moet gebeuren 

Een culturele en creatieve sector waar professioneel gemaakt en professioneel betaald gemeengoed zijn, daarvan droomt iedereen die onze sector een warm hart toedraagt. De omstandigheden nu staan daar nog ver vandaan. Er wordt niet goed gezorgd voor onze werkenden. Freelancers worden structureel onderbetaald, een veilige werkomgeving en gezonde arbeidsomstandigheden zijn niet vanzelfsprekend.
Als onderkenning van het probleem én om hier verbetering in aan te brengen is de fair practice code ontwikkeld. Ook de overheid onderschrijft de code. Met nieuwe gemeenteraden in aantocht is het tijd om de daad bij het woord te voegen en fair practice te laten doorklinken in gemeentebeleid.

Dit kun jij doen

Misschien ben jij wel actief binnen een politieke partij, of sta je op een andere manier in verbinding met politici in jouw gemeente. Samen kennen we misschien wel in elke Nederlandse gemeente de juiste mensen om voor een cultuuromslag te zorgen. Lees hier wat de concrete stappen zijn die jij kunt zetten.

fair practice op de agenda

Zonder een gezonde arbeidsmarkt gaat de cultuursector kapot. De Kunstenbond wil ervoor zorgen dat de gemeenteraadsverkiezingen 2022 een volgende stap zijn richting een gezonde arbeidsmarkt in de culturele en creatieve sector. Fair practice moet op de agenda staan in de formatiegesprekken. Lees hier meer.