Onderhandelen met lef – Michael Klier

Onderhandelen: je ontkomt er niet aan wanneer je als freelance acteur goed geld wil verdienen. Maar het is niet eenvoudig om over je loon te onderhandelen als je bang bent je opdrachtgever kwijt te raken. Leuke klussen liggen niet voor het oprapen, je houdt van je vak en speelt misschien liever voor weinig dan helemaal niet. Maar een duurzame carrière als acteur is niet haalbaar als je keer op keer onderbetaalde klussen aanneemt.

De Kunstenbond wil je helpen om voortaan stevig in je schoenen te staan in gesprekken over je gage, je contract of andere voorwaarden voor jouw werk. In onze populaire training Onderhandelen met Lef leer je hoe je voortaan met zelfvertrouwen het gesprek aangaat met opdrachtgevers, zodat je nooit meer voor te weinig aan het werk gaat. Deze workshop volg je in een groep.

Donderdag 24 november | 10.00-12.30 uur
Bijdrage: € 25 inclusief 21% BTW
Locatie: Clifford Studio Amsterdam

Samenwerken 101: professioneel partnerschap – JET HOOTSMANs en rakendra smit

In onze sector werk je haast nooit alleen; intensieve samenwerkingen zijn aan de orde van de dag. Soms werk je samen aan een productie, een andere keer ga je voor onbepaalde tijd een samenwerkingsverband aan. Éen ding is zeker: vaak weet je voordat je begint nog niet hoe het gaat lopen. Je maakt samen een sketch, dat wordt een avondvullende voorstelling, een tournee, een reprise, een nieuwe voorstelling en voordat je het weet ben je jaren verder.

Het kan zomaar gebeuren; na tijden van samenwerking is de koek op. Misschien gaat ieder in harmonie diens eigen weg, misschien wil jij op eigen benen staan of wil de rest van jouw gezelschap verder zonder jou. In veel gevallen is het breken van zo’n intensieve samenwerking een emotioneel en pijnlijk proces. En dan hebben we het nog niet gehad over de zakelijke afwikkeling. Want wat gebeurt er met het nalatenschap dat er na jaren van samenwerking is opgebouwd? Het advies is net als bij een huwelijk: beter leg je deze afspraken goed vast wanneer alles nog rooskleurig is en je nog niets kunt voorstellen van een mogelijke scheiding. Anders gaat jouw ex-to-be er in tegenspoed nog met een deel van je spreekwoordelijke kind en huis vandoor, en heb jij het nakijken.

In deze workshop gaan we aan de slag met professionele afspraken op dit gebied. Wanneer is jouw samenwerking rijp om het officieel te maken? Wat leg je in welke situatie vast? Wat doe je als je een samenwerking wil beëindigen? Waar sluit je compromissen en wat geef je nooit weg?

Als je het leuk vindt om dieper op een specifieke vraag in te gaan, dan mag je van tevoren al een mailtje sturen naar communicatie@kunstenbond.nl.

Maandag 21 november | 10.00-13.00 uur
Bijdrage: € 30 inclusief 21% BTW
Locatie: Clifford Studio Amsterdam