Artiesten mogen sinds jaar en dag voor een kratje bier en ‘exposure’ komen opdraven voor tv-optredens. Kunstenbond wil dat hier een einde aan komt en is in gesprek met de omroep.

Hopelijk komen we snel een stap verder, want het mag duidelijk zijn: het kan en mag niet blijven zoals het is. ~ Will Maas, voorzitter vakgroep Muziek/Ntb

Artiesten vallen buiten de cao afspraken

FNV komt afgelopen week naar buiten met het nieuwsbericht dat freelancers bij de publieke omroep er dit jaar 3% in tarief op vooruitgaan. Dit komt overeen met de afspraken voor zzp’ers in cao’s die Kunstenbond heeft afgesproken. Echter: in de omroep-cao staan geen afspraken over artiesten die optreden in NPO-programma’s. Deze groep freelancers, die elke liveshow mooier maakt, mag in de meeste gevallen nog altijd voor hoogstens een kratje bier komen opdraven.

NPO toont zich welwillend in gesprek met de Kunstenbond

Kunstenbond is in gesprek met de publieke omroep om eerlijke betaling voor artiesten te organiseren. De NPO heeft als uitgangspunt de optredende artiesten eerlijk te betalen, maar wil tot op heden geen omroep-brede standaardtarieven invoeren, en laat het aan de programma’s over wat een eerlijke vergoeding is.

De situatie is de afgelopen tijd enigszins verbeterd onder druk van onze lobby. In coronatijd zijn op aandringen van de Kunstenbond, de door het ministerie beschikbare steungelden voor de omroep ook aan artiesten doorbetaald.

Bij enkele nieuwe talkshows krijgen muzikanten nu wel een kleine vergoeding voor hun optreden, waar dat slechts korte tijd geleden nog onbespreekbaar was.

Fair practice tarieven nog ver weg

We vieren kleine successen van onze lobby, maar Fair Practice zijn de gages zeker nog niet. Aangezien NPO van publiek geld wordt gefinancierd, behoort het hanteren Fair Practice tarieven voor makers een voorwaarde te zijn. Kunstenbond zet in op tarieven die overeenkomen met de industriestandaard. Zie hier de tarievenlijst voor musici van 2022.

Onderbetaling al jaren eerder regel dan uitzondering

Beroepsvereniging BAM! Popauteurs, partner van de Kunstenbond in de Creatieve Coalitie,  zet onze claim kracht bij met een meldpunt voor artiesten die bij NPO onderbetaald worden. Na enkele dagen kwamen tientallen meldingen binnen. De bevindingen van BAM! Popauteurs komen overeen met de verhalen die Kunstenbond/NTB in 2021 verzamelde onder artiesten uit verschillende disciplines, met betrekking tot optreden bij de publieke omroep. Kunstenbond roept leden die zich aangesproken voelen op om een melding te doen. Dit kan onze lobby alleen maar helpen, nu er in de media extra aandacht is voor de schrijnende verhalen die uit dit platform komen.

Lees hier meer over de aanleiding en inzet van de gesprekken tussen Kunstenbond en NPO.