De spanning is om te snijden in de cultuursector in de aanloop naar de eerste corona persconferentie van het nieuwe kabinet vanavond. Als onderdeel van de Taskforce ging de Kunstenbond gisteren in gesprek met Gunay Uslu, de nieuwe staatssecretaris van Cultuur en Media.

In de media gonst het van de geruchten over heropening van winkels en sportbeoefening. Uslu moet dus meteen aan de bak om ervoor te zorgen dat we vandaag als sector niet onevenredig buiten de versoepelingen worden gehouden. En werkenden weer op achterstand worden gezet. Geen steun voor zelfstandigen, maar opnieuw ook geen ruimte om geld te verdienen is niet te verkroppen en niet meer uit te leggen. De actiebereidheid neemt met sprongen toe en dat is volkomen begrijpelijk.

Cultuurbeoefening voor een gezonde geest

De vergelijking tussen sportbeoefening en cultuurbeoefening is evident. Een gezonde geest en een gezond lichaam gaan immers hand in hand. Als het weer mogelijk is om samen en op locatie te sporten, dan moeten we ook weer samen kunnen creëren, ons laten inspireren en verwonderen. Fysieke fitheid is net zo belangrijk als mentale fitheid. Juist in deze tijd.

Doorstroomlocaties en winkels

Als winkels op afspraak open gaan, dan moet datzelfde gelden voor doorstroomlocaties in de cultuur, zoals musea. Indien nodig, ligt het systeem voor het reserveren van timeslots al klaar.

Cultuureducatie

Met het reguliere onderwijs steeds verder open, is het niet te verantwoorden om cultuureducatie buiten de versoepelingen te houden. Kunsteducatie buiten het reguliere onderwijs kan gecontroleerd en veilig plaatsvinden. Als dansscholen wel open mogen, waarom muziekscholen dan niet?

Gesprek met Uslu

Het bezoek van Gunay Uslu aan de Taskforce in Tivoli Vredenburg heeft een goede indruk achtergelaten. De nieuwe staatssecretaris staat open, toont begrip, geeft steun en heeft ambitie. De protocollen liggen al lang klaar om binnen allerlei beperkingen een veilige opening van de sector te realiseren.

Vandaag is de ministerraad met definitieve besluitvorming en vanavond de persconferentie, dan horen we of het gelukt is om de culturele sector weer deels te openen.

Volg de Kunstenbond ook hier