Beste leden,

 

In december vroegen we je mening over het principeakkoord over de cao Kunsteducatie. Op enkele stemmen na reageerden jullie positief en daarom hebben we als Kunstenbond ingestemd met de nieuwe cao. De eerste loonstijging is per 1 januari jl ingevoerd en per 1 juli volgt nog een 1,5%.

Er kwamen ook de nodige kritische reacties onze kant op. Over de geringe loonsverhoging, de toenemende werkdruk en zorgen over de toekomst van het werk. Veel van jullie heb ik hierover gesproken en ik wil iedereen bedanken voor de prettige openhartige gesprekken.
Jullie opmerkingen nemen we zeer serieus en we hebben veel ervan kunnen vertalen in zogenaamde protocolafspraken. Dat is het onderdeel van de cao waar we als Kunstenbond samen met de collega’s van AVV en de werkgeversorganisatie Cultuurconnectie afspraken maken en hoe we werk willen maken van onze ideeën over de toekomst van de kunsteducatie. Dit gaat onder andere over duurzame inzetbaarheid, werkdruk & roostering, fair practice en de gezamenlijke lobby naar gemeenten. Je leest het op pagina 8 en 9 van de cao.

In de “lobby” naar gemeenten hebben we je eerder gevraagd politieke partijen te beïnvloeden. Op dit moment zijn er nog op veel plekken college onderhandelingen gaande, waar ook de toekomst van de culturele sector wordt bepaald. Ook daarin kan jij je stem laten horen. Vooral muziekscholen en centra van de Kunsten zijn deels afhankelijk van investeringen van de gemeente.

https://kunstenbond.nl/gemeentebesturen-maak-kunst-en-cultuur-bloeiend-en-toegankelijk/

 

Ondertussen werkt de vakgroep Kunsteducatie aan een prachtige serie Kunst & Bondcasts en programmeren zij dit voorjaar nog een editie met publiek. Uitnodiging volgt. Luister ondertussen de afleveringen hier.

 

Hartelijke groet, ook namens ons onderhandelteam Imke van Herk en Frans Frijns.

Karin Boelhouwer