Een nieuwe bond, een nieuw geluid!

De Kunstenbond is er voor iedereen die zichzelf creatief óf kunstenaar noemt of een creatieve beroepsopleiding volgt. Voor schilders, acteurs, dansers, fotografen, musici, zangers en beeldhouwers. Voor toegepaste creatieven zoals app developers, game designers, illustratoren, animatoren en grafische en andere ontwerpers. Voor geluids-, theater- en lichttechnici, ondersteunend personeel, de organisatieprofessionals en de kunsteducatiedocenten. En voor alle andere professionals in de creatieve industrie: teveel om allemaal op te noemen. 

 

Waar staan wij voor?
De creatieve sector staat flink onder druk. Bezuinigingen volgen elkaar snel op, steeds meer subsidies en regelingen worden afgeschaft. De sector is versnipperd en creatieven werken veel teveel uren voor te weinig inkomen. Het zijn helaas vooral de makers zelf die de bezuinigingen de afgelopen jaren hebben betaald, terwijl aan hun creativiteit flink wordt verdiend.

Wij maken ons onder andere hard voor:

  • Behoud zelfstandigenaftrek
  • Bescherming auteursrechten
  • Versterking positie en rechten van creatieve zzp’er
  • Collectief onderhandelen voor zzp’ers

Wie zijn wij?
De Kunstenbond is in Nederland de enige vakbond voor alle creatieve zzp’ers en werknemers. We verbinden vakgebieden, pakken overkoepelende thema’s op die anderen laten liggen en laten hierbij een onafhankelijk, authentiek geluid horen. We werken hard om de waarde van creativiteit voor de maatschappij duidelijk te maken en om die waarde voor de makers te verzilveren naar een goed inkomen. We voeren een doorlopende politieke lobby voor de creatieve sector van regionaal tot internationaal niveau, in samenwerking met verschillende bevriende organisaties.

Onze missie
De Kunstenbond staat voor de vrijheid van kunstenaars en creatieven om te experimenteren en te creëren. Kunst, cultuur en creativiteit zijn wat ons betreft cruciaal voor een gezonde, open samenleving. Creatieve mensen zijn in staat om ons nieuwe perspectieven te laten zien, manieren van kijken naar de wereld die verrassend, nuttig, leerzaam, meeslepend, inspirerend, confronterend, geestig, innovatief of verhelderend kunnen zijn; en nog veel, veel meer.

Onze visie
Als creatief heb je de ruimte nodig om creatief te kunnen zijn, om vrij te kunnen denken en doen. Die ruimte ontstaat door jou als creatief te ondersteunen in je zakelijkheid, je zelfstandigheid én in de moeilijke situaties die je op een bepaald moment kan tegenkomen. De Kunstenbond gaat voor zelfbewuste en zelfstandige creatieven die met hun werk mens en maatschappij inspireren, voeden en versterken. De Kunstenbond, ruimte voor de creatief!


Nieuws uit de vereniging


24-04-2017 - Oproep: Bestuur verkiezingen
De Kunstenbond is op zoek naar nieuwe bestuursleden! Het huidige bestuur is aangesteld tot 31 december 2017. Vanaf 1 januari 2018 wordt er een nieuw bestuur geïnstalleerd. Ben je geïnteresseerd in een van deze rollen? Lees dan hier verder. 

 

 

 

 

bestuur + organisatie

Peter van den Bunder

Bestuurder met specialisatie zzp’ers

Pepijn ten Kate

Bestuurder met specialisatie Theater & Dans en Nederlandse podia

Anne Jan de Graaf

Bestuurder voor Beeldende kunsten en Kunsteducatie

Caspar de Kiefte

Bestuurder met specialisatie in de Kunsten en Auteursrecht

Joop Spaargaren

Senior procesjurist/coördinator Individuele Belangenbehartiging

Jet Hootsmans

Advocaat

Inger Minnesma

Bestuurder met specialisatie Theater en Dans en Nederlandse Podia, Cliniclowns

Douwe van der Werf

Bestuur: Filmmaker

Claudia Berman

Bestuur: muziektheaterdocent

Guus Bleijerveld

Bestuur: muzikant

Jurre Schreuder

Bestuur: acteur

Nora Hooijer

Bestuur: beeldend kunstenaar


Hoe is de nieuwe Kunstenbond ontstaan?

Er was duidelijk behoefte aan een gerichte belangenbehartiging voor kunstenaars en creatieven. De Kunstenbond is ontstaan vanuit de splitsing van FNV KIEM, de oudste vakbond van Nederland. Op het FNV KIEM Congres van 11 juni 2016 hebben de leden besloten voor de opheffing van deze vakbond.

Een derde van de mensen en middelen van FNV KIEM is naar de nieuwe Kunstenbond gegaan, een gloednieuwe vakbond met een solide financiële basis en vanaf het begin met veel kennis en deskundigheid in huis. Creatieven hebben voor het eerst een eigen, gezonde vakbond.

Er was toch ooit al een Kunstenbond?

De oude Kunstenbond heeft bestaan van 1977 tot 1998 en is in een fusiegolf opgegaan in FNV Kiem samen met de grafici en de Dienstenbond (audiovisueel en uitgeverijen). De nieuwe Kunstenbond richt zich op dezelfde leden maar heeft een solide financiële basis en veel kennis en deskundigheid in huis om deze ook goed te bedienen.

Hoe groot is de nieuwe bond?

De bond bestaat uit ongeveer 6.000 leden die zijn overgegaan van FNV Kiem naar de Kunstenbond. De ambities zijn om flink te groeien en vooral veel nieuwe leden uit de toegepaste kunsten sector aan te trekken. De nieuwe Kunstenbond heeft een solide financiële basis en veel kennis en deskundigheid in huis om de leden ook goed te bedienen.

Is de nieuwe bond nog verbonden aan de FNV?

Ja, de Kunstenbond is een zelfstandige vereniging maar nog wel onderdeel van FNV. Het is een bond die zich richt op een specifieke doelgroep met kenmerkende behoeften zoals bijvoorbeeld ook de journalistenbond of de onderwijsbond doen.

Welke cao’s vallen er onder de nieuwe Kunstenbond?

De Kunstenbond voert collectieve onderhandelingen over de volgende cao’s: Poppodia, Paradiso, Theater en Dans, Nederlandse Podia, Reisopera, Nationale Opera en Ballet, Kunsteducatie inclusief CAR-UWO en Cliniclowns.

Welke dienstverlening kun je van de Kunstenbond verwachten?

De Kunstenbond doet wat je van een vakbond mag verwachten. De dienstverlening zoals deze verliep vanuit FNV KIEM blijft behouden, zoals individuele en collectieve belangenbehartiging, atelierbeleid, juridische ondersteuning bij een werkconflict, sterke lobby in Den Haag voor behoud zelfstandigenaftrek, belastinginvulservice en veel meer. Maar we werken ook aan nieuwe diensten die een oplossing bieden voor de uitdagingen van de kunstenaars en creatieven. Voor de ontwikkeling daarvan hebben we jouw hulp nodig!

Hoe bindt de nieuwe bond leden aan zich?

De kracht van de creatieve industrie zit in haar diversiteit. De uitdaging is om zelfstandige geesten te verenigen. De Kunstenbond is er van overtuigd dat er genoeg gedeelde belangen zijn om dit voor elkaar te krijgen, juist nu. Samen met de leden gaan we op zoek naar nieuwe manieren - via communities bijvoorbeeld - om leden te verbinden.

Op welke samenwerkingen gaat de nieuwe bond zich richten?

De Kunstenbond is er om alle voorwaarden te creëren voor een gezonde beroepspraktijk om zo je beste werk te kunnen maken; andere verenigingen helpen je meer vakinhoudelijk op weg. Door samen te werken kunnen we meer betekenen dus zoeken we de collega vakbonden en beroepsverenigingen op zoals: Ntb, NVJ. Act, BBK, Platform Bk enz.