Er zijn al meerdere visuele generatieve AI-tools beschikbaar, die steeds overtuigendere resultaten produceren. Je hebt bijvoorbeeld vast wel eens beelden voorbij zien komen die gemaakt zijn met DALL-E 3, een zogenaamde “text-to-image” tool die geïntegreerd is in ChatGPT. Hartstikke leuk, maar dit soort tools worden “getraind” op basis van bestaand beeld waarvan de makers hiervoor nooit toestemming hebben gegeven – en er niet voor worden vergoed. Het (auteurs-)recht loopt voorlopig nog achter op deze ontwikkelingen, dus wetgeving om makers te beschermen is er nog niet. Wel zijn er dingen die je zelf kunt doen. Zo kun je bijvoorbeeld je afbeeldingen manipuleren waardoor ze voor AI onbruikbaar worden.

Bescherm je werk: Glaze je afbeelding

Onderzoekers van de Universiteit van Chicago ontwikkelden een applicatie genaamd Glaze. Deze verandert de afbeelding zodanig dat AI-systemen er geen bruikbare informatie uit kunnen halen. Voor bezoekers blijft de afbeelding (bijna) hetzelfde maar voor AI is de afbeelding onbruikbaar. Glaze kun je downloaden via deze link. Een vergelijkbare tool, Mist, is hier beschikbaar.
Deze tools kun je inzetten voor afbeeldingen in je online portfolio op je website, maar ook voordat je ze op social media plaatst.

Wat doet de Kunstenbond?

De impact van AI raakt aan de basis waar de Kunstenbond voor staat: het beschermen van de werkgelegenheid en eerlijke beloning van kunstenaars en creatieven. Daarom werken wij hard aan het creëren van bewustwording en lobbyen we voor mensgerichte AI. Via kunstenbond.nl/ai houden we je op de hoogte over de laatste ontwikkelingen, wat wij doen én wat jij kunt.

Word lid!

 

Kunstenbond is dé vakbond voor iedereen die werkzaam is in de culturele en creatieve sector.

Of je nou zzp’er bent of in loondienst. Autonoom kunstenaar of dienstverlener. Wij komen voor je op!

  • Wij bieden je juridische hulp.
  • Wij behartigen jouw belangen in de politiek.
  • We springen voor jou in de bres bij werk- en opdrachtgevers.
  • Wij sluiten jouw cao af en jij bepaalt mee.
  • Je kunt bij ons terecht met al je vragen over werk en inkomen.
  • Je krijgt korting op heel veel verzekeringen.
  • Je laat bij ons je contracten screenen.
  • Maak gebruik van onze voorbeeldcontracten, subsidiechecklist, incassobrieven, en veel meer.

Samen staan we sterker!