Het kabinet trekt de eerder voorgenomen vermogenstoets voorlopig terug uit de voorwaarden van Tozo 3. Vanaf 1 oktober gaat de tijdelijk overbruggingsregeling voor zelfstandig ondernemers de derde fase in.

De vermogenstoets was één van de wijzigingen ten opzichten van voorganger Tozo 2. Er zijn nog meer aanpassingen gedaan, de Rijksoverheid zet dat hier verder uiteen.

Kleine opluchting voor zzp’er met spaargeld 

In deze brief meldt Minister de Jonge aan de Tweede Kamer voorlopig van de vermogenstoets af te zien. Het is daarmee dus niet uitgesloten dat deze in een later stadium weer wordt ingevoerd. Toch is het zeker een kleine opluchting dat spaargeld voorlopig niet meetelt in de aanvraag voor een Tozo. Het feit dat ook spaargeld van inwonende kinderen werd meegerekend zorgde vooral voor verontwaardiging.

De meeste zzp’ers teren al ruim een half jaar op hun spaargeld in. De bijstandsuitkering Tozo kan vaak niet in leefgewoonten voorzien, met name in de grote steden waar bijvoorbeeld woonkosten erg hoog zijn is dat een groot probleem.

De inzet van TOZO als stimulans, zonder beperkingen met betrekking tot bijverdiensten en vrijwilligerswerk, zou volgens de Kunstenbond een veel beter perspectief bieden aan de zwaar getroffen, worstelende culturele en creatieve setor. Helaas wordt dit door de politiek tot nu toe nog niet als oplossing gezien.