Vandaag kondigde staatssecretaris Gunay Uslu haar vertrek aan. De Kunstenbond dankt haar voor haar grote inzet en betrokkenheid bij de culturele en creatieve sector.

Ronald Gijsbertsen, directeur Kunstenbond zegt hierover: “Het was opvallend hoe de staatssecretaris consequent het belang van makers centraal stelde in besprekingen en publieke optredens, zowel ten aanzien van eerlijke beloning als sociale veiligheid. Hiermee heeft ze in korte tijd veel voor de sector betekend.”

De opdracht die zij meekreeg aan het begin van haar termijn was investeren in herstel, vernieuwing en groei, met bijzondere aandacht voor het verbeteren van de arbeidsmarktpositie inclusief een eerlijk salaris voor makers in de gehele creatieve sector. Dit is haar voor een belangrijk deel gelukt. In de komende periode culturele basisinfrastructuur (BIS 2025-2028) is de verplichting opgenomen om werkenden fair pay te gaan betalen. De budgetten zijn volgens haar advies opgehoogd om deze eerlijke beloning mogelijk te maken: “Indien een instelling zich per 1 januari 2025 niet heeft aangesloten bij collectieve afspraken over honorering, zoals cao’s of honoreringsrichtlijnen geldt dat haar subsidie kan worden ingetrokken,” aldus de vernieuwde regeling.

Dit nieuws is een belangrijk lichtpunt en een goede basis voor haar opvolger, die de opdracht heeft om de invoering van fair pay verder af te dwingen en voldoende financiering hiervoor beschikbaar te stellen. De opgave fair pay is immers breder dan het deel waarvoor nu een regeling is getroffen. Zie ons eerdere bericht over fair pay.

Voor 2025-2028 ligt het verplicht fair pay betalen van werkenden binnen de Rijksoverheid gesubsidieerde instellingen nu vast.  Hoe het Rijk ook verantwoordelijkheid gaat nemen voor instellingen buiten de BIS en hoe de andere overheden dit voorbeeld gaan volgen, wordt voor de opvolger van Uslu een stevige uitdaging.

Word ook lid van de Kunstenbond!

Kunstenbond is dé vakbond voor iedereen die werkzaam is in de culturele en creatieve sector.

Of je nou zzp’er bent of in loondienst. Autonoom kunstenaar of dienstverlener. Wij komen voor je op!

  • Wij bieden je juridische hulp.
  • Wij behartigen jouw belangen in de politiek.
  • We springen voor jou in de bres bij werk- en opdrachtgevers.
  • Wij sluiten jouw cao af en jij bepaalt mee.
  • Je kunt bij ons terecht met al je vragen over werk en inkomen.
  • Je krijgt korting op heel veel verzekeringen.
  • Je laat bij ons je contracten screenen.
  • Maak gebruik van onze voorbeeldcontracten, subsidiechecklist, incassobrieven, en veel meer.

Samen staan we sterker!