Beeld: Ellen Faber 
Tekst: Christine van Rooijen

Een gedeelde werkplek kan voorkomen dat je je als zzp’er eenzaam gaat voelen. Overal zijn inmiddels commerciële werkplekken waar je terechtkunt. Maar je kunt het ook zelf regelen met een aantal bekenden, zoals fotografe Christine van Rooijen deed.

Hoewel zelfstandigheid en vrijheid als voordelen worden gezien, mis je als zzp’er soms ook samenwerking, of gewoon collega’s om je heen. Een bedrijf als Seats2Meet speelt hier al jaren op in door ruimte te bieden waar zzp’ers elkaar kunnen ontmoeten. Een nieuwere speler, Mindspace, opende op 1 november een vestiging in Utrecht. En er zijn meer en meer lokale aanbieders van gezamenlijke zzp-werkplekken.

Regel zelf je ruimte

Maar niet in iedere omgeving zit zo’n vestiging. En niet iedere zelfstandige heeft ruimte voor de extra maandlasten die aan zo’n werkplek buiten de deur verbonden zijn. Om die reden nam fotografe Christine van Rooijen een eigen initiatief. Samen met een paar zzp’ers uit haar eigen omgeving huurt ze iedere eerste woensdag van de maand een ruimte in een vergadercentrum in de buurt. Daar werken ze dan die dag samen. Gewoon ieder met zijn eigen werkzaamheden achter zijn eigen laptop.

Zo inspireer je elkaar

“Het voelt als een verademing voor ons allemaal. Hoewel we verschillende beroepen hebben, vinden we herkenning in elkaars verhalen. En ervaren we hoe fijn het is om te kunnen delen. Voor mij wordt duidelijk dat je samen een andere beweging kunt maken. De gedachtenspiralen waar je in je eentje in terecht komt, worden doorbroken. We inspireren en motiveren elkaar.”

Samen zzp-en maakt je méér

“Het samenwerken heeft ons al veel gebracht. Zo ben ik door een van de collega’s geïntroduceerd bij een nieuwe klant, twee anderen hebben samen een project opgepakt dat voor één persoon te groot was. En door te delen over wat je bezig houdt, voel je je minder alleen en kom je tot méér. Dat besef groeit in mij.”

Zelfstandig zijn zonder jezelf af te zonderen en het gevoel te hebben alles alleen te moeten doen: het is dus zeker mogelijk. Onderzoek eens welke mogelijkheden bij jou passen.