Afgelopen week werd bekend dat ook Utrechts Centrum voor de Kunsten (UCK) vanaf volgend schooljaar niet langer kan rekenen op gemeentelijke subsidie. Ook leden van de Kunstenbond zijn de dupe. 

We berichtten eerder dit jaar al over het faillissement van Kunstencentrum Velzen en de subsidiestop bij Artamuse. Sommige docenten staan helemaal op straat en veel docenten worden gedwongen zzp’er en moeten het risico zelf dragen. Deze zorgwekkende trend is al jaren aan de hand en veel Kunstenbondleden zijn hier de dupe van. 

UCK zegt in deze verklaring dat door de gemeente beloofd is dat het cursusaanbod van dit seizoen 2018-2019 afgemaakt kan worden. Dit geldt tot juli 2019, ook voor de cursussen die nog van start moeten. 

AD bericht dat de Gemeente Utrecht werkt aan cultuureducatie ‘nieuwe stijl’ voor volgend seizoen, met meer betrokken partijen en meer spreiding door de stad. Wij hopen van harte dat ‘Cultuureducatie nieuwe stijl’ niet betekent ‘voor risico en rekening van kunstdocenten.’ 

'Cultuureducatie nieuwe stijl…' is in Utrecht, hoop ik, geen synoniem voor 'voor risico en rekening van kunstdocenten' ~ Karin Boelhouwer, belangenbehartiger Kunsteducatie

Karin Boelhouwer, belangenbehartiger Kunsteducatie van de Kunstenbond is in gesprek met UCK en de docenten om leden in dit zware weer zoveel mogelijk bij te staan en de situatie in zo goed mogelijke banen te leiden.