Een intimiteitscoördinator moet voorkomen dat acteurs en actrices zich bij naaktscenes op de filmset onder druk worden gezet om tegen hun zin in te handelen. Daarvoor pleit de Nederlandse Beroepsvereniging van Film- en televisiemakers (NBF).

Het voorstel van Ron Toekook, bestuurslid van de NBF, oogst niet alleen lof. Filmmaker Martin Koolhoven legt in een reactie in de Volkskrant de verantwoordelijkheid bij de acteur. ‘Ik maak concrete afspraken: ik ga je billen zien, ik ga je borsten zien. En als die acteur iets niet wil doen, moet die gewoon weigeren.’

Anna Drijver, voorzitter van belangenvereniging ACT, ziet juist wel wat in het idee. ‘Het zou prettig zijn als iemand over dit soort dingen onderhandelt met de regisseur. De aanwezigheid van een stuntcoördinator bij gevaarlijke scènes is doodgewoon. Maar een naaktscène kan ook ongemak en miscommunicatie opleveren.’ Drijver geeft aan dat ze nog altijd haar grenzen moet bewaken, ondanks eerdere afspraken.

Producenten maken over dit soort scenes doorgaans schriftelijke afspraken met acteurs, maar op de set blijken die dan regelmatig te worden opgerekt. 

Leg verantwoordelijkheid explicieter vast

De Kunstenbond vindt dat het naleven van de afspraken over naaktscenes de verantwoordelijkheid is van de opdrachtgever, in dit geval de producent. Die moet zorgen voor een veilige werkomgeving, waarin acteurs en actrices niet wordt gevraagd verder te gaan dan is afgesproken. Daarom moet het toezicht bij naaktscenes explicieter worden vastgelegd, bijvoorbeeld door de preventiemedewerker, die voor werkgevers al wettelijk verplicht is, of de veiligheidscoördinator.

Voor werknemers én zelfstandigen moet de werkomgeving veilig zijn, en sociale veiligheid hoort daar ook bij. 

Bij Mores.online, het meldpunt voor ongewenste omgangsvormen in de culturele sector, dat door de Kunstenbond wordt onderschreven, zijn sinds de start in juni 26 klachten binnengekomen.