Het meldpunt Unfair Practice blijft voorlopig geopend. Dat heeft de Kunstenbond besloten naar aanleiding van de vele misstanden die de afgelopen weken zijn binnengekomen. Er zijn al meer dan honderd meldingen geregistreerd.
Wat opnieuw opvalt, is de wijdverspreide onderwaardering voor de kunstenaar. Door de gehele culturele en creatieve sector heen worden mensen onderbetaald. Het besef dat zij moeten kunnen leven van hun werk, lijkt veelvuldig te ontbreken. Niet alleen kunstenaars, maar ook technici worden vaak financieel afgeknepen.
Festivals maken slechte beurt
Voorbeelden van onderbetaling in de creatieve sector zijn niet moeilijk te vinden. Opvallend zijn de festivals die de afgelopen jaren uit de grond zijn gestampt. Ze bestaan vaak uit een ‘vleugje cultuur’ in combinatie met lekker eten en drinken. Aan de ‘food-trucks’ en wijnbarretjes verdienen de organisatoren dik, maar de artiesten worden doorgaans niet betaald.
Zo trekt het Festival ‘Trek’ inmiddels jaarlijks 250.000 bezoekers in acht steden, maar moeten de muzikanten zelf met de pet rond om nog een eurootje terug te verdienen. De ‘hoge hoedregeling’ noemt deze festivalorganisatie dat. ‘Hierbij krijgt iedereen een gelijke kans om te laten zien wat hij of zij in huis heeft.’ Ook het festival Struinen in de Tuinen laat artiesten voor niks opdraven.
Veel meldingen gaan over de onderbetaling van musici, zowel uitvoerend als docerend. De uurtarieven voor freelancers duiken vaak onder het wettelijk minimuminkomen en voorbereidingstijd en reiskosten worden vaak helemaal niet betaald. Bekende muziekpodia zoals het Concertgebouw en het Muziekgebouw (aan ’t IJ) laten musici gratis of voor een kleine onkostenvergoeding optreden, zo klinkt in verschillende meldingen.
Meldpunt Unfair Practice
Alleen samen leggen we de hardnekkigheid van dit probleem bloot. Het is klaar met de #unfairpractice in onze sector! Meld je verhaal bij het Meldpunt Unfair Practice van de Kunstenbond.