Maandag 3 augustus maakten twee belangrijke subsidieverstrekkers Fonds Podiumkunsten (FPK) en Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK) bekend aan wie de komende jaren meerjarige subsidie wordt verstrekt. En daarmee ook wie er buiten de boot vallen. De lijst afvallers is duizelingwekkend, veel instituten staan per direct op omvallen.

Dat er een kaalslag op handen was werd al verwacht. Fonds Podiumkunsten maakte eerder bekend dat het bedrag dat bij het fonds is aangevraagd in geen verhouding staat tot het budget dat FPK dit jaar tot haar beschikking heeft. Voor veel instellingen en gezelschappen betekent het einde oefening en veel mensen zullen hun baan verliezen. Cultureel Persbureau concludeert in een eerste analyse van de toekenningen van FPK dat  een hele generatie makers uit het landschap verdwijnt. Dit nieuws komt nog bovenop corona. Met name in de podiumkunsten zijn coronamaatregelen een zeer beperkende factor, omdat het publiek als inkomstenbron bijna geheel wegvalt.

De Aanvang in actie voor de gezelschappen
Onze Creatieve Coalitie-partner platform de Aanvang komt meteen in actie. De gekorte budgetten van het Fonds Podiumkunsten geven wederom aan dat de politiek de sector niet voldoende begrijpt. Om aan te geven wat het belang is van Fonds Podiumkunsten voor de culturele sector en de ontwikkeling en aanwas in de theaterbranche in het bijzonder, verzamelt de Aanvang korte statements van mensen uit de theaterbranche die aangeven wat FPK in hun loopbaan heeft betekent.

Heeft het Fonds Podiumkunsten ook veel voor jou betekent? Deel jouw verhaal hier met de Aanvang.