De Kunstenbond waarschuwt voor de gevolgen van de voorgenomen btw-verhoging van 6 naar 9 procent. Zo’n verhoging heeft grote consequenties voor de verkoop van kunst en de toegangsprijzen voor musea en andere kunstinstellingen. 

Het stagneert de rijke ontwikkeling van de beeldende kunst in Nederland. En dat in een periode dat makers, galeries en kunstinstellingen het toch al moeilijk hebben. Belangenbehartiger Peter van den Bunder: “vijf jaren geleden werd het btw-tarief ineens van 6% naar 21% verhoogd, dat is toen in eerste instantie alleen teruggedraaid voor de podiumkunsten en pas in tweede instantie rechtgetrokken voor de beeldende kunst. Daar is de mogelijkheid om een verhoging door te rekenen in de prijzen vaak zeer beperkt. Daarmee is btw een gevoelig onderwerp voor veel kunstenaars”. 

Verbetering van de arbeidsmarkt
Daarnaast verbaast de Kunstenbond dat in het regeerakkoord geen aandacht wordt besteed aan de aanbevelingen van SER en Raad voor Cultuur om de arbeidsmarkt in de kunstsector te verbeteren. Zie ook de actie ‘Geen btw-verhoging’ en teken de petitie