Kunstenbond en Platform BK reizen elf steden af met ons manifest “Geen stad zonder kunst.” Daarmee zijn we op vrijdag 2 februari, begonnen in Leeuwarden, Culturele Hoofdstad van Europa.

 

In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen bezoeken we lokale politici om het over het grote belang van het behoud en uitbreiding van betaalbare werkruimte voor kunstenaars te hebben.
Op Elfstedentocht dus!

Op vrijdag 2 februari presenteerden we daarom ons manifest aan Vera Bergkamp (kamerlid D66) op de verkiezingsconferentie van Kunsten ’92 in Leeuwarden.

Waarom doen we dit?
Kunstenbond en Platform BK zien in veel steden dezelfde ontwikkelingen: atelierruimtes worden schaarser, duurder en onzekerder. De m2 prijzen in steden stijgen waardoor kunstenaars (soms) naar de randen van de stad of naar andere steden (moeten) vertrekken. Dat is niet duurzaam en is uiteindelijk ook niet goed voor een stad. Daarom willen wij lokale politici zoveel mogelijk concrete ideeën geven die ze straks in hun stad en in hun collegeakkoord kunnen opnemen. En dat het onderwerp leeft, hebben we gemerkt aan de vele reacties die we van politieke partijen kregen op onze Elfstedentocht-oproep!

Wat staat er in het manifest?
Geen stad kan zonder kunst. Kunstenbond en Platform BK vragen daarom om een duurzaam atelier- en broedplaatsenbeleid dat helder en duidelijk is, gericht is op de lange termijn en uitgaat van de kracht van kunstenaars. We willen dat de huidige voorraad betaalbare ateliers behouden blijft en liever nog wordt uitgebreid. Naast voldoende betaalbare werkruimte, is het ook belangrijk dat er voldoende betaalbare woonruimte is zodat kunstenaars zich echt in een stad kunnen vestigen. Ook willen we dat gemeentes optreden als eerlijke verhuurder, subsidieverstrekker en opdrachtgever. Lees het hele manifest hier.

Welke steden?
Na de start in Leeuwarden komen we naar Den Haag op 7/2, Amsterdam op 12/2, Maastricht op 14/2, Rotterdam op 15/2, Utrecht en Haarlem op 19/2, Arnhem op 26/2, Nijmegen op 28/2, Eindhoven op 6/3, Maastricht 7/3, Amsterdam 7/3 en Tilburg op 8/3. Kijk hier voor de locaties.

Meer weten?
Stuur een email naar lenegrooten@kunstenbond.nl of joram@platformbk.nl.