Koningin Maxima heeft in theater De Nieuwe Regentes in Den Haag gesproken met een afvaardiging van de Creatieve Coalitie. Zij liet zich informeren over de problemen waar veel kunstenaars en werkenden in de creatieve en culturele sector tegenaan lopen.

Voor Ruud Nederveen, voorzitter van de Creatieve Coalitie, was de ontmoeting met Koningin Maxima een uitgelezen kans om de 42 beroepsverenigingen die deelnemen in de coalitie voor te stellen. Een aantal acteurs, dansers, theatertechnici en musici uit de Creatieve Coalitie kreeg de kans om met de koningin in gesprek te gaan en aansluitend een presentatie te geven van hun werk.

‘Wat mij ongelooflijk trof, was dat de koningin op een zeer intelligente wijze inging op de voorstellingen die zij zag’, vertelt Nederveen. ‘Daarnaast besprak de koningin met de verschillende gesprekspartners de problematiek die sinds de coronapandemie is ontstaan. Wij voelden ons écht gezien en gehoord door haar. Dat alleen al was een inspirerende ervaring. En zinvol, want de koningin bekleedt een belangrijke positie in het Nederlandse cultuurlandschap.’

Grote zorgen voor de toekomst

Koningin Maxima sprak in Den Haag met fotografe Suzanne Henning, choreografen Eva Villanueva en Cherish Menzo, beeldend kunstenaars Koen Bartijn en Monica Dahlberg, theatertechnici Valentijn van der Mieden en Guus Heemskerk, acteurs Malou Gorter en Anna Drijver, filmmaker Esmé Lammers, klassiek zangeressen Caroline Cartens en Willemijn van Gent en violiste Eva Stegeman.

Behalve de problemen kwamen er gelukkig ook oplossingen aan bod. Toch werd in de gesprekken duidelijk dat veel werkenden in de culturele en creatieve sector de huidige situatie met creativiteit en inspiratie, maar ook met grote zorgen voor de toekomst tegemoet zien.

 

Ruud Nederveen vertelde de koningin over het belang van de Creatieve Coalitie. ‘Er staat nu een sterke en eensgezinde belangenorganisatie voor makers en werkenden in de creatieve sector die tot stand is gebracht door de Kunstenbond, de vakbond in de culturele en creatieve sector. In de Creatieve Coalitie hebben zich 42 belangenorganisaties verenigd, van acteurs tot rondleiders, van technici tot jazzmuzikanten. Want er zijn snel politieke keuzes nodig om het rijke cultuurleven in Nederland levend te houden. Om te zorgen dat dit gezamenlijk kapitaal, onze creativiteit en ons vakmanschap niet verloren gaan.’