Ben jij langer dan twee jaar arbeidsongeschikt? En nog wel in dienst bij een werkgever? Dan is het verstandig om snel bij ons aan de bel te trekken. 

Wat is er aan de hand? 

Er verandert het een en ander met betrekking tot slapende dienstverbanden. Onlangs heeft de Hoge Raad bepaald dat een werkgever, als je daar als werknemer om vraagt, moet meewerken aan de beëindiging van een slapend dienstverband. Daarnaast komt een wetswijziging aan die het voor jou financieel aantrekkelijk kan maken om hier al voor januari actie op te ondernemen. 

We zetten de situatie eerst nog wat verder uiteen. Daarna leggen we uit wat jij moet doen om ons in te schakelen. 

Neem meteen contact op als jouw slapend dienstverband tussen 1 juli 2015 en 31 december 2019 is ingegaan.

Wat is een slapend dienstverband?
Als je langer dan twee jaar arbeidsongeschikt bent, maar wel nog in dienst bent van een werkgever, dan is er sprake van een slapend dienstverband. Je staat als werknemer ingeschreven, maar het UWV keert je loon uit. Als je daar als werknemer om vraagt is je werkgever vanaf nu verplicht om eraan mee te werken jouw slapend dienstverband te beëindigen. Als werknemer heb je in beginsel recht op een transitievergoeding. Deze vergoeding blijft bestaan maar gaat in januari 2020 omlaag. Daarom is het voor mensen die voor januari 2020 in een slapend dienstverband zijn beland om snel actie te ondernemen.

Wat verandert er op 1 januari 2020?  
Op 1 januari wordt de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) van kracht. Deze wet zorgt dat het verschil tussen tijdelijke en vaste dienstverbanden kleiner wordt. Lees hier meer over de WAB. De invoering hiervan heeft onder meer het effect dat het makkelijker wordt om een werknemer met een vast dienstverband te ontslaan en dat de transitievergoeding omlaag gaat. 

Zadel ik mijn werkgever op met de te betalen transitievergoeding?
In veel gevallen worden deze kosten door het UWV gecompenseerd. 

Wat kan de Kunstenbond voor mij doen?
Juristen van de Kunstenbond kunnen je bijvoorbeeld helpen om je dienstverband te beëindigen en hiervoor contact leggen met je werkgever. Dit is afhankelijk van jouw specifieke situatie, hieronder zetten we een paar scenario’s uiteen. 
Als je je herkent in één van de onderstaande gevallen, neem dan contact op zodat de juristen kunnen inschatten wat in jouw geval de beste benadering is. 

Kan de Kunstenbond mij helpen? 

Hieronder zetten we een paar scenario’s uiteen. Als er één op jou van toepassing is, kijk dan goed welke actie je kunt ondernemen. 

 • Ben je een werknemer met een slapend dienstverband dat is ingegaan tussen 1 juli 2015 en 31 december 2019
  Neem direct contact op als je in de periode van 1 juli 2015 t/m 31 december 2019 twee jaar of langer arbeidsongeschikt bent bevonden en nog in dienst bent van je werkgever. Laat de Kunstenbondjuristen jouw situatie beoordelen. Misschien kunnen we je dan nog helpen voordat de transitievergoeding op 1 januari 2020 omlaag gaat. 
 • Ben je een werknemer die na 1 januari 2020 langer dan twee jaar arbeidsongeschikt wordt? 
  Neem contact op met onze juristen. Omdat jouw slapend dienstverband pas na de wetswijziging op 1 januari ingaat heeft het geen accute haast.
  Let op: Er zit wel spoed achter als je bijna met pensioen gaat. Na je pensioendatum ben je niet meer in dienst en kun je geen aanspraak meer maken op een transitievergoeding. 

 • Ben je na juli 2015 met pensioen gegaan en was je voor die tijd twee jaar of langer arbeidsongeschikt? 
  Neem contact met een van onze juristen/advocaten op, dan kunnen we onderzoeken of er alsnog mogelijkheden bestaan om aanspraak te maken op een transitievergoeding.
  Let op: Het is volstrekt niet zeker of deze mogelijkheden wettelijk bestaan, maar gezien de recente ontwikkelingen willen we dit wel voor je uitzoeken. 

Contact met juridische zaken 

Neem contact met ons op voor vragen over je slapende dienstverband, of voor al je andere juridische vragen over: werk, inkomen, zzp-beleid en cao’s. 

Telefoon: 020-2108052
Mail: juridischadvies@kunstenbond.nl

Maandag t/m vrijdag 13.00 – 17.00 uur.  
We zijn gesloten op 25 en 26 december (eerste en tweede kerstdag).