Eerlijke vergoeding

De oproep is gericht op het verkrijgen van een eerlijke vergoeding voor de aanwezigheid van professioneel beeld gedeeld door particuliere gebruikers op sociale media. Dit delen door particuliere gebruikers mag in principe. Het gaat hier om de platforms die, sinds juni 2021, verplicht zijn hun best te doen om een licentie te sluiten voor auteursrechtelijk beschermde content. Ruim twee jaar later is er nog altijd geen zicht op een (collectieve) regeling. Aanleiding voor de federatie om hier niet alleen aandacht voor te vragen, maar ook te laten zien hoe omvangrijk en divers onze achterban is.

Campagne

De campagne is een initiatief van de Federatie Beeldrechten, een samenwerkingsverband tussen de auteursrechtenorganisatie en de zeven beroepsorganisaties die de belangen van ontwerpers, illustratoren, fotografen, fotojournalisten en beeldend kunstenaars behartigen. Binnen de federatie zetten zij zich samen in voor een betere auteursrechtelijke positie van deze makers. Met de campagne #eerlijkdelensocialmedia vraagt de federatie aandacht voor het uitblijven van een redelijke vergoeding voor auteursrechtelijk beschermd beeld op de diverse grote social media platforms zoals Facebook, Instagram, X, LinkedIn, TikTok en Pinterest

beeld: Federatie Beeldrechten

Tot op heden wordt er aan Stichting Pictoright, de vertegenwoordiger van meer dan 100.000 visuele makers wereldwijd en bij uitstek de aangewezen partij, voor dit gebruik nog steeds niets betaald. De rechtszaak die Pictoright hierover eind 2023 tegen Meta heeft aangespannen, wordt daarom door de Federatie Beeldrechten gesteund. Deze past namelijk binnen de boodschap van de federatie: eerlijk delen social media! De campagne is nadrukkelijk een oproep aan deze platforms om deze redelijke vergoeding te betalen. Zij maken al jaren enorme winsten mede dankzij de auteursrechtelijk beschermde content. De campagne is dus zeker niet bedoeld als een oproep tegen het plaatsen van beeld of een algehele oproep tegen (het gebruik van) de platforms.

Federatie Beeldrechten

De deelnemende organisaties van de Federatie Beeldrechten zijn; Beroepsvereniging van Beeldende Kunstenaars (BBK), Beroepsorganisatie Nederlandse Ontwerpers (BNO), BOK Beroeps Organisatie Kunstenaars, Dutch Photographers (DuPho), Kunstenbond, Nederlandse Vereniging van Journalisten/Nederlandse Vereniging van Fotojournalisten (NVJ/NVF), Pictoright en Platform Beeldende Kunst (Platform BK).

Word lid!

 

Kunstenbond is dé vakbond voor iedereen die werkzaam is in de culturele en creatieve sector.

Of je nou zzp’er bent of in loondienst. Autonoom kunstenaar of dienstverlener. Wij komen voor je op!

  • Wij bieden je juridische hulp.
  • Wij behartigen jouw belangen in de politiek.
  • We springen voor jou in de bres bij werk- en opdrachtgevers.
  • Wij sluiten jouw cao af en jij bepaalt mee.
  • Je kunt bij ons terecht met al je vragen over werk en inkomen.
  • Je krijgt korting op heel veel verzekeringen.
  • Je laat bij ons je contracten screenen.
  • Maak gebruik van onze voorbeeldcontracten, subsidiechecklist, incassobrieven, en veel meer.

Samen staan we sterker!