‘Fair practice’ zoemt al een tijdje rond, iedereen heeft er een gevoel bij, maar concreet is het nog niet. Dat is het nu wel!

Demissionair minister Bussemaker heeft het eerste exemplaar van de code fair practice 1.0 in ontvangst genomen. De fair practice code is een handleiding voor duurzaam, eerlijk en transparant ondernemen en werken in kunst, cultuur en creatieve industrie. De code wil aanzetten tot ander gedrag en biedt handvatten om dat ook daadwerkelijk te gaan doen. Af is de code nog niet, maar met de presentatie is wel een belangrijke eerste stap gezet. Een goed begin is het halve werk.

Stage Entertainment
Een voorbeeld van hoe het niet moet. Het productiebedrijf Stage Entertainment van Joop van den Ende en de artiesten van de musical Billy Elliot staan voor de rechter. Het probleem gaat over niet uitbetaalde overuren. Er zijn in bepaalde weken meer uren gedraaid die niet worden vergoed, aldus de klagers. Stage Entertainment wil vooralsnog niet reageren.

Reageer
Het streven is om de definitieve fair practice code begin 2018 gereed te hebben, waarin de reacties op code 1.0 worden verwerkt. Ook jij kunt reageren en de code helpen verbeteren. Reacties op de code kun je mailen aan: fairpracticecode@kunsten92.nl.