Deze week vindt Eurosonic Noorderslag plaats in Groningen, het grootste showcasefestival van Europa. ’s Avonds ontdekken bezoekers van het festival de nieuwste muziektalenten en overdag komt de muzieksector samen tijdens het conferentieprogramma. Tijdens panelgespreken en keynotes dagen werkenden in de industrie zichzelf uit om zich te verdiepen in prangende onderwerpen die spelen in de sector.

De Kunstenbond, als vertegenwoordiger van en vakbond voor werkenden in de muzieksector, zet dit jaar eerlijke betaling, een veilige werkvloer en de positie van zzp’ers bovenaan de agenda in verschillende onderdelen van het conferentieprogramma.

Zzp’ers en de arbeidsmarkt: wat mag nog wel?
Donderdag 18 januari 2024 | Oosterpoort, Artiestenfoyer | 16:30-17:30 uur
Peter van der Bunder, belangenbehartiger voor zzp’ers bij de Kunstenbond, gaat tijdens dit panel in gesprek met Gijs Bernard (Onderwijsgroep Tilburg/ KEES Cultuurvrijwilligers) over de positie van zzp’ers in de muzieksector, gemodereerd door Willem Westermann (VVEM & Alliantie van Evenementenbouwers).

Grensoverschrijdend gedrag in de Nederlandse muzieksector: ‘Hoort er een beetje bij, toch?’
Vrijdag 19 januari 2024 | Oosterpoort, Binnenzaal | 15:00-16:00 uur
De Kunstenbond is aangesloten bij Taskforce GO!, een initiatief om de muzieksector veilig en inclusief te maken. Tijdens dit panel presenteert voorzitter van de Taskforce Annabel Heijen de resultaten van een onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag in de sector en wordt er een campagne gelanceerd in samenwerking met een aantal bekende ambassadeurs uit de muziek om bewustwording te creëren en de muzieksector in beweging te brengen.

Aanscherping auteurscontractenrecht: wat kunnen we verwachten?
Vrijdag 19 januari 2024 | Oosterpoort, Grijze zaal | 16:30-17:30 uur
Begin van dit jaar wordt het wetsvoorstel Aanscherping Auteurscontractenrecht verwacht en sinds begin dit jaar is een nieuw reglement van de geschillencommissie Auteurscontractenrecht (een laagdrempelig alternatief voor de rechter) geldig. Welke wijzigingen in de wet kunnen verwacht worden en/of zijn wenselijk? Wat zijn de verwachte effecten van het nieuwe reglement van de geschillencommissie? Welke andere ontwikkelingen spelen er rond de wetgeving over auteurs en artiestencontracten? Erwin Angad-Gaur (Kunstenbond/Ntb, VCTN, Platform Makers) en Anne de Jong (NVPI) spreken hierover, onder gespreksleiding van Dirk Visser (advocaat en hoogleraar intellectueel eigendom).

Een eerlijke beloning voor hoofdartiesten bij online exploitatie
Zaterdag 20 januari 2024 | Oosterpoort, Ronde kamer | 14:30-15:30 uur
Royalty percentages voor online exploitatie in platencontracten lopen sterk uiteen. Van oude contracten waarin in zijn geheel geen rekening met online exploitatie gehouden werd tot nieuwe contracten. Is het mogelijk tot een redelijk percentage te komen? Over dit onderwerp gaan Erwin Angad-Gaur (Kunstenbond/Ntb, VCTN, Platform Makers), Bjorn Schipper (advocaat), Guus Bleijerveld (Sena) en Nerko Hadziarapovic (docent Music Marketing & Management bij Hogeschool Utrecht). Onze directeur Ronald Gijsbertsen modereert het gesprek.

Fair pay: wie betaalt de rekening?
Zaterdag 20 januari 2024 | Oosterpoort, Binnenzaal | 13:00-14:00 uur
Sinds enkele jaren hebben de politici, beleidsmakers en fondsdirecties oog voor de erbarmelijke betaling van musici in het Nederlands (pop)podiumcircuit. Met de invoering van de Fair Practice Code zou je denken dat de betaling beter is geworden maar is dat ook zo? En wie betaalt de Fair Pay rekening wanneer dit financieel niet uit kan? Het panel, bestaande uit Will Maas (Kunstenbond/Ntb), Anita Verheggen (Kunstenbond/Ntb, Sena), Chris Moorman (Popronde) en Coen Witteveen (Kosmik) de Fair Pay balans op onder gespreksleiding van Alexander Beets (Fontys Rockacademie, BumaStemra).

5 redenen om lid te worden

1.Hoe groter, hoe meer impact

In je eentje krijg je weinig voor elkaar. Maar samen kunnen we ons hard maken voor een sterkere creatieve sector. Met een eerlijk inkomen voor alle werkenden, zzp en loondienst.

2.Samen behartigen we je belang beter

We praten met werkgevers, opdrachtgevers en overheden over structurele oplossingen, lokaal en in de politiek. Zo komen we na een lobby van jaren eindelijk dichterbij minimumtarieven voor zzp’ers.

3.We zorgen voor collectieve afspraken

Goede collectieve afspraken zijn, zeker als je in de culturele en creatieve sector werkt. Dat is elke keer weer maatwerk: voor een danser is een omscholingsregeling belangrijk, voor een muzikant een instrumentenverzekering. We sluiten collectieve arbeidsovereenkomsten met werkgevers.

4.We bieden je JURIDISCHE HULP als dat nodig is

Maakt iemand inbreuk op je auteursrecht? Ben je in een arbeidsconflict terechtgekomen? We hebben juristen in dienst die gespecialiseerd zijn in alle juridische aspecten van het creatieve vak. Zij begeleiden je met raad en daad, zodat je er niet alleen voor staat.

5.We geven je antwoord op al je vragen

Soms loop je tegen vragen aan waar je het antwoord niet meteen op weet. Wij helpen je op weg met praktische tools, een juridische helpdesk en een ploeg door de wol geverfde belangenbehartigers en juristen die met je meedenken.