Tekst en interview: Michael Klier 
Beeld: Ellen Faber

Sinds een half jaar is de fusie van de Ntb, de vakbond voor musici die in 2019 honderd jaar oud zou zijn geworden, met de Kunstenbond, opgericht in juli 2016 toen FNV Kiem zichzelf ophief, een feit. Hoe ervaren de individuele leden zelf hun nieuwe bond na de samenvoegingen? En wat zijn hun ambities voor de toekomst? 

Ik vroeg dit aan de drummer, filmmaker en docent Patrick Onderweegs. Ik ken Patrick nu bijna 1,5 jaar als lid van de redactieraad van de Kunstenbond. Toen ik hoorde dat hij ook betrokken werd bij het bestuur van de vakgroep Muziek (de samenvoeging van voormalige vakgroepen BV Pop en Klassiek van de Kunstenbond en Ntb red.) werd ik nieuwsgierig naar zijn ervaringen. Wat is de insteek van de nieuwe vakgroep muziek? Patrick vertelde dat hij nog maar een vergadering had meegemaakt en stelde daarom voor om ook Guus Bleijerveld, muzikant, bestuurslid van de Kunstenbond en oud-Ntb lid, bij het gesprek te betrekken.

Het werd een geëngageerde discussie over het oude BV Pop, de voorgeschiedenis van de fusie en het feit dat een deel van met name klassieke musici zich niet heeft aangesloten bij de Kunstenbond maar nu vertegenwoordigt zijn bij de sector media en cultuur bij de FNV. Wat Guus betreft hoeft over dat alles niet verder geschreven te worden. Hij wil zich nu concentreren op het behalen van successen met de Kunstenbond en niet blijven hangen in het verleden. Maar zegt hij, “als mensen meer willen weten mogen ze daarvoor altijd aankloppen.”

De expertise op het gebied van muziek van nieuwe actieve Kunstenbondleden is heel belangrijk voor de toekomst van de bond. ~ Guus Bleijerveld, bestuurslid van de Kunstenbond

Guus vertelde over het uitgebreide beleidsplan die de vakgroep Muziek heeft samengesteld en hoe belangrijk de expertise van de actieve  nieuwe Kunstenbondleden op het gebied van muziek voor de toekomst is.

Patrick is tijdens zijn conservatorium studie in de jaren negentig door zijn hoofdvakdocent aangespoord om lid te worden van een vakbond. Hij had destijds de keuze uit 2 vakbonden, Ntb en FNV Kiem. Hij koos voor FNV Kiem. “Lid zijn van een bond heeft me altijd het gevoel gegeven dat er een plek is waar ik met vragen omtrent mijn bestaan als musicus en muziekdocent terecht kan. Dat is nog steeds een fijn gevoel. Die hulp heb ik ook diverse malen gehad.”

Lid zijn van een bond heeft me altijd het gevoel gegeven dat er een plek is waar ik met vragen omtrent mijn bestaan als musicus en muziekdocent terecht kan. ~ Patrick Onderweegs, bestuurslid vakgroep Muziek

Als muziekdocent bij diverse kunstencentra heeft Patrick de laatste jaren gemerkt dat er steeds meer druk op de docent komt te liggen.

“Er wordt van de muziekvakdocenten verwacht dat ze steeds meer moeten doen voor minder geld. Managementteams springen creatief om met normjaartaken en zetten de docenten onder druk om taken te verrichten waar ze eigenlijk niet op zitten te wachten. Aan de andere kant wordt er steeds minder aandacht besteed aan kwalitatief hoog muziekonderwijs. Ik hoop dat wij als Kunstenbond meer zichtbaar worden voor deze docenten. Dat we die docenten hulp kunnen bieden.”

Er wordt van de muziekvakdocenten verwacht dat ze steeds meer moeten doen voor minder geld. Als Kunstenbond kunnen wij hen hulp bieden. ~ Patrick Onderweegs

Ook als uitvoerend musicus kent hij de klappen van de zweep. “Het was de afgelopen 25 jaar altijd al moeilijk om fatsoenlijk betaald te krijgen voor optredens en studioklussen. Ook het naleven van de afspraken die binnen een band gemaakt worden over ‘de verdeling van de buit’ is altijd lastig geweest. Dat is allemaal nu nog steeds niet veel anders. In mijn netwerk spreek ik regelmatig met jonge muziekmakers met veel ambitie. Ze brengen albums uit, doen een paar leuke concerten. Aan de buitenkant lijkt het allemaal glamorous maar deze jonge kunstenaars stuiten ook vaak op weerstand. Een boeker, een platenlabel , het zegt niet alles. Ze moeten nog steeds zelf hard werken om regelmatig aan (betaalde) optredens te komen en dus om inkomen te krijgen. De Kunstenbond kan o.a. helpen deze muzikanten te leiden naar de verschillende regelingen en subsidie mogelijkheden die er voor ze beschikbaar zijn, maar ook om met zijn allen voor een betere betaling te gaan.”