Beeld: Eddy Seesing 

 

Corinne Ellemeet (Groen Links) zou best wel eens het kamerlid kunnen zijn dat het meest begaan is met de Kunstensector. Voor Groen Links heeft ze de portefeuille Cultuur in handen. Om haar werk te doen heeft ze jouw hulp nodig.

 

“Zolang het protest vanuit de cultuursector niet duidelijk gehoord wordt blijft men denken dat de kunstenaar het er wel voor doet.” ~ Corinne Ellemeet

In het verleden werkte Corinne bij verschillende culturele instanties en heeft ze van dichtbij ervaren waar artiesten en gezelschappen tegenaan lopen. Ook persoonlijk heeft ze een passie voor kunst en cultuur. “Het heeft me zoveel gegeven. Je leert nieuwe werelden kennen; dat wat je niet voor mogelijk houdt kan wel. Het stimuleren van verbeelding is ontzettend belangrijk voor de ontwikkeling. Alle confrontaties die cultuur je kan bieden sterken je in het leven. De moed die kunstenaars hebben inspireert mij enorm.”

Politieke verantwoordelijkheid.

Politiek gezien is cultuur een lastig onderwerp, er is maar weinig geld en weinig tijd voor. Corinne geeft aan dat dit betekent dat een scherpe keuze noodzakelijk is: “Waar wil ik me echt voor inzettten? De positie van de kunstenaar in de samenleving en op de arbeidsmarkt, dat is het allerbelangrijkste.” Jaren geleden heeft Zijlstra vergaande bezuinigingen in cultuur doorgevoerd, die zijn nog steeds duidelijk voelbaar. Hoe het komt het dat de financiele situatie de afgelopen jaren nauwelijks verbeterd? “Zolang het protest vanuit de kunstenaars niet duidelijk gehoord wordt blijft men denken dat de kunstenaar het er wel voor doet.” Aldus Corinne. 

De vergoeding van de kunstenaar is steevast het sluitstuk van de begroting, maar dit zou de kern van het beleid moeten zijn volgens Ellemeet. Ze zegt er meteen bij dat dit wel een moeilijke kwestie is, want hoe verdeel je het beschikbare geld onder vele makers? Hier ligt ook een taak in de politiek die met subsidiebeleid sturend kan zijn in keuzes die culturele instellingen maken. “Er moeten duidelijke politieke afspraken komen over subsidies.” 

Er zijn een aantal kwesties waar ze zich in de Kamer hard voor maakt. Zo vindt ze het belangrijk dat ZZP’ers collectief kunnen onderhandelen. Ander punt op haar politieke agenda is het verstevigen van de positie van sociale partners, En kunstenaars mobiliseren: Ik kan dit niet alleen.

Ik wil kunstenaars mobiliseren, ik kan dit niet alleen. ~ Corinne Ellemeet

Wat jij kunt doen voor een betere positie van de kunstenaar.
  
Corinne kan de sector niet in haar eentje redden, daar zijn wij allemaal bij nodig. Wat je te doen staat?

“Het begint met uitspreken en betrokkenheid.

Kunstenaars zijn veelal te timide, men durft zich niet kwetsbaar op te stellen uit angst om minder serieus genomen te worden. Toch is het nodig om je nek uit te steken als je gezien wilt worden.

Betrek je omgeving bij jouw eigen kunstvorm. Daarmee creeer je draagvlak voor cultuur.  

Daarnaast kunnen kunstenaars in loondienst en de ZZP’ers meer solidair zijn met elkaar.”  

 

Samen optrekken, samen uitspreken!