We zijn in Nederland niet voorbereid op de effecten die AI op de arbeidsmarkt gaat hebben, en dat zou ons duur kunnen komen te staan. Dat stelt AI-expert en adviseur van de Europese Commissie Marietje Schaake in Z360 op RTL. Niet alleen wordt momenteel al 40% van de banen wereldwijd geraakt door kunstmatige intelligentie; de ontwikkelingen gaan momenteel zo snel dat zelfs de experts – in negatieve zin – worden verrast door de verstorende effecten van de technologie op zaken als de arbeidsmarkt, kunst en media, zegt ze in het interview.

Er zou daarom meer gedaan moeten worden om Nederland weerbaar te maken tegen de razendsnelle opkomst van deze technologieën. Zo moet er grondig onderzoek gedaan worden naar de voorspelde effecten van kunstmatige intelligentie op onze banenmarkt en economie. Globale cijfers over de situatie op internationaal niveau zijn er al van het IMF, maar die vertellen ons te weinig over de situatie in Nederland, waarschuwt Schaake. Ze doet nog meer aanbevelingen, zoals een plan om mensen wiens werk wordt geraakt door AI te laten omscholen om verlies van inkomsten tegen te gaan. Bekijk het hele interview hier op de website van RTL.

De Kunstenbond deelt de zorgen van Schaake en is blij dat er steeds meer aandacht is voor dit onderwerp. We moeten ons de veranderingen die AI veroorzaakt niet laten overkomen. Daarom werkt de Kunstenbond hard aan het creëren van bewustwording rond deze kwestie en lobbyen we hard voor wet- en regelgeving die schade door AI zoveel mogelijk moet voorkomen. Zo waren we vorige week te gast bij DEN, het kennisinstituut voor cultuur en digitale transformatie. Hier hebben we onze zorgen uitgebreid ter sprake gebracht.

Wil je meer weten over onze standpunten over AI, en wat er volgens ons moet gebeuren om generatieve AI de mens niet voorbij te laten streven? Je leest het in onze Position Paper.

Ben jij kunstenaar of op een andere manier werkzaam in de cultuursector en word jij al geraakt door AI? Deel je ervaring dan onderaan deze pagina.

Hoe word jij geraakt door AI?

"*" geeft vereiste velden aan

Mogen we contact met je opnemen? Zo ja, laat dan hieronder je e-mail achter.