Of je nu danser, ontwerper, musicus, beeldhouwer, app-bouwer, lichttechnicus, productieleider, kunsteducatiedocent, jazzmuzikant, fotograaf of animator bent. Wij zijn de Kunstenbond.

Trudie Lute, actrice en lid van de Kunstenbond
"Het fijne vond ik dat iemand mij objectief advies gaf. Van de Kunstenbond kreeg ik namelijk wel concrete handvatten om het arbeidsvoorwaardengesprek in te gaan." ~ Trudie Lute, actrice en lid van de Kunstenbond

Wat haal je uit een basislidmaatschap

  • eerstelijns helpdesk, antwoord op je vragen over werk, inkomen, intellectueel eigendom, muziekcontracten, arbeidsrecht en sociale zekerheid
  • voorbeeld contracten en opdrachtovereenkomsten downloaden, en er één per jaar laten screenen (vaker nodig? neem dat het volledig lidmaatschap)
  • flinke korting op verzekeringen, speciaal op maat voor leden van de Kunstenbond.
  • Inspraak in jouw cao
  • Collectieve ondersteuning bij reorganisaties in geschillen met jouw werkgever

De Kunstenbond is er voor alle creatieven in Nederland die de passie voor het maken delen. Met die passie zit het wel goed, maar hoe zit het met de poen? Een eerlijk inkomen voor alle makers, dat klinkt logisch. Toch is het vaak niet de realiteit. Dat gaan wij veranderen.

Icoon van een hand met 3 poppetjes erop. Samen voor elkaar

waar kun je op rekenen met een basis lidmaatschap?

Met het basislidmaatschap weet je je verzekerd van een dagelijkse hulplijn met de Kunstenbond. Onze (juridische) adviseurs denken graag met je mee. En mocht je een keer tegen een wat taaiere aangelegenheid aanlopen, dan kun je rekenen op deskundige rechtsbijstand van een van onze juristen. Het basislidmaatschap geeft je jaarlijks recht op 3 uur rechtsbijstand. Waarvan één uur in de eerste drie maanden van je lidmaatschap.

Heb je een opdrachtovereenkomst of contract waar je over twijfelt? Dan kan een van onze experts met je meelezen en je adviseren.

advies en ondersteuning

  • maximaal 3 uur juridische ondersteuning per jaar
  • één contract laten screenen per jaar

beeldmakers en thuiskopieheffing

Beeldend kunstenaars, illustratoren, fotografen, animatoren; iedereen die zich inschrijft in de sectoren Beeldend en DAMD krijgt via de Kunstenbond 30 euro per jaar aan thuiskopieheffing op zijn bankrekening gestort.

Stichting Pictoright int dit geld en wij innen het weer bij hen. Deze verdeling van thuiskopiegelden was een van de speerpunten van de Kunstenbond.

muziek/Ntb

Vanaf 1 juni 2018 is de Ntb gefuseerd met de Kunstenbond. Ben je muzikant of werkzaam in de muzieksector, dan word je lid van de vakgroep Muziek/Ntb.

muziekauteurs en VCTN

Ben je als muziekauteur of componist ingeschreven bij Buma/Stemra en word je lid van Kunstenbond/Ntb? Dan worden jouw belangen direct vertegenwoordigd door de Vereniging Componisten en Tekstdichters (VCTN), een initiatief van de Kunstenbond/Ntb.

De bijdrage van €2,25 zit inbegrepen in het Kunstenbond lidmaatschap.

WIL JE MEER WETEN?

Bel ons gerust als je nog vragen hebt over je lidmaatschap. Ons telefoonnummer: 020-2108050

Floor Dreyer, marketing en communicatie & secretariaat beeld: Sandra Eleveld
Floor Dreyer, marketing en communicatie & secretariaat
Sandra Eleveld, officemanager beeld: Christine van Rooijen
Sandra Eleveld, officemanager