Of je nu danser, ontwerper, musicus, beeldhouwer, app-bouwer, lichttechnicus, productieleider, kunsteducatiedocent, jazzmuzikant, fotograaf of animator bent. De Kunstenbond strijdt voor eerlijke betaling, goede contracten, meer zekerheid en een veilig en inclusief werkveld in de culturele en creatieve sector.

Trudie Lute, actrice en lid van de Kunstenbond
"Het fijne vond ik dat iemand mij objectief advies gaf. Van de Kunstenbond kreeg ik namelijk wel concrete handvatten om het arbeidsvoorwaardengesprek in te gaan." ~ Trudie Lute, actrice en lid van de Kunstenbond

Wat haal je uit een basislidmaatschap

 • eerstelijns helpdesk, antwoord op je vragen over werk, inkomen, intellectueel eigendom, muziekcontracten, arbeidsrecht en sociale zekerheid
 • voorbeeld contracten en opdrachtovereenkomsten downloaden, en er één per jaar laten screenen (vaker nodig? neem dan het volledig lidmaatschap)
 • flinke korting op verzekeringen, speciaal op maat voor leden van de Kunstenbond.
 • Inspraak in jouw cao
 • Collectieve ondersteuning bij reorganisaties in geschillen met jouw werkgever

De Kunstenbond is er voor iedereen die de passie voor kunst en cultuur deelt en er diens werk van heeft gemaakt. Met die passie zit het wel goed, maar hoe zit het met de poen? Een eerlijk inkomen voor alle werkenden in de culturele en creatieve sector, dat klinkt logisch. Toch is het vaak niet de realiteit. Wij strijden ervoor om dat te veranderen.

Icoon van een hand met 3 poppetjes erop. Samen voor elkaar

waar kun je op rekenen met een basislidmaatschap?

Met het basislidmaatschap weet je je verzekerd van een dagelijkse hulplijn met de Kunstenbond. Onze (juridische) adviseurs denken graag met je mee. En mocht je een keer tegen een wat taaiere aangelegenheid aanlopen, dan kun je rekenen op deskundige rechtsbijstand van een van onze juristen. Het basislidmaatschap geeft je jaarlijks recht op 3 uur rechtsbijstand. Waarvan één uur in de eerste drie maanden van je lidmaatschap.

Heb je een opdrachtovereenkomst of contract waar je over twijfelt? Dan kan een van onze experts met je meelezen en je adviseren.

advies en ondersteuning

 • maximaal 3 uur juridische ondersteuning per jaar
 • één contract laten screenen per jaar

Contributie

Een basislidmaatschap bij de Kunstenbond kost €13 per maand. Als lid van een vakbond kun je gebruikmaken van een fiscale regeling waardoor je een deel van je vakbondscontributie kunt terugvragen ofwel via je werkgever, ofwel via je bedrijfskosten als zzp’er. Dit kan oplopen tot 49,5% van het bedrag dat je jaarlijks betaalt!

Daarnaast zijn er, afhankelijk van jouw situatie, nog andere manieren waarop je kunt besparen op je lidmaatschap:

 • Beeldmakers en thuiskopieheffing
  Beeldend kunstenaars, illustratoren, fotografen, animatoren; iedereen die zich inschrijft bij onze vakgroepen Beeldend of DAMD krijgt via de Kunstenbond €30 per jaar aan thuiskopieheffing op zijn bankrekening gestort. Pictoright, de stichting voor visuele auteursrechten, int dit geld en wij innen het weer bij hen. Het plan om thuiskopiegelden op deze manier rechtstreeks bij makers terecht te laten komen was een van de speerpunten van de Kunstenbond.
 • Cao Nederlandse Podia
  Ben jij werkzaam bij een podium dat de Cao Nederlandse Podia hanteert en ben je lid van de Kunstenbond? Dan heb je recht op een extra eindejaarsuitkering van 0,5% van je salaris.
 • Cao Poppodia en Festivals
  Ben jij werkzaam bij een poppodium of festival dat de Cao Poppodia en Festivals hanteert en word je lid van de Kunstenbond? Dan kun je de volledige lidmaatschapscontributie voor je eerste jaar terugvragen bij je werkgever.

partnerschappen

Wil je gebruik maken van een van de onderstaande mogelijkheden, geef dit dan aan bij het invullen van je lidmaatschapsformulier.

Muziek: Ntb

Vanaf 1 juni 2018 is de Ntb (vakbond voor musici) gefuseerd met de Kunstenbond. Ben je muzikant of werkzaam in de muzieksector, dan word je lid van de vakgroep Muziek/Ntb.

muziekauteurs: VCTN

Ben je (ook) muziekauteur of componist, dan kun je zonder extra kosten lid worden van VCTN, de Vereniging Componisten en Tekstdichters, een initiatief van de Kunstenbond/Ntb.

Beroepsonderwijs

Ben je (ook) werkzaam in het beroepsonderwijs, dan kun je met je Kunstenbond-lidmaatschap ook (gratis) bijzonder lid worden bij BO, de vakbond voor beroepsonderwijs. Je wordt dan ook betrokken in raadplegingen over onderhandelingen met onderwijsinstellingen.

Jazz

Ben je werkzaam als jazzmuzikant, dan kun je zonder extra kosten ook lid worden van BiMpro, de beroepsvereniging voor improviserende musici die is aangesloten bij de Kunstenbond.

WIL JE MEER WETEN?

Bel ons gerust als je nog vragen hebt over een lidmaatschap. Ons telefoonnummer: 020-2108050

Sarah Reynolds, ledenadministratie beeld: Joris-Jan Bos
Sarah Reynolds, secretariaat